Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumam atlasīti 25 filmu projekti no 20 valstīm

No 3. līdz 8. septembrim Rīgā jau 23. reizi norisināsies Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs). Foruma projektu tirgum šogad atlasīti 25 topošu dokumentālu filmu pieteikumi no 20 valstīm, to skaitā arī četri Latvijas projekti, informēja Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma projekta vadītāja Zane Balčus.

Forums ir Baltijas valstīs nozīmīgākais dokumentālā kino industrijas pasākums – filmu projektu tirgus, kas ik gadu Rīgā pulcē vairāk nekā 100 kino profesionāļu, savukārt skatītājiem Rīgā un nu jau vairākus gadus arī Latvijas reģionu pilsētās paralēli piedāvā jaunāko dokumentālo filmu skati.

Šis būs 15. gads, kad Foruma norises vieta ir Latvija, un par tā arvien pieaugošo popularitāti liecina pieteikto projektu skaits – šogad Forumam pieteikti vairāk kā 120 pieteikumi. Forumā var piedalīties Baltijas jūras reģiona, Austrumeiropas un Kaukāza reģiona valstu, kā arī citu valstu producenti, ja topošās filmas projekts ir saistīts ar šo reģionu.

Forumam atlasīti arī četri Latvijas režisoru un producentu veidoti filmu pieteikumi – režisora Kaspara Gobas projekts Gaļas cena, personisks vēstījums par sevi – dokumentālistu un veģetārieti, kurš audzē gaļas lopus (producente Ieva Goba, Ruckas mākslas fonds), Ivara Zviedra projekts Kas tu esi pa dzīvi? par Brasas cietuma darbības pēdējiem mēnešiem un vairākiem cietumniekiem (producents Guntis Trekteris, Ego Media), Riga Palace – režisora Armanda Zača veidota filma par Sīrijas pilsētā esošo viesnīcu ar šādu nosaukumu un tās īpašnieku Navras Riga, kura ģimenes saknes ir Latvijā (producents Sandijs Semjonovs, SKUBA films), un Latvijas, Itālijas un Argentīnas kopražojums Dzīves tango, kurā itāļu pāris, par spīti vīra progresējošai Parkinsona slimībai, plāno realizēt kādreizējo sapni – doties uz Argentīnu un kopā tur dejot tango (režisore Erika Lifredo, producenti Uldis Cekulis, Rafaele Bruneti, VFS Films, B&B Film, Nativa Contenidos).

Citu rudenī Rīgā prezentēto filmu projektu tematiskais loks ietvers gan ieskatu Igaunijas mākslas vidē Aukstā kara apstākļos, ukraiņu kara veterānu ikdienā, Baltkrievijas neatkarības dienas svinībās, krievu fotogrāfes nesen atrastā arhīvā, kurā dokumentēta padomju dzīve, cirka kā institūcijas transformācija mūsdienās, un daudzas citas tēmas.

Foruma laikā filmu projektus vērtēs starptautisku televīzijas kanālu redaktori, filmu izplatītāji un citi potenciālie sadarbības partneri, kuri pārstāv tādas nozīmīgas organizācijas kā Japānas mediju kompāniju NKH, britu raidsabiedrību BBC, Vācijas telekanālu MDR, Zviedrijas un Somijas televīzijas un citus, kā arī filmu izplatīšanas kompānijas no Kanādas, Lielbritānijas, Šveices un citām valstīm.

Dalība projektu tirgū filmu veidotājiem palīdz vairot industrijas pārstāvju interesi par savām filmām un piesaistīt to producēšanai nepieciešamo līdzfinansējumu, kā arī nodrošināt pabeigto filmu demonstrēšanu starptautiskai auditorijai. Lai sagatavotos prezentācijām, dalībniekiem nodrošināta iespēja piedalīties darbnīcās, pilnveidojot prezentācijas prasmes. Darbnīcu pasniedzēji pārstāv plašu ģeogrāfisko spektru un profesionālās jomas – dokumentālā kino konsultanti no Dānijas Tue Stēns Millers un Mikaels Opstrups, viņi darbosies kopā ar BBC Storyville redaktori Mendiju Čangu, zviedru režisori Annu Ebornu, televīijas Current Time TV pārstāvi Natāliju Aršavsku un bijušo ARTE France dokumentālā kino nodaļas vadītāju, tagad Docs Up fonda vadītāju Aleksu Salatu, kā arī montāžas režisoru Filu Džandaliju no Zviedrijas. Paralēli darbnīcām, dalībniekiem un citiem kino nozares pārstāvjiem būs iespēja apmeklēt Radošās Eiropas MEDIA informācijas biroja rīkoto semināru par dokumentālo filmu auditorijas palielināšanas stratēģijām.

Šogad Foruma dalībniekiem būs iespēja iegūt arī balvas – tostarp montāžas režisora konsultācijas savam projektam un pēcapstrādes pakalpojumus filmas pabeigšanai, ko nodrošinās BB Rental.

Foruma 15. jubilejā ir notikušas pārmaiņas arī tā veidotāju komandā. No šī gada Forumam ir jauna vadītāja – kino zinātniece Zane Balčus, kura līdz šim bijusi Rīgas Kino muzeja vadītāja, ir ar plašu pieredzi dažādu kino nozares notikumu rīkošanā, kā arī darbojas FIPRESCI Latvijas nodaļā, publicē rakstus par kino Latvijas medijos, ir kino industrijas portāla Film New Europe Latvijas korespondente un līdzautore vairākām grāmatām par Latvijas kino.

Informācija par atlasītajiem projektiem un Foruma viesiem pieejama mājaslapā: http://balticseadocs.lv/industry/.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja