Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Noslēgusies Viestura Kairiša jaunās spēlfilmas Janvāris uzņemšana

Viestura Kairiša topošā spēlfilma Janvāris būs stāsts par astoņpadsmitgadīgiem jauniešiem, kuri tiek ierauti Rīgā notiekošajos 1991. gada janvāra politiskajos notikumos. Filmas varoņi ir bezgala tālu no jebkādas politiskās dzīves, taču apstākļi liek nonākt politikas un vēstures krustpunktā.

Filma Janvāris tiek veidota kā Latvijas (Mistrus Media), Lietuvas (Artbox) un Polijas (Staron Film) kopprodukcija. Filmēšanā piedalījās vairāk nekā 50 Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Polijas kinoprofesionāļi, kā arī aptuveni 1000 masku skatu dalībnieki. Filmēšanas organizācija  notika  saskaņā ar LR Kultūras ministrijas rīkojumu Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu filmēšanas procesā, papildus veicot regulārus SARS-CoV-2 antigēnu un PCR testus filmēšanas grupai un aktieriem visā filmēšanas periodā. Filmēšana notika Rīgā, Rēzeknes novadā, Ķegumā, Jūrmalā un Viļņā.

Marta sākumā pie Saeimas pēc operatora un režisora Zigurda Vidiņa 1991. gadā filmētā materiāla līdzības filmas mākslinieces Ievas Jurjānes un mākslinieka Kārļa Utināna vadībā tika veidota 1991. gada janvāra barikāžu rekonstrukcija.

"Tautas cīņa tolaik bija ārkārtīgi jēgpilna lieta. Kino tolaik pēkšņi kļuva par dzīvības un nāves jautājumu, jo nogalināja 2 operatorus. Tajos laikos es biju tāds nihilists, bez lielas valstiskuma atziņas, radikāls jaunietis, kurš gāja pret straumi un personiskajā līmenī tas bija bieži vien tāda bezcerība, domājot par nākotni," – tā filmas rekonstrukcijas periodu atceras režisors Viesturs Kairišs.

Filmas  komandu veido režisors Viesturs Kairišs, filmas operators Vojcehs Starons, filmas māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece  Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, filmas producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe,  izpildproducenti Mārtiņš Eihe un Agate Prozoroviča.

"Perioda drāmas jeb filmas  par vēsturi, tai skaitā  90. gadu vēsturi, ieņem stabilu vietu pēdējo gadu  Eiropas kino piedāvājumā gan festivālos, gan kino repertuārā, gan televīzijā. Janvāris ir paaudzes stāsts, kuru varējām filmēt tikai noteiktos klimata apstākļos, tāpat ļoti būtiski, ka filmēšana sakrita ar 30 gadu atceres pasākumiem 1991. gada notikumiem, kas filmas komandai palīdzēja psiholoģiski. Filmēšana globālās pandēmijas apstākļos prasīja gan papildus līdzekļus, gan milzīgu enerģiju visai filmēšanas grupai," saka viena no filmas producentēm Inese Boka-Grūbe.

Filmā kopā ar neprofesionāliem aktieriem  piedalījās jaunie aktieri Kārlis Arnolds  Avots, Alise Danovska un Sandis Runge, kā arī kino jomā  jau pieredzējušie aktieri  Baiba Broka, Artūrs Skrastiņš, Imants Strads, Lauris Dzlezītis, Kaspars Dumburs, Igaunijas aktieris Juhans Ulfsaks un  lietuviešu aktieris Aleks Kazanavicš.  

Filmu studija Mistrus Media izsaka pateicību visiem, kas palīdzēja un atbalstīja filmēšanu šajos sarežģītajos apstākļos – Saules aptiekai un tās vadītājai Anitai Poznakai personīgi, Jura Podnieka studijai un Antrai Cilinskai, Zigurdam Vidiņam, Viesturam Graždanovičam, LR Saeimas Prezidijam, LR Aizsardzības ministrijai, maiznīcai Lielezers, maiznīcai Dona, SIA Rimi Latvia, SIA Dimdiņi, Skrīveru saldumi, Skrīveru kombināts, SIA Ezerkauliņi, maiznīcai Flora, SIA Krauss, SIA Pata Timber, AS Latvijas valsts meži, kas palīdzēja barikāžu rekonstrukciju ainu filmēšanā.

Filmu Latvijā un Lietuvā atbalsta Nacionālais Kino centrs, LR Kultūras Ministrija, Lietuvas Kino centrs un Polijas filmu institūts, Latvijas Televīzija, Latviešu fonds, kā arī Eiropas Padomes filmu fonds Eurimages.

Filma Janvāris uz ekrāniem varētu iznākt 2022. gada sākumā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja