Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kāpēc žurnālists ir drosmīgs? Tautas frontes muzejā notiks raidījumam Labvakar veltīts pasākums

30. janvārī plkst. 16 Tautas frontes muzejs Vecpilsētas ielā 13/15 aicina uz sarīkojumu Noskaņojumu pavēlnieki, kas būs veltīts raidījuma Labvakar fenomenam, kuru savulaik skatījās divi miljoni skatītāju.

Savu adresi šoreiz nedošu, jo atklātības ilgumam neticu. Esmu līdz šim diezgan represēts – ar šādiem vārdiem noslēdzas kāda "bezpersoniska pensionāra" rakstīta vēstule 1988. gada 25. jūlijā raidījumam Labvakar. Šī raidījuma skatītāja vēstule ir tikai viena no simtiem un tūkstošiem vēstuļu, kuras ceļoja uz tā laika populārāko valsts televīzijas raidījumu Latvijas PSR. Labvakar iekļāvās Padomju Savienības pēdējā līdera Mihaila Gorbačova 1985. gadā pasludinātajās reformās zem lozungiem "paātrinājums", "pārbūve" un "atklātība". Tā uzdevums un mērķis bija veicināt atklātību, taču Labvakar pārspēja jebkādu Gorbačova izdomu un pārkāpa iecerētās atklātības robežas – šādi sākas sociālantropologa Andra Saulīša pētījums par raidījuma Labvakar fenomenu mūsu sociālajā atmiņā (Atmiņu kopienas: atceres un aizmiršanas kultūra Latvijā. Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūts, Rīga, 2016).

30. janvārī plkst. 16 Tautas frontes muzejs Vecpilsētas ielā 13/15 aicina uz sarīkojumu Noskaņojumu pavēlnieki, kas būs veltīts raidījuma Labvakar fenomenam, kuru savulaik skatījās divi miljoni skatītāju. Leģendārais televīzijas raidījums Labvakar TV ekrānos pirmoreiz "gāja gaisā" 1988. gada 31. janvārī. Tobrīd Latvijā sāka atdzimt pirmskara autoritārisma un padomju okupācijas gados apspiestā mediju jeb ceturtā vara. Iepriekš visu "vadošās un virzošās" kompartijas vietā par viedokļa veidotājiem kļuva žurnālisti, it īpaši tautā mīlētā TV programma Labvakar. Tās dēļ teātrī svētdienās atcēla izrādes, jo, atskanot komponista Jāņa Lūsēna Labvakar, Latvija!, visi pielipa pie ekrāniem.

Iecerēts diskutēt par mediju lomu sociālās atmiņas un nacionālās pašapziņas veidošanā, par satura stratēģiju toreiz un tagad, par žurnālistiku, kurai cita starpā bija jākļūst arī par Latvijas Tautas frontes kritiķi. Kas žurnālistus mudina būt drosmīgiem – pašu pārliecība, skatītāju un lasītāju atbalsis vai varbūt pretestības spīts? Vai mūsdienu mediji spēj tikpat spēcīgi ietekmēt valsts politikas dienaskārtību? Piedalīsies paši "trīs musketieri" – žurnālisti Edvīns Inkēns, Jānis Šipkēvics un Ojārs Rubenis, kurus 80. gados latviešu tauta mīlēja kā savus dēlus, kā arī sociālantropoloģijas doktors Andris Saulītis. Sarīkojumu vadīs Latvijas Universitātes sociālās atmiņas pētnieks, komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns. Ieeja pasākumā – bez maksas.

Top komentāri

VVZ
V
Kāpēc lai nebūtu drosmīgs, ja viņš ir čekas ziņotājs???
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Kad zaķītis iet pastaigāties kopā ar lāci, zaķīša drosme pieaug neticami... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja