Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kino Bize astotā gadadiena tiks svinēta režisora Robēra Bresona zīmē

Kinoteātris Kino Bize divu nedēļu garumā atzīmēs savu astoto pastāvēšanas gadu ar režisora Robēra Bresona filmu retrospektīvu. Kino klasikas vakaru ietvaros līdz 10. decembrim kinoteātra tiešsaistes platformā Mājas kino ir pieejama filma Kabatzaglis, savukārt no piektdienas, 11. decembra, tiks piedāvāta hrestomātiskā franču autora krimināldrāma Uz nāvi notiesātais izbēdzis, informēja kinoteātra pārstāvji.

Pagājušais gads kinoteātra Kino Bize darbībā paliks atmiņā ar neskaitāmām pārmaiņām. To iesāka izpārdoti seansi, virkne pasākumu un daudzkārt apbalvotu, kritiķu un skatītāju atzītu filmu demonstrēšana. Tāpat kā citas kultūrvietas, arī Kino Bize periodiski slēdza savas durvis apmeklētājiem, taču, nevēloties aizmirst par uzticīgajiem skatītājiem, pavasarī tika palaista iepriekš plānotā iecere par Mājas kino - tiešsaistes vietni, kur ikviens var iegādāties filmas no Kino Bize, Rīgas Starptautiskā kino festivāla, vietējo studiju un citiem katalogiem, lai skatītos tās mājas apstākļos. Paralēli tiešsaistes platformas piedāvājuma papildināšanai kinoteātra komanda šobrīd strādā ar citām iecerēm, ko tuvākajos mēnešos priecāsies piedāvāt gan tiešsaistē, gan klātienē, kad tas būs iespējams.

Kino Bize gadadienas tiek atzīmētas ar nozīmīgu režisoru retrospektīvām. Iepriekš skatītāji pulcējušies, lai redzētu Alfreda Hičkoka, Martina Skorsēzes, Stenlija Kubrika darbus uz lielā ekrāna. Turpinot tradīciju, šogad uzmanība tiek pievērsta franču režisoram Robēram Bresonam. Pasākumu ciklā Klasikas kino vakari tiks demonstrētas divas autora filmas - Kabatzaglis un Uz nāvi notiesātais izbēdzis.

Franču režisora Robēra Bresona 50. gadu filmas, iespējams, ir vieni no kino vēsturē visnekonformiskākajiem kinodarbiem, kas izceļas ar individuālu, savam laikam eksperimentālu formu. Ekstrēmos tuvplānus, kas askētiski ataino kabatszagļu darbību, kinokritiķis Rodžers Īberts savulaik raksturojis kā nevainojami laikā iekapsulētus tēlus, kam raksturīga baleta grācija un precizitāte. Kabatzaglis, kas uzskatāma par Bresona zināmāko darbu, neierasti sakausē trauksmi un neko neizsakošu mieru, kas skatītāju tāpat kā tās galveno varoni Mišelu padara burtiski atkarīgu no adrenalīna dzenošā skurbuma spēles ar likumu. Filma ir pieejama Kino Bize Mājas kino līdz 10. decembrim, bet pirms tās noskatīšanās tiek piedāvāta saruna ar vakara viesi, režisoru un kino teorētiķi Dāvi Sīmani par Robēra Bresona mantojumu kino vēsturē.

Filma Uz nāvi notiesātais izbēdzis jeb Vējš pūš, kur tam tīk veidota pēc kāda franču pretošanās kustības dalībnieka memuāriem no Otrā pasaules kara, kuros aprakstīta dzīve ieslodzījumā vācu okupācijas laikā Lionā. Šis kinodarbs uzskatāms par Bresona filmogrāfijas robežšķirtni, kurā autors īstenojis vēlāk ārkārtīgi svarīgu un viņa filmām īpaši piemītošu filmrades elementu – neprofesionālu aktieru izmantojumu. Vienlaikus detaļas un notikumu fragmentārais attēls atklāj filmas atturīgās dramaturģijas nianses, ko režisors izvairās klaji un nepārprotami piedāvāt skatītājam. Filma būs pieejama no 11. līdz 17. decembrim un pirms tās varēs dzirdēt programmas līdzkuratores Ievas Augstkalnas sarunu ar fotogrāfu Andreju Strokinu par Bresona vizualitātes fotogrāfiskajiem aspektiem.

Katra no retrospektīvas filmām būs pieejama Mājas kino platformā tikai vienu nedēļu, pēcāk Klasikas kino vakari ar filmām Orlando un Noskaņojums mīlēt atgriezīsies pie skatītājiem jaunajā gadā. Visas filmas pieejamas augstā kvalitātē ar subtitriem latviešu valodā.

Pasākuma norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja