Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kino festivāls Baltijas Pērle. Pēterburga, kanibāli un viņa

Līdz ar rudens tuvošanos tuvojas arī festivāls Baltijas pērle, kas no 21. līdz 27. septembrim kino Splendid Palace piedāvās gan nozīmīgāko Eiropas kinofestivālu hitus, gan arī klasiku.

Daudz laimes dzimšanas dienā, Merilina! – godinot Holivudas zvaigznes Merilinas Monro (1926–1962) deviņdesmit gadu jubileju, Baltijas pērle demonstrēs amerikāņu režisora Džordža Kjukora filmu Mīlēsimies (Let’s Make Love, 1960) no oriģinālās 35 mm kinolentes.

Viss par Kannām

Festivālā varēs noskatīties angļu režisora Kena Louča filmu Es, Daniels Bleiks (I, Daniel Blake, 2016), kas šīgada Kannu kinofestivālā atnesa jau otro Zelta palmas zaru režisora daiļradē. Tas ir sociālas problemātikas piesātināts stāsts par piecdesmit deviņus gadus vecu vīrieti, kurš lielāko daļu savas dzīves ir nostrādājis par galdnieku Ņūkāslā Anglijā. "Tagad, pirmo reizi mūžā, viņam ir vajadzīga palīdzība no valsts," tiek atklāta šīs filmas intriga.

"Tā ir filma, kurai gavilēja un svilpa," par Kena Louča veidotā darba pirmizrādi Kannu kinofestivālā stāsta kinokritiķe Daira Āboliņa. Filmā Es, Daniels Bleiks viss ir kā dzīvē – smiekli, asaras, drāma, asas emocijas, cīņa, triumfs un allaž klātesošā krietnu cilvēku iejūtība un labestība, uzskaita Baltijas pērles organizatori. "Šai filmai piemīt cilvēcisks siltums un cilvēcisks dziļums," piebilst kinokritiķe.

Pavisam citu nokrāsu Baltijas pērlei piešķirs franču režisora Bruno Dimona provokācija – kanibālu gabals burleskas žanrā Svelmainais līcis (Ma Loute, 2016), kurā franču dīva Žiljeta Binoša lido pa gaisu. "Laipni lūgti absolūtas fantasmagorijas pasaulē!" uz XX gadsimta sākumā Atlantijas okeāna piekrastes gleznainajās pludmalēs izspēlēto stāstu aicina festivāla organizatori. "Tas ir ekstrēms kino piedzīvojums," raksturo Daira Āboliņa.

No Kannu kinofestivāla uz Rīgu atceļos arī nīderlandiešu režisora Pola Verhovena filma Viņa (Elle, 2016) ar lielisko franču aktrisi Izabellu Ipēru galvenajā lomā. "Mēs gribējām filmēt Holivudā, bet pēc ilgiem meklējumiem secinājām, ka neviena amerikāņu aktrise nepiekritīs piedalīties tik amorālā filmā," atzinis režisors, kura darbu kontā ir skandalozais erotiskais trilleris Pamatinstinkts (Basic Instinct, 1992) ar Holivudas zvaigzni Šāronu Stounu.

Māceklis/moceklis

Viens no Baltijas pērles spilgtākajiem akcentiem ir krievu režisora Kirila Serebreņņikova filma Māceklis (Učeņik, 2016), kas šīgada Kannu kinofestivāla programmā Īpašais skatiens ir saņēmusi prestižo franču žurnālista un kino vēsturnieka Fransuā Šalē vārdā nosaukto balvu. Tā ir ievērojamā vācu dramaturga Mariusa fon Maienburga lugas ekranizācija, kas vēsta par konfliktu starp bioloģijas skolotāju/psiholoģi un vidusskolnieku.

Pirms diviem gadiem Gogoļa centrā Maskavā Kirils Serebreņņikovs pēc šī paša darba motīviem ir iestudējis izrādi ar nosaukumu (M)učeņik, latviešu tulkojumā burtu "ā" vārdā "māceklis" aizstājot ar burtu "o". Šī vācu dramaturga luga par reliģijas un manipulācijas tēmu ir labi zināma arī latviešu skatītājiem, jo pagājušajā gadā Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Meikšāna versija ar aktieriem Elitu Kļaviņu, Vili Daudziņu, Gati Gāgu.

Šajā festivālā tiks piedāvātas vairākas krievu filmas. Viena no tām ir kino almanahs Pēterburga. Tikai par mīlestību (Peterburg. Toļko o ļubvi, 2016), kurā savus stāstus par Ziemeļu Venēciju ir izstāstījušas septiņas krievu režisores. To vidū Renāta Ļitvinova, Avdotja Smirnova un Anna Parmasa, kura veidojusi grupas Ļeņingrad jaunākās dziesmas Pēterburgā – dzert/V Pitere – pitj videoklipu, ko kanālā YouTube noskatījušies divdesmit miljonu cilvēku.

Biļetes uz Baltijas pērles seansiem nopērkamas Biļešu servisa tīklā. Ar visu festivāla programmu var iepazīties interneta vietnē www.balticpearl.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja