Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kuldīgā norisināsies astotais Dizaina filmu festivāls

Kuldīgā no 31. jūlija līdz 15. augustam astoto gadu norisināsies Dizaina filmu festivāls, kas šogad veltīts analogo mediju atdzimšanai un futūrismam. Programmā iekļautas sešas pilnmetrāžas filmas, no kurām visas tiks pirmo reizi izrādītas Latvijā un piedāvās redzēt labāko jauno kino, kas veltīts dizaina un mākslas tēmām. Apskatīto tēmu lokā būs tādi analogie mediji kā polaroīda fotoaparāts un audiokasetes, futūrisma eksperimenti, provokatīvi, revolucionāri performanču un modes mākslinieki, kā arī cilvēcisks ieskats jaunas meitenes centienos kļūt par supermodeli, informēja festivāla organizators Māris Prombergs.

Šogad Dizaina filmu festivāls norisināsies trīs nedēļas nogales, kinoseansus demonstrējot Kuldīgas pilsētas dārza brīvdabas āra kinoteātrī Goldingen Knight Cinema. Festivāls tiks atklāts piektdien, 31. jūlijā, plkst. 21.30 ar Berlīnes mākslinieka un fotogrāfa Patrika Baunova (Patrice Baunov) ievadlekciju par analogo fotogrāfiju un polaroīda formātu, tā nozīmi, lomu modernajā dizainā, mākslā un dzīvesveidā. Pēc tā sekos atklāšanas seanss iedvesmojošai filmai Neiespējamais projekts par analogo iekārtu atgriešanās uzvaras gājienu. Par ekscentrisko, jukušo austriešu zinātnieku, kurš izglāba pasaules pēdējo Polaroid rūpnīcu, kad Stīvs Džobs tirgū palaida pirmo iPhone.

 

Sestdien, 1. augustā, plkst. 14 Patriks Baunovs vadīs Polaroīda fotogrāfiju emulsijas apstrādes darbnīcu, kurā varēs apgūt, kā uzņemt attēlus ar Polaroid 600 fotokameru, apgūt eksperimentālās fotogrāfijas tehnikas ar emulsijas pacelšanu uz akvareļa papīra, kas pielāgojamas polaroīda medijam un sniedz gandrīz tūlītējus rezultātus. Patriks Baunovs ir mākslinieks no Berlīnes, kas studējis antropoloģiju, aizrāvies ar analogo fotogrāfiju, pievienojoties fotogrāfu kolektīvam Lomography Deutchland. Savā praksē daudz strādā ar notecējuša termiņa krāsu filmām no Vācijas Demokrātiskās Republikas laika, kā arī dažādiem eksperimentiem laboratorijā ar krāsu emulsijas manipulācijām. Lai pieteiktos, aizpildiet anketu šeit

Vakara filma Kosmosa kuģis Zeme pasaules pirmizrādi piedzīvoja tradīcijām bagātajā Sandensas kinofestivālā un stāsta par nelielu radošu grupu, kas 1991. gadā tika izolēti Biosfērā 2 – hermētiski izolētā terārijā Arizonas tuksnesī, kurā izveidota Zemes miniatūrā kopija. Biosfēras 2 misija, ko finansēja Teksasas naftas magnāti, cerot iegūt pārbaudītas tehnoloģijas kosmosa kolonizēšanai, bija uzturēt izolētu, ilgtspējīgu vidi divus gadus. Tā bija misija, kas kļuva var distopisku simulāciju ekoloģiskajai krīzei, pēc kuras korporatīvie konsultanti pārņēma riskantā eksperimenta vadību un noslēpa visus iegūtos datus.

Pirms filmas ievadlekciju teiks dizainere, publiciste Jeļena Solovjova, kura vairāk pastāstīs par eksperimentālo projektu Kosmosa kuģis Zeme: "Radikālas pārdomas par nākotni ir vienmēr bijušas neatņemama dizaina sastāvdaļa. Daudzas savulaik pārdrošas idejas šodien ir sekmīgi pārvērtušās realitātē, citas - noput retro futūristu arhīvos un mūsdienu vērotājam var šķist gaužām neparastas vai komiskas. Iepazīsimies ar dažāda mēroga un atšķirīgu dizaineru paaudžu veidotus nākotnes scenārijiem, utopijām un distopijām."

 

Pēc nedēļas Dizaina filmu festivāls turpināsies piektdien, 7. augustā, plkst. 22.30 ar filmu Kasete – dokumentālais miksteips, kas atgādinās par maģisko brīdi, kad nospiedām divas pogas – ieraksta un atskaņošanas, kas ļāva ierakstīt jebko: top 40 dziesmas savai draudzenei, potenciālos hitus jūsu nākotnes ieraksta līgumam un ziņas ģimenei otrpus okeānam. Kompaktā audiokasete palīdzēja demokratizēt mūzikas pasauli 1970. gados un pašlaik piedzīvo negaidītu atdzimšanu. Sestdien demonstrētā filma Kriss Bērdens – mākslinieka portrets ielūkosies vienmēr provokatīvā mākslinieka dzīvē, kurš pieteica sevi mākslas pasaulē ar vairākām kontroversālām un bieži ļoti bīstamām performancēm 1970. gadu sākumā, iešaujot sev rokā vai ieslēdzot sevi skapī vairākas dienas, ietekmēja tādus māksliniekus kā Loriju Andersoni, Deividu Boviju, Marinu Abramoviču, kā arī atklās Losandželosas mākslas scēnas aizkulises.

Noslēdzošajā festivāla nogalē – piektdien un sestdien plkst. 22.30 – būs skatāms aizkustinošs stāsts Modele Medija par austrāliešu modeli Mediju Stjuarti, kas piedalījusies Ņujorkas modes nedēļas skatē, nokļuvusi uz starptautisku modes žurnālu vākiem, ir vairāk nekā 700 000 sekotāju sociālajos medijos. Taču dzīve ir pilna ar ikdienas pārbaudījumiem, ko Medija sparīgi cenšas pārvarēt. Viņa ir pirmā profesionālā supermodele ar Dauna sindromu, uzdodot jautājumus, vai viņas karjera paredz lielāku dažādību un iekļaušanu nozarē? Vai viņa ir kļuvusi par jaunāko pagaidu tendenci modes pasaulē?

Dizaina filmu festivāla noslēguma seansā 15. augustā plkst. 22:30 demonstrēs filmu Martēns Maržela – viņa paša vārdiem.  Kad Maržela 1990. gados sevi pieteica modes scēnā, viņš bija tik ļoti visiem citiem priekšā, ka pārējā pasaule vēl joprojām cenšas viņu panākt. Noslēpumains modes dizaineris ar mākslinieka iztēli, kurš ar vienkāršiem un izciliem paņēmieniem varēja visu apgriezt otrādi un kurš pašos aizsākumos nolēma palikt anonīms. Šajā filmā pats Martēns Maržela ar aizkadra balsi ielūdz skatītāju savā personīgajā studijā. Filma ikvienam, kas ir ieinteresēts radikāli radošā domāšanā un tradīcijas neredzamo robežu pārkāpšanā.

Dodoties uz Kuldīgu šajā laika posmā, Mākslas namā, Mākslinieku rezidencē un pilsētvidē iespējams apmeklēt izstādi Tēlniecība. Objekts, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju. Izstādē iekļauti gandrīz 40 autoru darbi, kas tapuši no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz pavisam jauniem – Kuldīgā pirmizrādītiem – objektiem. Norisināsies arī Latvijas Laikmetīgā mākslas centra vasaras skola ar programmu Sarunas par dzimti Baltijā un Austrumeiropā, kurā pievērsīsies gan mākslas vēsturē marginalizētajiem stāstījumiem, gan ikdienas solidaritātes un emancipācijas jautājumiem mūsdienās. Lekciju un diskusiju uzmanības centrā būs feminisma un dzimtes studiju jautājumi vēsturiskā atskatā un šodien Baltijā un Austrumeiropā.

Šī gada Dizaina filmu festivāla vizuālo identitāti izstrādājusi kinokritiķe un dizainere Agnese Lipska.

Dizaina filmu festivālu rīko Kino Bize sadarbībā ar Kuldīgas Mākslinieku rezidenci, norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Kuldīgas novada dome. Kinoseansi tiks bez maksas demonstrēti pilsētas dārza brīvdabas kinoteātrī Goldingen Knight Cinema (GKC). Filmas izrādīs oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu valodā.

Brīvdabas kinoteātris Goldingen Knight Cinema aicina ņemt līdzi savu krēslu, pledu, segu vai citu sēžamo, jo kino soli pagaidām nav pieejami. 

Plašāka informācija par programmu pieejama kinobize.lv/dff2020, kā arī Dizaina filmu festivāla Kuldīgā un Kino Bize sociālajos tīklos.

Dizaina filmu festivāla programma

 

Piektdien, 31. jūlijā

21.30 - Ievadlekcija. Patriks Baunovs (GKC)
22.30 - Neiespējamais projekts (An Impossible Project, 2020) (GKC)

 

Sestdien, 1. augustā

14.00 - Polaroīda fotogrāfiju emulsijas apstrādes darbnīca. Patriks Baunovs (KJM)
21.30 - Ievadlekcija. Jeļena Solovjova (GKC)
22.30 - Kosmosa kuģis Zeme (Spaceship Earth, 2020) (GKC)

 

Piektdien, 7. augustā 

22.30 - Kasete - dokumentālais miksteips (Cassette: A Documentary Mixtape, 2016) (GKC)

 

Sestdien, 8. augustā

22.30 - Kriss Bērdens - mākslinieka portrets (Burden, 2016) (GKC)

 

Piektdien, 14. augustā

22.30 - Modele Medija (Maddy the Model, 2020) (GKC)

 

Sestdien, 15. augustā

22.30 - Martēns Maržela - viņa paša vārdiem (Martin Margiela: In His Own Words, 2019) (GKC)

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja