Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Režisora Aika Karapetjana melnā komēdija Sema ceļojumi nonāk uz ASV un Kanādas kinoteātru ekrāniem

No šīs piektdienas, 19. augusta, režisora Aika Karapetjana jaunākā spēlfilma Sema ceļojumi ar nosaukumu Squeal tiks izrādīta ASV un Kanādas kinoteātros, kā arī dažādās straumēšanas platformās, informēja filmas veidotāju pārstāvji.

Vienlaikus ASV kritiķi un kino blogeri, kuriem bija iespēja skatīt filmu vēl pirms tās oficiālās izplatīšanas kinoteātros, jau izcēluši filmas stāsta unikalitāti, aktiermeistarību un vizuālo kvalitāti.

Jau pirmajā nedēļā režisora Aika Karapetjana melnā komēdija Sema ceļojumi izsaukusi plašas kritiķu un filmu blogeru atsauksmes ASV. "Labākā gada filma! Lai ko tas prasītu, noskaties un izbaudi ikkatru momentu!" raksta portāls Bain's Movie Reviews. "Iepriecinoši bīstama mūsdienu pasaka," norāda kino apskatnieks Viljams Hanons. Savukārt portāla SCI FI History  kritiķis Edvards Cimmermans filmu vērtē kā vairāku elementu – filmas Mazulis, pasaku stāstnieka, dialogu divās valodās, Hendeļa mūzikas – sajaukumu: "Iedomājieties, ka Mazulis ir izaudzis un atradis sevi Deivida Linča filmā. Un tas šķiet loģiski. Rekomendēju!"

ASV filmu iespējams redzēt jau no šīs piektdienas kinoteātros Losandželosā (Lumiere Cinema) un Ņujorkā (Alamo Drafthouse), kā arī straumēšanas platformā Apple TV. Vēršot uzmanību, uz ko skatītājam jābūt gatavam, apmeklējot filmu, režisors Aiks Karapetjans stāsta: "Skatītājam, ejot uz filmu, jābūt pilnīgi brīvam no jebkādiem priekšstatiem. Nevajag neko gaidīt. Jāatdodas tikai un vienīgi tam, ko redzat uz ekrāna. Jāaizmirst sevi un savu dzīvi, kas bijusi pirms seansa. Manuprāt, tieši tad arī filma nostrādā. Tā ir ļoti ironiska, tāpēc arī prasa nedaudz atbrīvoties no dažādiem kompleksiem un priekšstatiem."

Filma uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāks jau šī gada 8. septembrī. "Man liekas, ka šī ir tāda filma, kāda īsti Latvijā nav bijusi. Mūsu uzdevums bija lauzt priekšstatus par to, kas ir komēdija un kas nav. Tas bija nopietns profesionāls uzdevums visai komandai – radīt filmu, kas paliek atmiņā, kuras humoru uztvers skatītājs pasaulē un Latvijā. Tas, ka filma jau pandēmijas sākumā pasaules pirmizrādi piedzīvoja Amerikas lielākajā žanru filmu festivālā Fantastic Fest, veiksmīgi sāk savu ceļu ASV un vēl aizvien tiek izrādīta dažādos Eiropas kinofestivālos, apliecina, ka filmas stāsts ir pietiekami konvertējams, un mēs patiesi priecāsimies to beidzot parādīt arī Latvijā," atklāj producents Gints Grūbe.

ASV kritiķi vairākkārt atzīmējuši, ka režisors Aiks Karapetjans kopā ar scenārija līdzautoru, scenāristu Aleksandru Rodinovu un operatoru Jurģi Kminu radījuši melnās komēdijas pasaku, kas iedvesmu smēlusi Homēra Odisejā.

"Tiem, kuriem leģenda par Odiseju ir sveša, der atgādināt, ka filmas varones Kirkes vārds ir ņemts no grieķu dievietes. Satiekoties ar Odiseju un viņa ceļojumu kompanjoniem, dodoties mājup pēc Trojas kara, Kirke pārvērš vīrieti par cūku, lai tas paliktu ar viņu. Cūkas ir viens no svarīgākajiem filmas elementiem, tomēr, skatītājiem būs jāgaida līdz filmas pirmizrādei, lai uzzinātu, vai Sems beigās kļūs par vienu no viņām, vai atradīs ceļu uz mājām," tā par filmu raksta ASV kino ziņu portāls Screen Rant.

"Sema ceļojumos, atšķirībā no mūsdienu pasakām, nav kāda skaidri nolasāma pamācība; skatītājam pašam jānonāk pie saviem secinājumiem. Tas arī piešķir Sema ceļojumiem valdzinājumu. Filma ļauj paralēli atšķirīgi traktēt tādus jautājumus kā amorāla darba hierarhija, iespēja būt laimīgam varmācīgās attiecībās, necilvēcīga izturēšanās pret dzīvniekiem un ko vispār nozīmē brīvība," raksta Marko Odo (Marco Oddo) portālā Collider.

"Sižeta notikumi, kas skatīti cūkas acīm, kino pasaulē nudien nav nekas jauns - visslavenākais piemērs ir Mazulis (1995), un es nešaubos, ka asociācijas, kas rodas tieši ar šo darbu, nav nejaušība. Lai gan abas filmas nepārprotami radītas pilnīgi atšķirīgi, tās varētu norisināties vienā un tai pašā universā, [..] viena ‒ domāta bērniem, bet otra (Sema ceļojumi) būtu tās versija pieaugušajiem. Iztēlojieties, ka Mazulis pieaudzis un kaut kā atģidies Deivida Linča pasaulē, un jums radīsies zināms priekšstats par šo filmu,” norāda SCI FI History kino apskatnieks Eduards Cimermanis (Edward Zimmerman).

"Sema ceļojumi ir interesants sajaukums, kurā savu vietu atrod fabulas un melnās komēdijas elementi, atsauces uz Mazuli un Beriju Lindonu, zobgalīgs viszinošs stāstītājs, dialogs vairākās valodās un tādu svinīgi ceremoniālu komponistu kā Hendeļa, Ramo un Vivaldi mūzika. Filma ir viscaur skatāma; par zelta zvaigzni, ar ko varētu apbalvot filmas galveno "vizuālās pievilcības elementu", te sacenšas Jurģa Kmina teicamais kameras darbs āra skatos un bagātīgi pārstāvētais Jansensa muskuļotais kailums," raksta Denis Harvejs (Dennis Harvey) no 48 Hills  (SF).

"Pateicoties savai vienkāršībai, savādajam komēdijas un drāmas apvienojumam un Jansensa spilgtajam talantam, Sema ceļojumi interesantā kārtā sagādā krietnu baudījumu. Tumsas ienestā drāma un komēdijas vieglums, kas pamanās izlauzties tai cauri, kopā veido patiesi unikālu filmu. Neatkarīgi no tā, vai attiecīgajā momentā virsroku ņem komēdija vai drāma, garlaicīgi nav ne mirkli; skatītāji tukšā nepaliek ne minūti, un viņi šajā filmā var pienācīgi novērtēt katru tās brīdi. “Sema ceļojumi” ir kaismes un talanta piesātināta filma, un tie dod šim darbam spēku no pirmajiem kadriem līdz pašam finālam. Šie elementi skatītājiem skaidri saskatāmi Sema stāstā, un Sema ceļojumi strauji ierindojas starp gada labākajām filmām. Noteikti uzmeklējiet šo filmu, lai cik grūti tas nāktos, un izbaudiet to līdz pat pēdējām sekundēm," raksta kino portāls Bain's Movie Reviews apskatnieks Kīls Beins (Kyle Bain).

"Šī "nepareizā" un burvīgi riskantā mūsdienu pasaka tomēr nezaudē to radošās dīvainības graudu, kas nepieciešams, lai stāsts kopumā neatstātu nomācošu iespaidu. Kinodarbs, kas sākotnēji šķiet ironisks fantāzijas žanra un šausmu kino sajaukums, izrādās viena no brutāli godīgākajām līdzībām pēdējo gadu kino,” raksta kino portālā BTR kino blogeris Viljams Hanons (William Hannon).

Filmas izplatītājs Good Deed Entertainment un Cranked Up Films ir pieredzējis žanra kino izplatītājs Ziemeļamerikā. Filma uzņemta Latvijā filmu studijā Mistrus Media kopprodukcijā ar beļģu filmu kompāniju Polar Bear.

Filmā Sema ceļojumi galveno lomu atveido Eiropas kino populārais beļģu aktieris Kevins Jansens, kurš filmējies tādās Eiropā un pasaulē pēdējos gados zināmās filmās kā režisores Koralijas Feržē Atriebība un Kristiana Volkmana Slepenā istaba, kas iepriekš demonstrētas arī Latvijas kinoteātros. Filmā lomas atveido Laura Siliņa, Aigars Vilims, Juris Bartkevičs un Normunds Griestiņš. Filmas operators ir Jurģis Kmins, galvenais mākslinieks – Jurģis Krāsons, grima māksliniece – Maija Gundare, kostīmu māksliniece – Liene Dobrāja, producenti – Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe.

Filma pasaules pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada novembrī Amerikas lielākajā žanra filmu festivālā Fantastic Fest Ostinā (Teksasā, ASV). Tāpat tā pirmizrādi piedzīvojusi arī Ostendes kinofestivālā Beļģijā. Filma demonstrēta arī Taipejas filmu festivālā Taivānā, Starptautiskajā Klīvlendas filmu festivālā (ASV), Stambulas filmu festivālā Turcijā, festivālā Kosmorama Norvēģijā un Hāpsalu Šausmu un fantāzijas filmu festivālā HOPFF Igaunijā. Rudenī to demonstrēs Briseles filmu festivālā, kā arī Luksemburgā CinEast festivālā.

Jau ziņots, ka filma Sema ceļojumi izpelnījusies arī ietekmīgā televīzijas tīkla HBO Europe ievērību – tas iegādājies filmas demonstrēšanas tiesības, tādējādi apliecinot latviešu filmas kinematogrāfisko un saturisko vērtību.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja