Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Režisora un operatora Ivara Zviedra pandēmijas filmas pirmizrāde plānota martā

Režisora un operatora Ivara Zviedra topošā dokumentālā filma Bahs pret Covid / Bach vs Covid šobrīd projekta stadijā iekļauta Jihlavas dokumentālo filmu festivāla tirgus programmā New Vision. Gatava filma pie skatītājiem nonāks 2022. gada 14. martā – divus gadus pēc tam, kad Latvijā sākās Covid-19 krīze, informēja KKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Jihlavas festivāls Čehijā ir viens no Eiropā nozīmīgākajiem dokumentālā kino forumiem, šogad tas notiek jau 25. reizi (26. –31. oktobrī). Ivara Zviedra topošās filmas projekts ir izturējis nopietnu atlases konkurenci un aicināts iekļauties sadaļā New Visions Market – tiešsaistes kopražojumu platformā, kas izveidota, lai dotu iespēju talantīgiem autoriem un perspektīviem projektiem dažādās ražošanas stadijās satikt eventuālos kopproducentus, izplatīšanas aģentus, televīzijas kanālu pārstāvjus un citus ieinteresētus profesionāļus. Platforma New Visions Market darbosies tiešsaistē līdz 14. novembrim, ievietojot projektus savā datu bāzē un dodot iespēju filmu autoriem koordinēt tikšanās ar ekspertiem.

Paralēli Jihlavas festivālā darbosies arī sadaļa New Visions Forum, kurai atlasīti divi Latvijas projekti attīstīšanas stadijā – režisora Andra Gaujas topošā filma Brīnišķīgais tukšums / Beautiful Void un producentes Ievas Ūbeles kopdarbs ar moldāvu režisoru Juriju Tokmašu Nistru. Dzīves neapturamais plūdums / Nistru. The Irreversible Flow of Life. 
Jāpiebilst, ka Ivara Zviedra attiecības ar šo festivālu sasniedza īpašu virsotni tieši pirms gada - 2020. gadā Jihlavas dokumentālo filmu festivāla galveno balvu kategorijā Between the Seas saņēma Ivara Zviedra dokumentālā filma Valkātājs / Latvian Coyote.

Ivars Zviedris savu dokumentālo filmu sāka uzņemt jau pirmajās ārkārtas situācijas dienās 2020. gada martā, un pamazām tā izvērtusies savdabīgā dokumentāli muzikālā pandēmijas filmā, kuras stūrakmeņi ir čellists Normunds, viņa mīļotais čells, Johana Sebastiana Baha mūzika, Doma laukums un Covid-19 notikumu dienasgrāmata. 

Režisors uzsver, ka dokumentālista misija ir būt klāt Latvijai un pasaulei svarīgos notikumos. "Kad 13.martā Latvijā izsludināja ārkārtas stāvokli, es ņēmu kameru un devos filmēt. Doma laukums bija tukšs, tikai Normunds spēlēja čellu un baroja baložus. Nu jau gandrīz divus gadus mēs abi sekojam Covid-19 notikumu attīstībai.  Nekas vēl nav beidzies, jo slimība nav atkāpusies, vienlaikus aug sociālā spriedze sabiedrībā. Šādos apstākļos valsts un tās pavalstnieki rīkojas tik dažādi – šis ir laiks, kad vislabāk var redzēt, kas ir kas; indivīda identitāte un attiecības ar valsti ir redzamas īpaši skaidri. Labs laiks kino vērojumam."

Filma Bahs pret Covid top Ivara Zviedra studijā Dokumentālists, tā saņēmusi finansiālu atbalstu no Nacionālā Kino centra un Valsts Kultūrkapitāla fonda; filmas plānotais garums - 69 minūtes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja