Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Sarunu ciklā Simtgade un vēl runās par romāna Bille ekranizāciju

Sarunu ciklā Simtgade un vēl Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, trešdien, 22. novembrī plkst. 18 notiks saruna par Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā romāna Bille ekranizāciju ar filmas scenārija līdzautori Evitu Sniedzi. Sarunas noslēgumā tiks demonstrētas Ināras Kolmanes filmas Sarmītes (2001) un Ručs un Norie (2015), informēja Latvijas Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Nacionālā Kino centra programmā Latvijas filmas Latvijas simtgadei 2018. gada martā pirmizrādi piedzīvos spēlfilma Bille, kas top pēc izcilās dzejnieces, prozaiķes un tulkotājas Vizmas Belševicas autobiogrāfiskā romāna motīviem.

Šis ir smeldzīgs, vienlaikus dzīvi apliecinošs, asprātīgs un cerību pilns stāsts par kāda cilvēkbērna pieaugšanu un attiecībām ar pasauli Latvijā pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu nogalē. Filma ir veltījums mums šodien, atgādinot par īstenām vērtībām – iecietību, uzupurēšanos, nepieciešamību sevi apliecināt.

Septiņgadīgā Bille dzīvo pasaulē, kur bagātiem ir savas ielas un nabagiem – savas. Ar nabadzību Bille ir iemācījusies sadzīvot, taču mātes mīlestība meitenei liegta; tuvinieki par Billi rūpējas, bet nepārstāj atgādināt, ka Bille ir neaptēsts bērns un nekas prātīgs no viņas neizaugs…

Veidojot mazās Billes bērnības pasauli, filma tiek maksimāli pietuvināta trīsdesmito gadu Rīgas un Latvijas noskaņām. Filmēšana 2016. gada vasarā un rudenī notika gan Rīgā autentiskā pagalmā un mājā Vārnu ielā, gan Sarkandaugavā, Maskavas forštatē, gan Tērvetē un tās apkārtnē, arī Tukuma rajonā.

Filmas Bille scenārija autori ir dramaturģe Evita Sniedze un rakstnieks Arvis Kolmanis, bet vienu no Billes pagalma draugiem – prātvēderu Jančeli – spēlē Evitas dēls Eduards.

Režisore Ināra Kolmane šajā laikā montē filmu Bille Prāgā, sadarbojoties ar filmas čehu partneriem MasterFilm un MagicLab.

Ināra Kolmane studējusi TV režiju Sanktpēterburgas Teātra, mūzikas un kino institūtā, vēlāk papildinājusi zināšanas starptautiskās meistarklasēs un kursos. 1991. gadā Ināra Kolmane kopā ar Rīgas Videocentra kolēģiem dibināja filmu studiju Deviņi, režijā debitē ar reklāmas videoklipiem un pasūtījuma filmām, saņemot balvas starptautiskos reklāmas festivālos. Veidojusi vairāk nekā desmit dokumentālās filmas, no kurām pasaulē visskaļāk izskanējušas un godalgotas Mans vīrs Andrejs Saharovs (2006, kopražojums ar Franciju) un Pretrunīgā vēsture (2010). Latvijā par vienu no 2014. gada populārākajām filmām kļuva Ināras Kolmanes dokumentālā filma Ručs un Norie, kas saņēma arī visvairāk balvu 2015. gada Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps.

2001. gadā Ināra Kolmane debitēja spēlfilmu režijā ar īsfilmu Sarmītes (19 festivāli, trīs balvas), uzņēmusi arī pilnmetrāžas spēlfilmu Mona (2012, kopražojums ar Islandi). Paralēli filmu režijai iestudējusi arī vairākus uzvedumus Latvijas Radio teātrī.

Dramaturģe Evita Sniedze absolvējusi Latvijas Universitātes (LU) Filoloģijas fakultātes Teātra studiju kursu (1996), ieguvusi maģistra grādu. No 1997. līdz 2005. gadam Strādājusi LU Literatūras, folkloras un mākslas institūtā (1997-2005), publicējusi teātra recenzijas kultūras izdevumos, rakstījusi un sastādījusi grāmatas – pētījumus teātra vēsturē un teātra zinātnē. Pirmās Evitas Sniedzes lugas iestudētas 2000.-2003. gadā, kopumā šobrīd ir jau astoņas, par tām saņemtas dažādas balvas, arī Spēlmaņu nakts ietvaros. Bijusi Valmieras drāmas teātra literārās daļas vadītāja (2000-2005), kopš 2006. gada – Valmieras teātra direktore.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja