Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Šonedēļ sāksies Nacionālais filmu festivāls Lielais Kristaps

Šonedēļ no 7. līdz 12. novembrim kinoteātrī Splendid Palace norisināsies nozīmīgākais Latvijas filmu nozares pasākums Lielais Kristaps, kurā tiks demonstrētas ne tikai visas nominētās filmas, bet arī svinētas jaunu filmu pirmizrādes un rīkots mūža ieguldījuma balvas laureāta Vara Braslas goda seanss, informēja festivāla mediju koordinatore Lote Eglīte.

Šogad Lielais Kristaps skatītājiem piedāvā ne vien plašu nominēto filmu programmu, bet arī vairākas spēlfilmu un dokumentālo filmu pirmizrādes. Zīmīgi, ka lielu daļu no pirmizrāžu filmām vieno kopīga universālā tēma - par vecāku un bērnu attiecībām. Tā, piemēram, Ivara Zviedra dokumentālajām īsfilmām - Afigenna (17 min) un Meikots Īrijā (42 min), kuras pirmizrādi svinēs 9. novembrī, šī tēma tiek aplūkota mūsdienu globalizācijas kontekstā. Pēc seansa ikviens skatītājs aicināts piedalīties antropologa Andra Šuvajeva vadītajā diskusijā.

Tajā pašā dienā notiks Pētera Ķimeļa ārpus konkursa īsfilmas Tēvi '88  pirmizrāde. Tas ir komiski melanholisks stāsts par dēla oriģinālajiem centieniem atrast savu nekad nesatikto tēvu, pārbaudot vairākus kandidātus. Uzreiz pēc tam tiks svinēta Ermīna Baltā īsfilmas Nakts Pitfāls  pirmizrāde. Kategorijā Labākā īsmetrāža nominētā filma ir par kādu pāri, kas satiekas vienā vietā dažādos laika griezumos – tikko uzzinot, ka kļuvuši par vecākiem, un pēc dēla nāves.  

Svētdien, 10. novembrī, savu pirmo plašai publikai pieejamo seansu, režisoram Gintam Zilbalodim klātesot, piedzīvos starptautiski augsti novērtētā animācijas filma Projām ar jautājumu atbilžu sesiju uzreiz pēc seansa. Filma Projām tiks iekļauta kino teātru repertuāros no 15. novembra.

10. novembrī ikviens aicināts uz šī gada mūža balvas laureāta Vara Braslas goda seansu, kurā tiks demonstrētas, citējot Latvijas Kinematogrāfistu savienības priekšsēdētāju Ievu Romanovu, "pērles no asprātīgā un kinematogrāfiski augstvērtīgā TV valodas mācību seriāla Palīgā ar daudziem tautā ļoti mīlētiem aktieriem, to skaitā E. Pāvulu, Dz. Ritenbergu, V. Artmani, G. Āboliņi, U. Dumpi u.c.". Turpat kinoteātra vestibilā būs aplūkojama rertrospektīva fotoizstāde, veltīta V. Braslas radošajai biogrāfijai. Ieeja šajā seansā ir bez maksas.

Dienas noslēgumā kinoteātrī svētki turpinās ar kārtējo pirmizrādi. Tā ir eksotiska Etiopijas, Latvijas, Igaunijas, Rumānijas un Spānijas kopražojuma zinātniskās fantastikas spēlfilma Jēzus rāda tev lielceļu, kur epizodiskā lomā redzēsim aktrisi Ivetu Poli.

Bet Lāčplēša dienu, 11. novembri, ikviens var nosvinēt, apmeklējot Latvijas Televīzijas programmas Latvijas Kods. Latvija Šodien. piecu dokumentālo īsfilmu pirmizrādes. Tajās no dažādiem skatupunktiem tiek aplūkota pieaugšanas tēma – individuālajā, sabiedriskajā un valstiskajā skaldnē.

12. novembrī īpašs aicinājums senioriem apmeklēt filmas Dvēseļu putenis seansu par īpašu cenu (3.00 eiro).

Lielā Kristapa kulminācija - balvu pasniegšanas ceremonija notiks otrdien, 12. novembrī, plkst. 20.30, Sarkanais paklājs no 19.30. Skatītājiem to būs iespēja vērot klātienē, kinoteātrī Splendid Palace, iegādājoties biļetes, vai tiešraidē LTV1 plkst. 21.15 un Replay.lv no 20.00.

Ikvienam ir vēl joprojām iespēja piedalīties skatītāju balsojumā, izvēloties savu favorītu līdz 10. novembra vakaram portālā Delfi. Turklāt daudzas nominētās filmas var redzēt TV Helio lietotnē Shortcut, īpašajā sadaļā  Lielais Kristaps. 

Biļetes uz Lielā Kristapa filmām un pasākumiem ir pieejamas Lielā Kristapa un kinoteātra Splendid Palace mājaslapās un kinoteātra kasē.

Vairāk informācijas: www.lielaiskristaps.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

VIDEO: Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas

Grupa Tumsa laiž klajā dziesmu Nemiera kaijas no rudenī gaidāmā studijas albuma, kas tās raibajā vēsturē būs jau septītais. Kompozīcijas autori ir grupas dibinātājs, kopš 1991. gada arī nemainīgs t...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja