Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viena nakts izšķir visu. Uzņemts seriāls jauniešiem Paliec negatīvs

Lai tu kaut ko saprastu, tev vajag to iepazīt. Seriāls jauniešiem Paliec negatīvs mēģinās normalizēt citādo un veicināt sarunu bez aizspriedumiem.

Sākot ar šo brīdi, šajā ēkā tiek ieviesta stingra karantīna! – Latvijas Televīzijas eksperimentālā satura platformā 16+ ir tapis seriāls jauniešiem Paliec negatīvs (jeb Filma ar laimīgām beigām), kura pirmā sērija tiks izrādīta 28. janvāra vakarā. Seriāla darbība risinās kādā lauku muižā Covid-19 pandēmijas laikā, kad meiteņu volejbola komanda un zēnu pūtēju ansamblis ir devušies uz nometni, taču muižas īpašnieks izklaidības dēļ ir sajaucis rezervācijas datumus un pārpratuma dēļ muižas numuriņos meitenes un zēni tiek salikti kopā uz vienu nakti. No rīta izrādās, ka pūtēju ansambļa šoferim ir slimības simptomi un pozitīvs tests, tāpēc drošības dēļ jauniešiem ir jāpaliek pašizolācijā tieši tādā kompānijā, kādā ir pārlaista nakts.

Seriāla veidotāji ir televīzijas, kino un reklāmas profesionāļi ar režisoriem Unu Rozenbaumu, Māri Lagzdiņu un producenti Agati Prozoroviču priekšgalā. Savā ziņā arī šis trio ir formējies Covid-19 pandēmijas izraisīto seku ietekmē. "Covid-19 pandēmijas pirmā viļņa laikā, kad viss apstājās, mēs ar Unu Rozenbaumu nolēmām, ka vēlamies palīdzēt kultūras darbiniekiem, kas šajā periodā bija vieni no novārtā atstātajiem cilvēkiem," sarunā ar KDi stāsta Agate Prozoroviča. Toreiz viņas kopā ar domubiedriem noorganizējušas pop-up labdarības šovu kultūras darbinieku atbalstam Dots devējam atdodas.

Tieši tajā laikā norisinājās Latvijas Televīzijas izsludinātais ideju konkurss radošajām komandām, lai izveidotu jauniešu seriālu. "Nezinot, kā šis gads turpināsies un kā būs ar darba iespējām tālāk, mēs uz šīs sadarbības viļņa nolēmām pieteikties ar savu ideju bez nekādām iepriekšējām ambīcijām seriālu laukā. Kāpēc nepamēģināt?!" atceras Agate Prozoroviča, kura šajās dienās ir atgriezusies pie savas ierastās izpildproducentes lomas režisora Viestura Kairiša topošajā spēlfilmā Janvāris par 1991. gada notikumiem Latvijā no tā laika jauniešu skatpunkta. 

 

Mīlestība ir atbilde

"Mēs gribējām nevis stāstīt par iekļaujošu sabiedrību, bet parādīt tādu sabiedrību, kurā dažādas seksuālās orientācijas un pārliecības pārstāvji un citi spēj sadzīvot kopā un papildināt cits citu," saka Una Rozenbauma. Viņas kontā ir viena īsmetrāžas spēlfilma Logs (2012) un ilggadēja pieredze reklāmas jomā. "Jaunā paaudze ir daudz brīvāka nekā iepriekšējās, kas stereotipizē cilvēkus un mēģina to uzspiest arī citiem, pat likumu formā, jo viņi zina, kā vajag," akcentē režisore.

Vēl pirms seriāla iznākšanas Una Rozenbauma jau ir saņēmusi ziņu no kādas Latvijā pazīstamas sievietes, ka viņa neskatīšoties Paliec negatīvs, kaut arī tieši šādiem cilvēkiem tas būtu ļoti piemērots, lai viņi ieraudzītu, ka var dzīvot arī citādi. "Pašlaik diemžēl esam domas province, jo mums ir izveidojies priekšstats par dažādām lietām bez to izpētīšanas," uzskata Una Rozenbauma. Viņa piebilst, ka jaunā seriāla apakštēma kādu laiku ir bijusi – lai tu kaut ko saprastu, tev vajag to iepazīt, kaut vai caur izdomātiem tēliem.

"Seriālā mēs gribējām normalizēt citādo, tā ir centrālā tēma, ap kuru griežas viss pārējais interesantuma un dramatisma vārdā. Skaidrs, ka varoņu vidū var veidoties nepatika, bet tas notiek cilvēcisku īpašību, nevis aizspriedumu dēļ," uzsver Māris Lagzdiņš no studijas fon Films, kas nodarbojas ar televīzijas raidījumu, reklāmu un mūzikas klipu veidošanu. Māra Lagzdiņa darbu sarakstā ir grupas Carnival Youth dziesmu Love Is the Answer un Stūre video.

 

Kautrīgs vai lecīgs

Seriāla veidošanā režisori ir sadalījuši pienākumus uz pusēm, bet scenārija rakstīšanā piesaistījuši ilggadējo Pusnakts šova septiņos un seriāla Nopietni? scenāristi Ievu Biti. Sākumā viņi ir izstrādājuši scenārija skeletu un pēc tam sadalījuši savā starpā pa divām sērijām tālākai to attīstīšanai, atklāj Māris Lagzdiņš. Dialogu radīšanas procesā ir piedalījušies paši jaunieši, kas spēlē seriālā. "Vai jūs tā runājat? Tas izklausās tizli?! Kā jūs to pateiktu citādi? Es biju pārsteigta, jo biju iedomājusies, ka jaunieši lieto vairāk anglicismu, bet viņi runā pareizi, dažreiz pat pārāk pareizi," atzīst Una Rozenbauma.

Visi jaunieši ir neprofesionāli aktieri bez iepriekšējas pieredzes. Galvenās lomas spēlē Elīza Mickus (Marta), Varis Vilciņš (Vova) un Frīda Šulte (DžiDži), kuri veido vienu no vairākiem muižas numuriņos ieslodzītajiem trio. "Izvēloties neprofesionālus aktierus, mums bija svarīgi atrast tādus jauniešus, kuri ir jau gatavi tēli, – ja viņš ir kautrīgs vai lecīgs, mēs to izmantojām un nemēģinājām viņu padarīt par kaut ko citu," norāda Māris Lagzdiņš.

Pieaugušo cilvēku lomās ir iejuties Varis Piņķis meiteņu volejbola komandas trenera lomā, Alma Rix zēnu pūtēju ansambļa diriģentes tēlā un Gatis Gāga muižas īpašnieka lomā. Jāatzīmē, ka sākotnējā ideja ir bijusi veidot stāstu par notikumiem vasaras kempingā, bet dažādu apstākļu sakritības dēļ filmēšana pārcēlās uz rudeni, un tas ieviesa korekcijas arī vietas izvēlē. Desmit novembra izskaņas dienas seriāla uzņemšanas grupa bija apmetusies Krimuldas muižā ar skatu uz Gaujas senleju.

 

Atsauce uz Andersonu

"Pēdējā dienā uzsniga tāds sniegs, ka visa apkārtne izskatījās kā Ziemassvētku pasakā, kas mums nekādi nederēja," atminas producente un piemetina, ka galu galā autori ir spējuši tikt galā ar negaidīti uzkritušo problēmu, kas visai tieši atgādinājusi par kino kā ilūziju mākslu. "Kad mēs izvēlējāmies šo muižu (gluži kā no spēlfilmas Viesnīca Diženā Budapešta – I. A.), mēs ar Māri Lagzdiņu sapratām, ka Vesa Andersona daiļrade ir brīnišķīgs piemērs, kam sekot, ar tai raksturīgo kadru simetriju un izteiksmīgo krāsu paleti," stāsta Una Rozenbauma.

Seriāla vizualitātē režisori ir atsaukušies uz pagājušā gadsimta 50. un 60. gadu Ameriku, kur šis laiks ir bijis ļoti krāsains un varbūt pat nedaudz salds. Māris Lagzdiņš piebilst, ka amerikāņu režisora Vesa Andersona izkoptais stils ir bijis ļoti piemērots šim konkrētajam gadījumam, ņemot vērā ierobežoto laika periodu, jo ļauj filmēt ātri un glīti. Savukārt jauniešu seriālu kontekstā viņi ir iedvesmojušies no tādiem darbiem kā Sex Education, Stranger Things un I Am Not Okay with This, no kuriem tieši pēdējais ir atstājis vislielāko iespaidu.

Seriālā Paliec negatīvs būs sešas divpadsmit minūšu sērijas. "No vienas puses, tas būs pabeigts stāsts, lai skatītājam nebūtu sajūtas, ka viņš ir piekrāpts, ka kaut ko nav uzzinājis. No otras – esam atstājuši sev iespēju turpināt, ja rastos šāda vēlme un izdevība," skaidro Māris Lagzdiņš.

Producente Agate Prozoroviča uzsver, ka labprāt turpinātu sadarbību ar Latvijas Televīziju. "Skatoties no malas, Latvijas Televīzija var šķist kā liels nacionāls monstrs, bet mums bija ļoti patīkama sadarbība, kurā var just, ka tev uzticas un ļauj pierādīt sevi," viņa saka.

Paralēli seriālam tiks aktivizēti arī izdomāto varoņu Instagram konti, kuros starp sērijām tiks publicēti viņu stories, kas ļaus uz notiekošo paskatīties no seriāla tēlu skatpunkta un apaudzēt saturu ar papildu detaļām, taču seriālu varēs skatīties arī kā autonomu vēstījumu.

16+ ir LTV eksperimentālā satura platforma auditorijai, kas tradicionālu televīzijas saturu vairs nepatērē. Seriāls Paliec negatīvs būs skatāms YouTube kanālā (LTV_16plus).

Šī tēma vairs nav tabu. Vārds seriāla galveno lomu atviedotājiem

Foto: Lauris Vīksne

Frīda Šulte (DžiDži)

Frīdai Šultei ir četrpadsmit gadu. Viņa mācās Rīgas Komercskolā. Frīdai patīk dziedāt un arī citādi radoši izpausties. Frīda stāsta, ka viņas atveidotā varone DžiDži izceļas ar karstgalvīgumu un lielu mīlestību pret sportošanu, kas viņai palīdz tikt galā ar strīdiem un dusmām. Seriāla uzņemšanas procesu jauniete atceras ar ļoti siltām atmiņām: "Man bija daudz šaubu par sevi filmēšanās laikā, bet visa komanda man teica, ka ir labi, un ļāva tam noticēt arī man pašai." Seriāla uzņemšana ir pagājusi nemanot, gluži kā neaizmirstama brīvdienu nometne. "Man šķiet, ir ļoti labi, ka Latvijā tiek runāts par citādo un tā pieņemšanu un ka tas tiek darīts Latvijas Televīzijas eksperimentālā satura platformā 16+, kas to padara par tēmu, kura vairs nav tabu," uzskata Frīda Šulte.

 

Foto: Lauris Vīksne

Varis Vilciņš (Vova)

Varim Vilciņam ir septiņpadsmit gadu. Viņš mācās Rīgas Franču licejā un muzicē rokgrupā ar popmūzikas ievirzi The Tu’n’es, kas tuvākajā laikā plāno izdot savu debijas singlu. Iepriekš Varis ir piedalījies vairākās reklāmās bez teksta un paspējis sajust aktiermākslas valdzinājumu. Seriālā viņš ir nokļuvis, pateicoties apmaiņas programmas studentei Helēnai. Viņa ir ieteikusi iesaistīties Žaņa Lipkes memoriāla Drosmes mājas projektā. Viena no tā īstenotājām ir Una Rozenbauma. Režisore ir ieminējusies par topošo seriālu un iespēju piedalīties provēs. Savu varoni Vovu jaunais aktieris raksturo tā – viņam patīk meiteņu kompānija, flautas spēle un slēpties aiz savas narcisa maskas, lai gan patiesībā viņš ir sirsnīgs un parasts pusaudzis ar saviem sociālās aizsardzības mehānismiem. "Tas ir drosmīgs un vajadzīgs gājiens latviešu kinoindustrijā," par seriālu saka Varis. Viņa paaudze seriālā aplūkoto citādības tēmu uztver kā normālību. "Mēs raugāmies uz eksistējošo sabiedrības modeli, kurā redzam daudz nepilnību, un nesaprotam, kāpēc tā notiek. Mēs spējam kritizēt, domāt par pārmaiņām un nepakļauties stereotipiem, pastāvīgi uzdodot jautājumus," paskaidro Varis.

 

Foto: Lauris Vīksne

Elīza Mickus (Marta)

Elīzai Mickus ir septiņpadsmit gadu. Viņa mācās Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā interjera dizaina specialitātē. Sarunā ar KDi Elīza atklāj, ka viņai ir daudz interešu arī ārpus mācību iestādes sienām – fotografēšana, dejošana, vingrošana un citas. Elīza vienmēr ir gatava iegūt jaunas zināšanas un pieredzi. Par topošā seriāla aktieru meklējumiem Elīza ir uzzinājusi feisbukā. Šis aicinājums ir atgādinājis par viņas bērnības sapni kļūt par aktrisi un ļāvis to pirmo reizi izmēģināt arī dzīvē. "Iespējams, ir lietas, ko es kadrā varēju izdarīt citādi. Tas attiecas uz teikto vai sejas izteiksmi, taču ticu, ka ar katru nākamo reizi būs labāk un labāk," saka Elīza. Viņas tēlotā varone Marta ir jauka meitene, kura saviem tuvākajiem cilvēkiem vēl visu to labāko un nekad neizdarītu viņiem neko sliktu. "Mēs dzīvojam XXI gadsimtā, kad katrs cilvēks var izpausties pēc saviem ieskatiem, un nevajadzētu izturēties citādi pret kādu tikai tāpēc, ka viņš atšķiras, jo patiesībā mēs katrs atšķiramies cits no cita un ar to esam īpaši," par seriālā Paliec negatīvs skartajām tēmām saka aktrise. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja