Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Riga IFF - 139 kino seansi 10 dienās

Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) laikā no 2. līdz 12. decembrim 139 seansos būs iespēja noskatīties vairāk nekā 150 pašmāju un Eiropas aktuālākās filmas, apmeklēt kino retrospektīvu programmu, kā arī tikties ar ievērojamiem Eiropas kino industrijas pārstāvjiem.

Kā nozīmīgāko programmas daļu festivāla direktore Sonora Broka izceļ tieši iespēju redzēt jaunākās, starptautiski ievērotās un atzinīgi novērtētās Eiropas filmas, starp kurām ir ukraiņu režisora Miroslava Slabošpitska "gandrīz mēmā" filma Cilts, britu režisora Maika Lī Misters Tērners, vesterns Tumšā ieleja, kurā galveno lomu atveido aktieris Sems Railijs, kurš Antona Korbīna filmā Kontrole attainoja kulta grupas Joy Division solistu Īanu Kērtisu, un citas. Vakara filmu programmā skatītājiem būs iespēja redzēt zviedru režisora Roja Andersona un franču autora Fransuā Ozona jaunākās filmas.

Festivāla programmā iekļautas gan filmas, kuras nominētas Eiropas Kino akadēmijas balvai, gan nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps izvirzītie darbi. Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps direktore Ieva Romanova Riga IFF programmai veltītajā preses konferencē festivālu salīdzina ar "lielajām pusdienām".

Latvijas pirmizrādi festivāla laikā piedzīvos astoņas latviešu filmas - Herca Franka iesāktā, bet nepabeigtā Baiļu robeža, kura būs Riga IFF atklāšanas filma, Ivara Zviedra Homo Ludens, Jurģa Krāsona Seja, Vladislava Ščepina Svina migla vai man grūti atzīties mīlestībā un citas. 10. decembrī Latvijā pirmizrādīs krievu režisores Veras Glagoļevas filmu Divas sievietes ar britu aktieri Ralfu Fainsu galvenajā lomā. Kinolentes producēšanā piedalījušies arī Latvijas pārstāvji - operators Gints Bērziņš, skaņu režisors Anrijs Krenbergs un producente Antra Cilinska.

Festivāla programmā iekļauti arī vairāki pasākumi, kuros tiks godināti vietējie kino profesionāļi. Īpaši kino seansi veidoti par godu Ivaram un Maijai Seleckiem, Arvīdam Krievam un Ilonai Brūverei, kuras darbu retrospekcija kinoteātrī KSuns tiks izrādīta uz 16 mm filmas. Savukārt 11. decembrī Dailes teātrī notiks Lielā Kristapa balvu pasniegšanas ceremonija, kuras tiešraide būs vērojama arī LTV.

Rīgā viesosies arī Krievijas prestižākā dokumentālo filmu festivāla ArtDocFest direktors, režisors Vitālijs Manskis, kā arī vairāki citi īpašajā ArtDocFest/Riga programmā izrādīto filmu režisori. Bērniem un jauniešiem Riga IFF piedāvās īpašu Ziemeļvalstu filmu programma, bet filmu festivāls 2Annas sastādījis īsfilmu programmu.

"Jūs jau noteikti sapratāt, ka visiem ir jāņem atvaļinājums un pirmās 10 decembra dienas jādzīvo kinoteātrī," runājot par Riga IFF plašo un daudzveidīgo programmu preses konferencē jokoja Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Kino centra organizētā industrijas pasākumu programma Riga Meetings 9. decembrī sāksies ar Baltijas filmu dienu, bet turpināsies ar Eiropas kino industrijas pārstāvju lekcijām un diskusijām. Kino cienītājiem un profesionāļiem būs iespēja tikties ar ievērojamiem nozares pārstāvjiem - Eiropas Kinoakadēmijas prezidentu, režisoru Vimu Vendersu, Berlīnes kinofestivāla kuratoru Nikolaju Nikitinu, kā arī piedalīties Starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI konferencē Latvijas filmas pasaules kontekstā.

Plašāk par Riga IFF programmu un īpašajiem notikumiem: www.rigaiff.lv

Festivāla organizētāji apmeklētājus pirms seansu izvēles lūdz pievērst uzmanību tam, kādā valodā un ar kādiem subtitriem filmas tiks izrādītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja