Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Ar izstādi un citiem pasākumiem atzīmēs Margaritas Stārastes 100. jubileju

Atzīmējot tautā iemīļotās bērnu pasaku grāmatu autores un ilustratores Margaritas Stārastes (1914. gada 2. februāris) 100 gadu jubileju, Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrā ir apskatāma māksliniecei veltīta izstāde – spilgtāko grāmatu izlase, informēja LNB pārstāvis Augusts Zilberts.

Izstāde Margaritai Stārastei – 100 tiek veidota no LNB Bērnu un literatūras centra krājumiem, un tā būs apskatāma visu februāri.

M.Stārastes izvēlētā ilustrāciju stilistika – apaļās formas, dabas tematika, košo un silto krāsu palete ir atpazīstama uzreiz, un bērniem tā ir tuva un saprotama jau vairākās paaudzēs. Autores darbos sava seja un personība ir ne vien cilvēkiem un dzīvniekiem, bet arī kokiem, augiem un pat dabas parādībām. Jāpiebilst, ka M. Stārastes ilustrācijām un tekstiem ir raksturīga pozitīva un sirsnīga emocionālā intonācija, savukārt izvēlētie tēli ir labestīgi un zinātkāri.

Nozīmīga vieta latviešu bērnu literatūrā ir autores radītajiem pasaku tēliem – Zīļukam, piparkūku vīriņam Kraukšķītim  un zinātkārajām meitenēm – Tincei un Ieviņai (Zenta Ērgle – Ieviņa Āfrikā).

Kopumā M.Stāraste ir ilustrējusi aptuveni 100 gan pašas, gan citu autoru sarakstītu grāmatu (pasakas, tēlojumi, dzejoļi, tautasdziesmas), un viņas darbi tiek publicēti kopš 1942. gada. Pēc vairāku gadu prombūtnes Nīderlandē šobrīd māksliniece ir atgriezusies uz dzīvi Latvijā.

1982. gadā M.Stāraste saņēmusi literāro balvu Pastariņa prēmija, savukārt 1999. gadā viņas devums bērnu daiļliteratūrā un nopelni valsts labā novērtēti ar Triju Zvaigžņu ordeni.

Par godu izcilās bērnu literatūras rakstnieces un ilustratores 100. dzimšanas dienai Latvijas Pasts izdevis jubilejas aploksni. Tās dizaina autors ir mākslinieks Ģirts Grīva, un tās izdotas 1000 eksemplāru tirāžā. Aploksnē attēlots M.Stārastes portrets, kuru ieskauj ilustratores zīmētie pasaku tēli. Aploksnes speciālā zīmogošana notiks Rīgas 50. pasta nodaļā (tirdzniecības centrā Origo) 2. februārī no plkst. 10 līdz 20. Speciālajā zīmogā redzams rakstnieces un mākslinieces autogrāfs.

Savukārt 1. un  8. februārī plkst. 12 Rīgas Skolēnu pils Teātra zālē notiks divi radoši pasākumi bērniem. Apmeklētājiem būs iespēja noskatīties izrādi Pasaka par Kraukšķīti pēc M.Stārastes Ziemas pasaka motīviem teātra Zīļuks izpildījumā. Pēc izrādes bērni varēs piedalīties Burtu meitiņu radošās darbnīcās un rotaļās ar Pasaku tēliem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja