Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Brūveri brūvē, zīmētāji zīmē

Ar Jāņa Baltvilka balvu novērtē savstarpējas sapratnes caurstrāvotu paaudžu dialogu

Šī gada Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā ir ieguvis Lauris Gundars par stāstu Sveiks, Vali! (izdevniecība Liels un mazs, 2017), kurā, tēlojot mazmeitas un vectēva savstarpējas sapratnes caurstrāvotas ikdienas gaitas, labsirdīgi humoristiskā intonācijā trāpīgos dialogos asprātīgi risināta problēma, kā pārvarēt noslēgtību, atturību vai kautrību un brīvāk komunicēt ar cilvēkiem. "Zīmīgi, ka tieši mazmeita Spindzele savā bērna tiešumā un patiesumā ir vectēva Vaļa iedrošinātāja, mudinātāja un pat trenere sasveicināšanās un sarunu uzsākšanas ceļā," uzsver žūrijas komisijas priekšsēdētāja un literārā eksperte Ilze Stikāne.

Jāņa Baltvilka balva bērnu grāmatu mākslā ir piešķirta Gitai Treicei par ilustrācijām grāmatām Brūveri brūvē (Pētergailis, 2018) un Latviešu brīnumu pasakas (Jāņa Rozes apgāds, 2017), kas jau iznākusi vairākās valodās. Viņa ir spējusi radīt ilustrācijas, kurās neparasto dzejoļu saturs iegūst pārliecinošas realitātes piepildījumu. Savu oriģinālo autortehniku – vieglu akvareļa gleznojumu uz īpaša papīra, precīzus lineārus akcentus un vispārinātu telpiskumu – viņa veiksmīgi un pārliecinoši izmanto arī šajā grāmatā. "Vai jūs varat iedomāties, ka jūs dzīvē darāt to, ko visvairāk gribas darīt, kas visvairāk patīk: rotaļāties, zīmēt, varētu teikt – niekoties, un tā darīt gadiem ilgi, un beigās par to saņemt balvu. Man šķiet, ka tā ir visīstākā laime," savā pateicības runā sacīja Gita Treice, saņemot mākslinieces Ineses Brants veidoto Balto vilku, kas kuģo papīra laiviņā ar sarkanu zemeni karogā.

Žūrijas atzinības balvu izpelnījās Jānis Blanks par simtā bikibuka – Artura Gobas dzejoļa Zemes vēzis (Liels un mazs, 2017) – ilustrācijām, kur ar efektīgu zemes vēža vizualizāciju radīts spilgts sērijas paredzētā nobeiguma akcents.

Jau vairākus gadus pēc kārtas tiek pasniegta arī akciju sabiedrības Latvijas valsts meži balva par debiju bērnu literatūrā un grāmatu mākslā Jaunaudze, kuru šoreiz ieguva Ādažu Brīvās Valdorfa skolas 8. klases skolnieks Emīls Mozga par ilustrācijām triloģijas Ceļš uz nezināmo zemi pirmajai grāmatai Melnais akmens (Zvaigzne ABC, 2018). "Vispārinājumam mijoties ar detalizētu precizitāti, virtuozitātei ar naivu zīmējumu, lineārai izteiksmei ar siluetu laukumiem, askētiskā, melnbaltā ilustrācija iegūst saturisku dziļumu un veido dabisku saikni ar tekstu," jaunā mākslinieka veikumu raksturo žūrijas mākslas eksperte Austra Avotiņa.

Jāatzīmē, ka uz šo balvu pretendēja arī divi pieredzējuši rakstnieki – Andra Manfelde un Pauls Bankovskis, kuri bija radījuši ilustrācijas savām jaunākajām grāmatām, attiecīgi – Kurš no mums lidos? (Dienas grāmata, 2017) un Kur pazuda saimnieks? (Liels un mazs, 2017).

Jau iepriekš tika ziņots, ka par Jāņa Baltvilka balvas starptautisko laureāti ir kļuvusi igauņu rakstniece Tīa Selli par stāstu Mia ir priecīga (Jāņa Rozes apgāds, 2017). To ir tulkojusi vairākkārtēja šīs balvas ieguvēja Maima Grīnberga, kura iepriekšējā sezonā augstā profesionālā līmenī ir veikusi tulkojumu no igauņu valodas arī vēl citām grāmatām – Andrusa Kivirehka garstāstam Oskars un lietas (Liels un mazs, 2017) un Hilli Randas pasakai Sniegbaltais un ogļmelnais (Liels un mazs, 2018).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja