Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

LTV1 piedāvā dokumentālo filmu Projekcijas. Gleznotājs Jānis Džons Annuss

Piektdien, 26. aprīlī, plkst. 18.30 Latvijas Televīzijas (LTV) 1. kanālā gaidāma režisores Ilonas Brūveres veidotā portretfilma Projekcijas. Gleznotājs Jānis Džons Annuss, informēja LTV pārstāve Laura Brokāne.

Tas ir stāsts par Ņujorkas Nacionālās Mākslas akadēmijas locekli, izcilā latviešu glezniecības klasiķa Augusta Annusa dēlu Jāni Džonu Annusu (1935 – 2013), kurš, gandrīz visu mūžu dzīvodams emigrācijā, vienmēr ilgojies pēc atgriešanās Latvijā.

Rīgā dzimušais gleznotājs Jānis Džons Annuss, kurš 1949. gadā kopā ar ģimeni emigrēja uz ASV un vēlāk dzīvoja arī Itālijā, Vācijā un citviet, bija sava tēva, izcilā glezniecības klasiķa Augusta Annusa pētnieks un talanta mantotājs. Jānis Džons Annuss izveidoja savu neatkārtojamo radošo rokrakstu, kas vilina un fascinē Itālijas gaismas vīzijās, Latvijas dabas atmiņu ainās un Amerikas prēriju plašumos. Oriģinālo skatījumu mākslinieks attīstīja, arī apgūstot scenogrāfiju Ņujorkas Universitātē. Ne velti viņu pie sevis strādāt esot aicinājis pat slavenais kinorežisors Federiko Fellīni.

Ideja par filmu Projekcijas. Gleznotājs Jānis Džons Annuss radās mākslas zinātniecei, galerijas Daugava vadītājai Andai Treijai, kura pazina gleznotāju un pievērsās viņa daiļrades izpētei: "Pēdējos desmit gadus esmu pārcilājusi daudzus Jāņa Annusa audeklus, atklājot, ka to radītājs ir intelektuālis ar bagātu iekšējo pasauli, cilvēks, kurš brīvi ceļo pasaules kultūru laukā, atverot gadsimtu un stilu durvis, lai ievestu telpā, kur skan baroka mūzika, Mocarts vai Vāgners, bet kur nav liegts saklausīt arī savus sirdspukstus. Viņš bija interesanta un ļoti šarmanta personība – to Ilona savā filmā lieliski parāda."

Dokumentālā filma Projekcijas. Gleznotājs Jānis Džons Annuss atklāj šo personību režisores Ilonas Brūveres interpretācijā. Režisore veidojusi vairāk nekā 50 televīzijas filmas par māksliniekiem. Viņas jaunākā pilnmetrāžas dokumentālā filma Versija Vera saņēmusi Nacionālo kino balvu Lielais Kristaps par labāko dokumentālās filmas režiju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja