Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Mākslas festivālā Tête-à-Tête šonedēļ skatāmas divu latviešu filmu pirmizrādes

Šonedēļ Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla Tête-à-Tête ietvaros notiks divu latviešu filmu pirmizrādes – 8. aprīlī Kino Citadele režisora Māra Martinsona spēlfilmas Oki – okeāna vidū nacionālā pirmizrāde, bet 10. aprīlī kino Splendid Palace režisora Olafa Okonova dokumentālās filmas Teritorija. Vija Celmiņš pirmizrāde -, informēja festivāla pārstāve Inga Vasiļjeva.

Spēlfilmas Oki – okeāna vidū veidotāji uzdrīkstējušies paplašināt ierastās robežas un filmēt otrpus okeānam – par filmu paradīzi uzskatītajā Losandželosā, kur filmu radīšana nenorimst ne mirkli. Latvijas un ASV kinoprofesionāļu sadarbības rezultātā tapusi kopprodukcijas filma Oki – okeāna vidū. Šāda veida sadarbība nav Latvijas kino ikdiena, turklāt vēl piedaloties pasaules līmeņa japāņu aktrisei Kaori Momoi, kas ar režisoru Māri Martinsonu sadarbojas jau otro reizi, un amerikāņu komponistam Viljamam Goldšteinam – Amerikas Kinoakadēmijas biedram. Filmas mūzikas celiņš ir jo sevišķi īpašs, jo tas tika radīts turpat filmēšanās laukumā – ļaujoties improvizācijas virtuoza un pianista Goldšteina emociju un mirkļa sajūtu izpausmei mūzikas skaņās.

Dokumentālās filmas Teritorija.Vija Celmiņš centrā ir latviešu izcelsmes ASV gleznotāja un grafiķe Vija Celmiņa, kas kļuvusi par vienu no ievērojamākajām mūsdienu amerikāņu hiperreālisma virziena māksliniecēm un kura pasaules atzinību guvusi, pateicoties savam īpašajam rokrakstam – bezgalīgā plašuma (okeāns, zvaigžņotā debess, tuksnesis) atveidojumam. Viņas darbi iekļauti nozīmīgākajās modernās mākslas kolekcijās pasaulē, piemēram, Metropolitēna muzejā Ņujorkā, Vašingtonas Nacionālajā galerijā un Pompidū centrā Parīzē.

Teritorija.Vija Celmiņš pirmo reizi atklās mākslinieces radošo darbību un unikālo personību. Filmēšanas grupa viesojās pie Vijas Celmiņas Ņujorkā un Longailendā, kur viesiem no Latvijas bija ne tikai ekskluzīva iespēja vērot mākslinieci darba procesā, bet arī tikties ar viņas domubiedriem un būt klāt Ņujorkas mākslas notikumos. Filmas fragmenti kļuvuši par daļu no Vijas Celmiņas personālizstādes ekspozīcijas, kas apskatāma mākslas muzejā Rīgas birža līdz šā gada 22. jūnijam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja