Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mākslinieces Anitas Paegles kontrastu spēles Jura Zvirgzdiņa Ziemas un Miega pasakās

"Man ļoti patīk gaišā un tumšā attiecības," saka pazīstamā māksliniece Anita Paegle, kura šo kontrastu jau sen esot vēlējusies izspēlēt divās grāmatās.

Ir vajadzīgs teksts! - viņa uzrunājusi rakstnieku Juri Zvirgzdiņu, kurš, mākslinieces idejas aizrauts, nekavējoties ķēries pie darba. "Viņš strādā ļoti ātri," bilst Anita Paegle, kura drīz vien tikusi pie pasakām par rotaļu lāci Reinholdu un piecgadīgo Matīsu, kurš, gluži kā amerikāņu aktiera Makolija Kalkina varonis, ir palicis viens pats mājās, jo tēvs, māte un māsa Alise ir ieputināti.

Grāmatas Ziemas pasaka darbība risinās Ziedoņdārza apkaimē, kas ir mākslinieces bērnības parks. "Kā man patīk tie akmens stabi!" Anita Paegle vērš uzmanību uz attēlu, kurā redzams rudenīgs skats no Sparģeļu ielas puses. "Pūta vējš un dzenāja pa gaisu lapas," tās dienas laikapstākļus atceras māksliniece, kura rotaļu kravas mašīnā ir ielikusi grāmatas galveno varoni Reini. Tā prototipu pirms piecpadsmit gadiem Anita Paegle ir iegādājusies kādā antikvariātā, kur viņš sēdējis tāds skumjš, skumjš. "Jānopērk!" - nolēmusi māksliniece. Grāmatas nākamajās lapaspusēs savu rotaļu lāci ar zilo lenti ap kaklu viņa aizsūta Jura Zvirgzdiņa izdomātajā piedzīvojumiem bagātajā ceļojumā, kurā viņš satiek Kaķi (ar lielo burtu) un citus tēlus.

Bumbiņas stāsts

"Ziniet, es esmu ļoti lecīga," Ziemas pasakā paziņo sarkanā un zilā krāsā izkrāsota bumbiņa ar dzeltenu svītru pa vidu. Es to kaut kur esmu redzējusi - skicējot nodomājusi Anita Paegle un atradusi to savā pirmās klases zīmējumu burtnīcā, kurā jau toreiz vienā attēlā sajaukusies realitāte un sapņu pasaule. "Es gribēju kļūt par baletdejotāju," stāsta māksliniece, uzšķirot bildi, kurā attēlotas vairākas meitenes kuplos svārkos un... tā pati bumba. «Nevajag pārspīlēt ar detaļām. Apstājies!" viņa teikusi sev vairāk nekā pirms piecdesmit gadiem, kad savā zīmējumā pušķojusi eglīti. Šis aicinājums nav zaudējis savu aktualitāti arī 2014. gadā. "Bet tagad skrienam mājās, man abi sāni ir nosaluši zili!" par sevi vēlreiz atgādina atraktīvā grāmatas varone.

Vienā no Ziemas pasakas ilustrācijām ir apsnigusi Ziedoņdārza strūklaka ar vairākām vardēm, kuras fonā ir izvietojušies soliņi, koki un daudzkrāsainas ēkas. "Šajā mājā mākslinieks Aleksandrs Junkers jaunākais man mācīja zīmēt perspektīvu," atmiņās dalās Anita Paegle, kura toreiz ar asarām gatavojusies Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas iestājeksāmeniem ("Skatos uz sērkociņkastīti, un nekādas līnijas pie iedomāta horizonta man kopā nesaiet"). Pēc tam viņa ir studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļā profesora Pētera Upīša vadībā, taču kaut kas ir palicis nemainīgs kopš bērnības. "Es joprojām zīmēju smieklīgas mašīnas," piebilst māksliniece, kura uzskata, ka ikvienā ilustrācijā ir vajadzīga vismaz viena nepareizība.

Zakaķi un citi zvēri

Savukārt grāmatas Miega pasaka notikumi risinās Māra dīķa apkārtnē Pārdaugavā. "Tas ir Jura rajons," brālīgo vietu sadalījumu akcentē Anita Paegle, kura uz šo pusi braukusi vairākkārt, lai atrastu Matīsa māju un notvertu nepieciešamo sajūtu. Tas esot izdevies kādā aukstā dienā, kad snidzis sīks sniedziņš, un šajā baltumā īpaši izcēlušies kailo koku tumšie stumbri, kas iekļuvuši grāmatas ilustrācijā: debesīs draiskojas četras aitiņas, pa aizsalušo ūdeni skrien vilks, un vakara pastaigā ir devies Juris Zvirgzdiņš, domājot par savu nākamo grāmatu. "Dažreiz viņam ir tāda seja. Ir, ir, ir!" par Miega pasakā sastopamo mēnestiņu teic māksliniece un zina stāstīt, ka pirms vairākām nedēļām tieši ar šādu sejas izteiksmi viņš raudzījies no debesīm.

Grāmatas ilustrācijās var sazīmēt vairākas detaļas arī no pašas Anitas Paegles darbistabas - durvis, krēslu ("kaķis jau nevar gulēt uz kuras katras mēbeles"). Uz galda ir nolikti vēl divi mākslinieces ilustrēti darbi, kuri laisti klajā šajā gadā. Viens no tiem ir rakstnieka Jāņa Baltvilka pekstiņstāsti Kaķuzirņi un kurmjukārkli (izdevniecība Liels un mazs). Kāposbutes, zakaķi, maijvaržvaboles un citi varoņi: uh, tik daudz vietas fantāzijai! Otra grāmata - Jāņa Baltvilka apkopoto latviešu tautasdziesmu izlase Ods nokrita no ozola (apgāds Zvaigzne ABC), kas pirmo reizi izdota 1990. gadā. "Šis ir bijis ražīgs gads," rezumē Anita Paegle, kuras nākotnes plānos ir rakstnieces Māras Cielēnas pasakas ilustrēšana un izstādes sarīkošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja