Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nosaukti Latvijas Literatūras gada balvas 2021 laureāti. Labākais prozas darbs – Jāņa Joņeva stāstu krājums Tīģeris

Piektdien, 30. aprīlī, Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) balvu pasniegšanas raidījumā LTV1 kanālā tika atklāti un apbalvoti Latvijas Literatūras gada balvas 2021 laureāti piecās kategorijās, sveikti speciālbalvas ieguvēji – festivāla Prozas lasījumi 2020 komanda rakstnieces Ingas Žoludes vadībā, kā arī godināti Latvijas Literatūras gada balvas Mūža balvas laureāti – valodniece un rakstniece Lalita Muižniece un literatūrzinātnieks Gunārs Bībers.

Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisijas noslēguma balsojumā par LALIGABA balvas ieguvēju nominācijā Labākais dzejas darbs atzīts Amandas Aizpurietes dzejoļu krājums Pirms izvākšanās, kas nācis klajā apgādā Neputns, redaktore – Cilda Rēdliha. 

Nominācijā Labākais prozas darbs laurus plūca Jāņa Joņeva stāstu krājums Tīģeris, kas izdots apgādā Dienas grāmata, redaktore – Ieva Kolmane. 

Nominācijā Labākais ārvalstu literatūras tulkojums triumfēja Jāņa Elsberga no angļu valodas tulkotā Čārlza Bukovska dzejas izlase Kodiens, ko izdevis apgāds Neputns, redaktors – Kārlis Vērdiņš. 

Nominācijā Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem par balsojuma līderi kļuva Marta Pujāta dzejas krājums Ej nu ej, ko izdevis apgāds Liels un mazs, ilustrējusi Lāsma Pujāte, grāmatas redaktore – Inese Zandere. 

Nominācijā Spilgtākā debija par daudzsološāko pieteikumu Latvijas rakstniecībā šogad tika atzīts Andra Kalnozola romāns Kalendārs mani sauc, izdots izdevniecībā Orbīta, redaktors – Henriks Eliass Zēgners.

Laureātiem tika pasniegtas dizaina studijas MĀJO veidotās LALIGABA lampas, kā arī piešķirtas naudas balvas.

LALIGABA speciālbalva piešķirta festivāla Prozas lasījumi 2020 komandai rakstnieces Ingas Žoludes vadībā par grandiozu ieguldījumu festivāla norises nodrošināšanā pandēmijas apstākļos, vienojot prozas autorus un lasītājus digitālā vidē. 2020. gadā festivāls notika divdesmit piekto reizi un pirmo reizi tā vēsturē tas norisinājās tiešsaistes režīmā, nodrošinot daudzveidīgu, ar aktuālām diskusiju tēmām un prozas lasījumiem piesātinātu programmu, sasniedzot vēl plašāku auditoriju. Naudas balva piešķirta nākamā festivāla organizēšanai. 

Balvu pasniegšanas raidījumā sumināti un ar LALIGABA lampu un naudas balvām apbalvoti LALIGABA mūža balvas ieguvēji – valodniece un rakstniece Lalita Muižniece  par mūža ieguldījumu latvietības stiprināšanā, latviešu literatūras, folkloras un valodas popularizēšanā un literatūrzinātnieks Gunārs Bībers par mūža ieguldījumu latviešu literatūras un dramaturģijas pētniecībā, kritikā un pedagoģijā.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) pasniegšanas raidījumu veidoja biedrības Ascendum un žurnāla Satori radošā komanda un raidījuma režisore Liene Linde. To vadīja dzejnieki Toms Treibergs un Marija Luīze Meļķe, scenogrāfiju veidoja Berta Vilipsone, skanēja Edgara Mākena mūzika, un ar īpašu ceremonijai sacerētu skaņdarbu uzstājās Miķelis Putniņš.

Šī gada balvas devīze Priekos un bēdās apliecina literatūras spēku pārdzīvot arī visdrūmākos laikus, sniedzot iespēju patverties no apkārt notiekošā, ļaujot ceļot laikā un telpā, kā arī rast mierinājumu un labāk izprast pasauli. Lai kas arī notiktu, grāmata nekad nepievils – būs kopā gan priekos, gan bēdās, gan veselībā, gan slimībā, spēs izvest caur uguni un ūdeni –, to apliecina zīmogs – šī gada balvas vizuālā zīme.

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

Par balvas norisi rūpējas un to kopīgi organizē: Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja