Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Paglaudīt Holivudai pa spalvu

Oskara ceremonija, kas notiks jau šajā svētdienā, 26. februārī, nepārprotami ir būtiskākais gada notikums kino pasaulē. Tomēr ik gadu, sagaidot nomināciju sarakstu, satraukums pieaug, un mazais, manī mītošais bukmeikars cer nominantu vidū redzēt vismaz vienu Holivudas standartiem neatbilstošu filmu, kas kino sezonu patiešām izdaiļoja. Lieki teikt, arī šogad tas nav noticis.

Nepārstāšu apgalvot, ka aizvadītais gads bija īstens Holivudas retro gads, - filmu saturs burtiski līda ārā no savas ādas, lai iepriecinātu Kinoakadēmijas manāmi iesīkstējušo žūriju, filigrāni demonstrējot, ka uzvarēs pielaidīgākais. Stīvena Spīlberga Kara zirgs (War Horse) bija atgriešanās pie Holivudas sakņu saknēm – koncentrēšanās uz dabu, apjomīgās, ietilpīgās ainas, teatralitāte aktierspēlē un traģisma pārpildītā mūzika, kas burtiski spēja nospiest skatītāju. Daļēji te var pievienot arī Martina Skorsēzes kinolenti Hugo. Protams, šajā kategorijā absolūtā favorīte ir filma Mākslinieks (The Artist), kurai slavas odu netrūka un kādu laika posmu tās vēl neapsīks. Protams, filma ir skaista, filigrāna, uzrunājoša un tai piemīt novatorisks raksturs, bet tomēr tajā var uztvert mazo komercijas salmiņu, pie kura izlemts pieturēties. Kā tad vēl citādi paglaudīt Holivudai pa spalvu, ja ne atgriezties pie melnbaltā, mēmā kino. Savukārt Stīvena Daldrija filma Neiedomājami skaļi un neticami tuvu (Extremely Loud & Incredibly Close) iekļuva sarakstā tikai tās 11. septembra terorakta tematikas dēļ – ticu, ka liela daļa racionāli domājuši cilvēku uzskata līdzīgi. Šajā sacensību skrējienā absolūti neiederīgas sāk šķist tādas lieliskas filmas kā Terensa Malika Dzīvības koks (The Tree of Life), kas ir Kannu festivāla Zelta Palmas ieguvēja, un Vudija Alena meistarstiķis Pusnakts Parīzē (Midnight in Paris), par kurām man ir tāds patiess kino sibarīta prieks.

Un tomēr Holivudai ir jāpārmet daudzas lietas – kāpēc aiz borta palika tādas filmas kā Larsa von Trīra Melanholija (Melancholia), kas līdzās Dzīvības kokam bija nominēta Zelta Palmas zaram Kannu festivālā? Tikai tāpēc, ka režisors atļāvās neformāli izteikt savu viedokli par bēdīgi slaveno Hitleru? Vai tad kino meistarība no tā cieš? Nepiedodami. Tāpat nomināciju vidū nefigurē indie stila filma Drive ar lielisko aktieri Raienu Goslingu galvenajās lomās, kas, starp citu, daudzu kritiķu vidū tika atzīta par labāko gada filmu. Un jau atkal Kinoakadēmijai tā sagādāja zobu sāpes – nē, paldies, mums nepatīk vardarbīgas filmas, pie tam Goslings tur pārāk maz runā un pārāk daudz domā (fakts, ka Mākslinieks ir mēmā filma, šķiet, nevienu nemulsina). Šeit ir jāatzīmē arī savdabīgā kinolente Mums ir jāparunā par Kevinu (We Need to Talk About Kevin), kas bija brīnišķīga filma ar īstu tīrradni Tildu Svintoni priekšgalā. Protams, arī pati aktrise nominēta netika. Nenominēto aktieru un filmu sarakstā varētu iekļaut vēl duci izcilu darbu, tajā skaitā Stīva Makvīna filmu Kauns (Shame) ar Maiklu Fasbenderu titullomā (Michael Fassbender) vai Tomasa Alfredsona spiegu drāmu Skārdnieks, drēbnieks, zaldāts, spiegs (Tinker Tailor Soldier Spy), bet ko nu tur vairs – Holivuda ir izdarījusi savu trulo, allaž paredzamo izvēli.

Ir skumji, ja kino ietekmīgākā balva kļūst par simbolisku pasākumu, kuru cilvēki skatās dīvaina sentimenta vai (kas vēl ļaunāk) pieraduma vadīti. Ja Holivuda nemainīs vērtēšanas sistēmu kopumā (vai veselo saprātu), tad šīs papuvušās tradīcijas tā arī paliks dziļi iesakņojušās. Un ko nu tad? Neaizmirsīsim, ka Eiropas kino tradīcijas ir ne mazāk bagātas kā Holivudas grāvējfilmu ražošanas mašīna, - te mājas ir Kannu, Venēcijas un Berlīnes kinofestivāliem, kuros izrādītās filmas var kļūt par gardu kumosu tiem, kas kino vēlas skatīt nedaudz citās dimensijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja