Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vai ir dzīve pēc Zelta zirga

Reinis Kalnaellis vēlas, lai viņa darbs visa vecuma skatītājos no vairāku gadu miega atmodinātu nepieciešamību pēc vietējām filmām, kuras viņš pats bērnībā skatījies ar lielu interesi

Zili stikli, zaļi ledi,/ Vidū stinga dvēselīte – pēc desmit gadu ilga darba ir pabeigta pilnmetrāžas animācijas filma Zelta zirgs, kura veidota pēc tāda paša nosaukuma Raiņa lugas motīviem un kurā – uzmanību, spoilers! – trešajam tēvadēlam Antiņam vēlreiz izdodas izglābt princesīti Saulcerīti no aiziešanas "uz mūža laikiem". Tās motīvi – cīņa starp labo un ļauno, kurā uzvar mīlestība, – ir universāli un sastopami daudzu tautu pasakās. "Tāpēc arī tiem, kas Raiņa lugu nav lasījuši, filma būs ne mazāk aizraujoša un saprotama," saka septiņdesmit deviņas minūtes garā ekrāna stāsta režisors Reinis Kalnaellis, kurš Zelta zirga mugurā cer iekarot arī ārvalstu publikas simpātijas. Filmas starptautiskā pirmizrāde ir plānota nākamā gada februārī. "Mēs to noteikti rādīsim Berlīnes Starptautiskajā kinofestivālā," akcentē režisors.

Zelta zirgs ir Latvijas, Lietuvas, Dānijas un Luksemburgas kopražojums. "Mēs ļoti daudz esam mācījušies cits no cita," norāda Reinis Kalnaellis, kurš uzskata, ka ar pašu spēkiem viņi nekad nebūtu tikuši galā, turklāt filma tiks izrādīta visās iesaistītajās valstīs. Starp sadarbības partneriem ir arī producēšanas kompānija Paul Thiltges Distributions. Viens no tās pēdējiem darbiem ir Ari Folmena Kongress/ The Congress, kas pērn saņēmis Eiropas Kinoakadēmijas balvu kategorijā Labākā animācijas filma. "Vislielākais paldies man ir jāsaka ģimenei – par mīlestību, kas sniegta un dāvāta, un sapratni, ka viņi neredz mani tik bieži, cik gribētos, jo esmu bijis darbos, un jūtos vainīgs," piebilst režisors un, šķiet, ir gatavs kādā balvas pasniegšanas ceremonijā teikt savu pateicības runu.

Stikla kalna virsotnē

"Mēs skrienam pēdējos metrus," teica Reinis Kalnaellis, kad studijā Rija notika beidzamie attēla un skaņas slīpēšanas darbi. Turpinot izmantot skriešanas metaforas, Zelta zirga tapšanu pavisam droši var salīdzināt ar maratonu, kura laikā nomainījušies tā režisori – stafetes kociņu no Signes Baumanes Reinis Kalnaellis pārņēma pirms četriem gadiem. Interesanta sakritība, ka viņu abu debijas pilnmetrāžas animācijas filmas savas Latvijas pirmizrādes piedzīvo ar vienas nedēļas intervālu. Līdz šim viņš režisējis animācijas īsmetrāžas darbus Kad āboli ripo un Joka pēc alfabēts. Redzot pie studijas sienām piestiprinātos neskaitāmos filmas kadrus, neviļus rodas jautājumus: vai ir dzīve pēc Zelta zirga? "To mēs redzēsim, jo ir diezgan neparasti atrasties stikla kalna virsotnē," viņš godīgi atzīst.

Reinis Kalnaellis atklāj, ka pat līdz pēdējam brīdim viņam ir bijušas pārdomas par filmas nosaukumu, ko režisors gribējis nomainīt uz Ledus kalnu. Viņš ievērojis, ka starp ienesīgākajām pilnmetrāžas animācijas filmām ir vairākas, kuru nosaukumam ir saistība ar ledu. Šajā topā ir plaši pārstāvēts Ledus laikmets, savukārt par visvairāk pelnošo multeni kinovēsturē nesen ir kļuvusi Ledus sirds/Frozen, kas visā pasaulē iekasējusi vairāk nekā vienu miljardu ASV dolāru. "Man šķita, ka tas būtu piemēroti un atsvaidzinoši," stāsta Reinis Kalnaellis, turklāt nebūtu tik tiešas atsauces uz Raiņa lugu. Tomēr beigās režisors izlēmis šajās kino hipodroma sacīkstēs likt likmi uz Zelta zirgu, kas angļu valodā tiks tulkots kā The Golden Horse. "Labklājības simbols," viņš paskaidro.

Tumšo spēku balss

Izpētiet, kā viņus vēl var saraudināt! – Melnās mātes lomā būs dzirdama dziedātāja Laima Vaikule, kura gluži kā Holivudas zvaigzne Andželīna Džolija filmā Melnā feja Malefisenta ļaunajam liks izklausīties/ izskatīties trakoti pievilcīgi. "Gribējās atrast samtainu, dūmakainu balsi," šo izvēli pamato Reinis Kalnaellis, kurš ar nepacietību gaida skatītāju reakciju. Režisors piemetina, ka Zelta zirga angļu versijā ir gribējis ierakstīt aktrisi Džūlianu Mūru, bet "mums neatradās lieki 100 000 ASV dolāru". Pārējie filmas personāži runās Edgara Kaufelda, Zanes Dombrovskas, Ulda Dumpja, Ģirta Jakovļeva, Arta Robežnieka un citu aktieru balsīs. Savukārt vērīgākie skatītāji tēvā varēs saskatīt zināmu līdzību ar lugas autoru Raini, kuru ierunājis Gunārs Placēns.

Reinis Kalnaellis cer, ka Zelta zirga ekranizācija radīs papildu interesi par šo stāstu, kurš skolās iekļauts obligātās literatūras sarakstā un kuru labākajā gadījumā bērni izšķirsta no vāka līdz vākam. "Kra, kra, grāb!" beigās noķērc kraukļi, un lieta darīta. Turklāt režisors vēlas, lai viņa darbs visa vecuma skatītājos no vairāku gadu miega atmodinātu nepieciešamību pēc vietējām filmām, kuras viņš pats bērnībā skatījies ar lielu interesi. "Zelta zirgs tikai sāk savu dzīvi," uzsver Reinis Kalnaellis, kurš redz tās zīmēto varoņu turpmāko eksistenci arī citos formātos. "Mēs varētu izdot krāsojamās grāmatas," viņš min piemēru. Vai arī aizlienēt tos produktu reklamēšanā, kas pasaulē ir ierasta prakse. "Mums ir vajadzīgi savi varoņi, citādi mūsu bērni izaugs citu kultūru iespaidā," piebilst režisors.

Zelta zirgs
Pilnmetrāžas animācijas filma Latvijas kinoteātros no 29. augusta 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja