Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Viņus neierobežo nekas. LALIGABA Dzejas lasījumi sola ievest gan tekstu diskotēkā, gan pagrabā

Sekojot sauklim Priekos un bēdās, arī šogad Latvijas Literatūras gada balvai (LALIGABA) nominētie autori pulcēsies lasījumos, kas notiks tiešsaistē 8. un 15. aprīlī plkst. 18.30.

Sadarbībā ar interneta žurnālu Satori rīkotajos lasījumos būs iespēja satikt dzejas, prozas, debijas, bērnu literatūras un tulkojumu kategorijas nominantus. 8. aprīļa vakars būs veltīts visiem nominētajiem dzejas darbiem, un tajā varēs dzirdēt Amandu Aizpurieti, Katrīnu Rudzīti, Kārli Vērdiņu, Ingmāru Balodi, Lauri Veipu, Ivaru Šteinbergu, Elvīru Blomu, Jāni Elsbergu un Ēriku Bērziņu (dalībnieku saraksts vēl tiks precizēts).

Dzejas klausītāja iedvesmai – daži žūrijas vērtējumi.

"Ar katru jaunu dzejoli asociāciju lielmeistare Ingmāra Balode rāda, ka valoda zina vislabāk. Viņas liriskajai varonei tā ir esamības pamatu pamats. Neviens priekšmets, klusā daba vai emocionāls stāvoklis nav kļuvis esošs, pirms to skāris vārds. Bezatbildīga paļāvība valodai var būt bīstama, tomēr Balode apjauš arī izziņas robežas – neviens tēls vai metafora neizliekas par ko neiespējamu, tās ir saprotamas un pieejamas arī, ja radikālas vai mīklainas. Balode noteikti ir viens no svarīgākajiem mūsu ēras atskaites punktiem," – dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Raimonds Ķirķis par Ingmāras Balodes nominēto dzejas krājumu Dzejoļi pēc mūsu ēras.

"No vienas puses, tā ir tā pati Amanda Aizpuriete, ko mēs pazīstam – bezgala emocionāla, nekautrīga un šķietami apsēsta ar ciešanām. No otras, – tā tomēr ir kāda drusciņ cita Amanda Aizpuriete. Rēnāka, konkrētāka, trāpīgāka un dziļāka. Krājums līgani iziet cauri četriem zemes cilvēka (sievietes) dzīves cikliem – ikdienībai, mīlas mokām, transformācijai un atdzimšanai, kas nav iespējama bez nokāpšanas vienai pašai aukstā un tumšā pagrabā, lai satiktos ar savu ēnu un ieskatītos tai dziļi acīs, cik nu vien pagraba tumsa to ļauj. Visbeidzot brīva? Varbūt. Tikai kas pēc septiņiem klusuma gadiem ir brīvība?" – Amandas Aizpurietes dzejas krājumu Pirms izvākšanās vērtē rakstniece Sabīne Košeļeva.

Žūrijas priekšsēdētājs, dzejnieks un publicists Ilmārs Šlāpins nominēto Katrīnas Rudzītes grāmatu Ērti pārnēsājami spārni dēvē par "jaunas, stipras, drosmīgas un par sevi pārliecinātas sievietes dzeju, kurā neatradīsim ne driskas no ierastajiem stereotipiem un klišejām". Viņaprāt, "asociatīvais valodas ritums tajā ir drīzāk intelektuāla izvēle, nevis tā erotiski mīlīgā "sievišķīgā aptuvenība", ko savulaik bija pieņemts iecietīgi sagaidīt no "vājā dzimuma"".

Tulkotāja Inga Mežaraupe Kārļa Vērdiņa Gatavo dzeju raksturo šādi: "Kad viss jau ir pateikts un ar šo domu šķiet vērts paflirtēt, Kārlis Vērdiņš meistarīgi ķeras pie esošo tekstu griešanas un līmēšanas. Dzejniekam noder viss, sākot ar to, kas iedrukāts interneta plašumos, un beidzot ar tautasdziesmām un paziņojumiem pirms teātra izrādes. Savā tekstuālajā diskotēkā Kārlis Vērdiņš piedāvā ironiski poētisku miksu, kuram muzikālo pavadījumu katrs var piemeklēt pats vai aizņemties no krājumā iekļautā Manu bēru skaņu celiņa."

Dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis Raimonds Ķirķis debijas kategorijā nominēto Elvīras Blomas krājumu Izdzēstie attēli sauc par 2020. gada dumpīgāko dzejoļu grāmatu. "Iemesls tam ir Blomas cilvēcīgi neglītā un spurainā estētika, kas smeļas no dzīves netaisnības apziņas un ilgām pēc radikālas atklātības kā attiecībās, tā tekstā. Spraigais verlibrs ir vienkāršs, bet prasmīgi plosīts, veidojot fragmentētu mūslaiku jūtu panorāmu. Būtiskākais Blomas pienesums, šķiet, ir pilnīga pašcenzūras neesamība: viņas dzejoļi ir saspīlēti godīgi, tos neierobežo nekas. Arī visatļautība var būt ētiska."

"Tik liela, silta, smaržīga mamma-piena kanna ar vienu bērniņu opā un otru vēderā pie plīts tik skaisti valda savu saimi rūpēs, steigā, nemierā un mīlestībā, bet bērnu saulītē-pasaulītē īstenība ir sapnis un sapnis ir īstenība. Tur vilks pārzina mazbērnu gaitas labāk par vecomāti, vanna raud, tāpēc ka tukša, raud tik ilgi, kamēr nav vairs tukša, tur akmentiņi ir lietus lāses un salūts, bet zebra, kas nogūlusies uz ielas, ir jāsveicina, sakot čau," Daina Sirmā par Ērikas Bērziņas Mammas dzejoļiem.

15. aprīlī prozu lasīs Inga Ābele, Inga Gaile, Jānis Joņevs, Māra Poļakova, Andris Kalnozols, Ieva Melgalve un Elizabete Lukšo-Ražinska, Dens Dimiņš un Dace Meiere (saraksts vēl var tikt precizēts).

Abi lasījumi – tiešraidē Satori un LALIGABA feisbuka lapās un Satori.lv plkst. 18.30

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja