Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vizuālā partitūra Dzimuši Rīgā tiešraidei

Uz īpaši izveidotas brīvdabas skatuves pie Latvijas Nacionālās operas šosvētdien, 6. jūlijā, plkst. 22 sāksies ilgi gaidītais Rīga 2014 muzikālās programmas kulminācijas pasākums - koncerts Dzimuši Rīgā.

Tas pulcēs Rīgā dzimušās pasaules mūzikas zvaigznes: piedalīsies operdīvas Maija Kovaļevska, Inese Galante, tenors Aleksandrs Antoņenko, basbaritons Egils Siliņš, čellists Miša Maiskis, vijolniece Baiba Skride, ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Vestards Šimkus, maestro Raimonds Pauls, akordeoniste Ksenija Sidorova, koklētāja Laima Jansone, kā arī Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris Latvija un diriģents Māris Sirmais, kamerorķestris Kremerata Baltica un īpaši šim projektam izveidots orķestris - tajā sasaukti mūsu mūziķi, kuri spēlē ne tikai Latvijas, bet arī Eiropas orķestros. Pie orķestra diriģenta pults stāsies Andris Poga. Koncerta Dzimuši Rīgā idejas autore ir muzikoloģe Daina Markova, režisors Dāvis Sīmanis, scenogrāfs Aigars Ozoliņš.

Ar šo koncertu saistīts vēl viens vēsturisks notikums - Latvijas Televīzija nodrošinās koncerta tiešraidi vairākās Eiropas valstīs. To raidīs arī kultūras kanāls ARTE, tostarp tiešraidi internetā visā pasaulē nodrošinās Arte Live. Atšķirībā no Latvijas Radio, kas Starptautiskās raidorganizāciju savienības EBU tīklā raidījusi jau gadiem, šī būs pirmā LTV starptautiskā tiešraide. To veidot kā televīzijas daudzkameru režisors uzaicināts Pīters Maniura no Lielbritānijas raidorganizācijas BBC. Godalgotais režisors veidojis gana daudzus lielus notikumus, piemēram, karalienes Elizabetes II Zelta jubilejas koncerta tiešraides režiju un par saviem darbiem novērtēts ar Emmy un Bafta balvām. Šī ir reize, kad spožākās pasaules mūzikas zvaigznes no Latvijas vēros gan Latvijas, gan Eiropas skatītāji, jo pirmoreiz šāda mēroga Latvijas notikumu translēs ne tikai Latvijas Televīzija, bet arī Eiropas kultūras kanāls ARTE un deviņas citas Eiropas valstu televīzijas. Koncerta ieraksts tiks veidots līdzīgi Vīnes filharmoniķu koncertu atspoguļojumam televīzijas ierakstos Šēnbrunnā, kur tiek uzsvērta arī atmosfēra klausītāju vidū, izcelta arhitektūra, veidojot īpašu pilsētas pievilcības noskaņu - tā skatītāji uzzinās arī par Latviju un Rīgu.

Iepazīsimies, lūdzu! Pie viena pastāstiet, kā nonācāt līdz Rīgai?

Pīters Maniura. Es daudzus gadus esmu bijis iesaistīts Eiropas raidorganizāciju savienībā EBU (European Brodcasting Union). Savukārt BBC specializējos dejas un mūzikas raidījumu producēšanā - 14 gadu vadīju BBC Klasiskās mūzikas un izpildītājmākslas nodaļu. Vienlaikus aktīvi darbojos EBU, kur pašlaik esmu Mūzikas un dejas ekspertu grupas prezidents. Es vienmēr esmu dedzīgi strādājis Eiropas kontekstā, jo pats esmu pa pusei polis un esmu Austrumeiropu apmeklējis jau kopš mazotnes. Es piedzimu Notingemā, taču jau piecu gadu vecumā pirmo reizi pabiju tēva dzimtenē Polijā, ko tēvs atstāja Otrā pasaules kara laikā. Kad Ieva Rozentāle (LTV Kultūras redakcijas vadītāja - red.) man izstāstīja par Latvijā gaidāmo koncertu Born in Riga/Dzimuši Rīgā, teicu, ka to varētu attīstīt kā lielu starptautisku notikumu. Esmu jau veidojis daudzus lielus, starptautiskus projektus: tādus kā Gergijeva diriģēto Sanktpēterburgas jubilejas koncertu 2003. gadā Marijas teātrī un karalienes Elizabetes Zelta jubilejas svinīgo pasākumu koncertu 2003. gadā Londonā, Bakingemas pilī un dārzā, un daudzus citus. Ieva mani uzaicināja veidot koncerta Dzimuši Rīgā tiešraidi, un ar prieku piekritu. BBC atbalstīja sadarbību - manus braucienus uz Latviju, lai sagatavotu šejienes tehnisko komandu ar mērķi padarīt šo koncertu par nozīmīgu kultūras notikumu un uzlikt to uz starptautiskas skatuves. Ierakstīt, lai to varētu atkārtoti raidīt daudzviet pasaulē.

Latvijas Televīzijai šī būs pirmā šāda pieredze. Riskants izaicinājums - iespraukties starptautiskajā apritē?

Es priecājos, ka par šo koncertu ir tik liela starptautiska interese. Es šeit ierados strādāt ne tikai ar LTV komandu, bet arī ar paša koncerta Dzimuši Rīgai veidotājiem. Es varu palīdzēt, jo man ir pieredze lielu brīvdabas koncertu un pasākumu veidošanā, cenšoties tos parādīt vēl augstākā mākslinieciskā kvalitātē. Šis būs vairāk nekā tikai koncerts. Centīsimies parādīt šeit raksturīgo, īpašo, brīnišķīgo gaisotni un pilsētas skatus: Latvijas Nacionālās operas namu, skvēru, kanālu. Izmantojot helikopteru, lai koncerta sākumā parādītu Rīgas ainavas.

Vai būs arī intervijas, kā, piemēram, vērojam Ņujorkas Metropolitēna operu starptautiskajās tiešraidēs?

Koncerts ritēs dzīvajā, un tur nav vietas garām intervijām. Taču mēs esam nofilmējuši to mākslinieku sveicienus, kuri paši nevarēja ierasties uzstāties koncertā: skatītājus ar iepriekš sagatavotu videoierakstu starpniecību uzrunās Mariss Jansons, Andris Nelsons, Mihails Barišņikovs, Elīna Garanča. Tādējādi koncerta televīzijas tiešraide/ieraksts būs daudzslāņains.

Ar vairumu no mūzikas zvaigznēm, kuras uzstāsies koncertā, pasaule nav īpaši jāiepazīstina - opermīļotāji pazīst Maiju Kovaļevsku, Aleksandru Antoņenko, Egilu Siliņu, vijolnieci Baibu Skridi. Bet kā izcelt un piedāvāt unikālo, latvisko?

Programma ir izveidota ļoti labi, jo tajā skanēs gan Džakomo Pučīni operārija Nessun dorma, gan Karla Orfa Carmina Burana un citi pazīstami klasiskās mūzikas skaņdarbi. Taču man pašam visinteresantākais bija iepazīt jūsu mūziku un atklāt, ka latviešu mūzika ir ļoti bagāta, tikai pasaulē par to vēl nezina. Arī Raimonds Pauls, kuram ir daudz klausītāju Krievijā, Eiropā nebūt nav plaši zināms un dzirdēts. Manuprāt, tieši tas var būt ļoti interesanti lielajai starptautiskajai auditorijai - ieraudzīt un paklausīties, kā skan Laimas Jansones spēlētā kokle, atklāt, cik krāsaina ir Jura Karlsona kora mūzika (Rotaļa no cikla Neslēgtais gredzens). Šādi skaņdarbi padara koncertu unikālu, jo klausītājiem tas ir kas jauns, lai gan - ja ielūkojamies internetā, tad ieraugām, ka Karlsona Rotaļa ir dziedāta daudzviet pasaulē. Manuprāt, programma būs ļoti interesants savijums - no Riharda Vāgnera un Pučīni līdz Emīla Dārziņa Melanholiskajam valsim.

Skatos, strādājat ne tikai ar operatoru komandu, bet arī ar partitūrām. Tās ir pilnas ar rokrakstā veiktām atzīmēm. Vai tiešām protat lasīt sarežģītās orķestra partitūras?

Jā, jo sākotnēji es biju profesionāls mūziķis, sitaminstrumentālists. Saskaņā ar BBC tradīciju visi producenti un raidījumu vadītāji mūzikas nodaļā paši ir profesionāli mūziķi. Var teikt, ka tā ir mūsu identitāte. Muzikāli izglītoti ir arī ļoti daudzi mūsu operatori, daži arī spēlē mūzikas instrumentus. Ir ierasts uzskatīt, ka operatoram jāvar šodien nofilmēt futbola maču, bet rīt - koncertu vai operas izrādi. Taču mūsu komanda, kas strādā ar Londonas Prom's koncertiem, raida 28 līdz 30 koncertus astoņās nedēļās un ļoti mīl mūziku. Tas ceļ televīzijas darba kvalitātes standartu ļoti augstu. Par to runāju ar kolēģiem LTV. Lūk, mana partitūra: te esmu precīzi atzīmējis katru mūzikas sekundi, tā izveidojot scenāriju katrai kamerai - šeit ir čellu solo, šeit ieskanas vibrofons. Tā ir kā otra "partitūra".

Vai filmēt koncertu Dzimuši Rīgā ieradīsies arī operatori no BBC?

Tikai divi no divpadsmit iesaistītajiem operatoriem. Lielais vairums, desmit operatoru, ir LTV komanda, ar kuru šeit kopā nopietni strādājām.

Kas ir jūsu paša nozīmīgākā profesionālā aktualitāte šodienai un tuvākajai nākotnei?

Ilgus gadus es vadīju BBC Klasiskās mūzikas nodaļu. Tagad esmu pārvirzījies digitālās pasaules virzienā. 2012. gadā BBC paspārnē aizsāku darbu pie jaunas mākslas un mūzikas digitālās platformas The Space izveidošanas, bet pirms dažām nedēļām manā vadībā jau palaidām darbībā BBC Arts Online. Tas ir pilnīgi jauns, neparasts digitāls pakalpojuma veids, kas piedāvā daudz vairāk nekā tradicionālā televīzija. Kopš 2013. gada es darbojos arī Opera North valdē.

P. S. Daži ceļavārdi klausītājiem klātienē. Operas skvērā ir divarpus tūkstoši skatītāju vietu, tajā skaitā 200 stāvvietu (tās gan jau izpārdotas), savukārt Kultūras vasarnīcā Esplanādē koncertu varēs vērot uz lielā ekrāna. Rīga 2014 birojā priecājas, ka sinoptiķi sola labu laiku - bez nokrišņiem, plus 25 grādus siltu, un piekodina, ka lietussargus ņemt līdzi nedrīkst (ja būs tāda nepieciešamība, par vienu eiro varēs nopirkt lietusmētelīšus). Izveidots arī saturiski bagāts programmas buklets (2 eiro). Koncerts būs vienā daļā, apmēram divarpus stundu. Tramvaji koncerta laikā garām nebrauks. Tiešraides nodrošinās arī LR3 Klasika un LR1.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja