Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

2019. gads arhitektūrā. 150 gadu vēlāk

Kāds bija 2019. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par būtiskākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā un arhitektūrā.

Šogad apritēja 150 gadu, kopš Latvijā var iegūt izglītību arhitektūrā. Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultāte, kas tiek uzskatīta par vēsturiskā Rīgas Politehniskā institūta arhitektūras izglītības mantinieci, organizēja izstādes, izdeva grāmatu Arhitektūras izglītībai Latvijā 150 un sarīkoja Arhitektūras fakultātes absolventu balli. Arhitektiem patika. Taču arhitektūras izglītība Latvijā mūsdienās tiek vērtēta pretrunīgi. No vienas puses, tiek novērtēta tās balstīšanās amatniecības tradīcijās, no otras puses, tiek kritizēta nespēja attīstīt konceptuālo domāšanu.

2011. gadā kā alternatīva RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātei tika nodibināta Arhitektūras un dizaina fakultāte privātajā augstskolā RISEBA. Šogad precīzāk nekā jebkad agrāk ir izkristalizējusies doma par trešo iespēju Latvijā iegūt arhitektūras izglītību – tiek domāts un runāts par maģistra līmeņa programmu arhitektūrā Latvijas Mākslas akadēmijā. Bieži vien Igaunijas mūsdienu arhitektūras kvalitāte un tās konceptuālās domas spēks tiek skaidrots ar tur pieejamās arhitektūras izglītības saistību ar Igaunijas Mākslas akadēmiju – Igaunijā arhitektūru studē Mākslas akadēmijā. Vai šī saistība ietekmēs arī Latvijas nākotnes arhitektūras kvalitāti, rādīs nākamie gadi. Varbūt kādreiz Latvijas arhitektūras izglītību novērtēs tāpat kā XX gadsimta 20. gados, kad Kauņas Universitātes Arhitektūras fakultāte tika veidota tieši pēc Rīgas Politehniskā institūta arhitektūras mācību programmas parauga.

Šogad tika atklātas arhitektūras ziņā nozīmīgas privātās kultūras telpas – Hanzas perons Rīgā (birojs Sudraba arhitektūra) un Kūts (birojs Zaigas Gailes birojs) Rūmenes muižas kompleksā. Ir notikuši vairāku nozīmīgu kultūras iestāžu ēku pārbūves konkursi, piemēram, Dzintaru koncertzāles vasaras zāles pārbūves (uzvarētājs – arhitektu birojs Vincents) un Nacionālā teātra piebūves (uzvarētājs – arhitektu birojs AB3D) konkurss. Taču, iespējams, 2019. gads paliks vēsturē tieši ar nenotikušo arhitektūru – nepieņemto lēmumu par koncertzāli Rīgā un krīzi Jaunā Rīgas teātra rekonstrukcijas būvlaukumā.

Ikdienas arhitektūra ir tikpat nozīmīga kā vērienīgi kultūras būvju projekti, tāpēc tik ļoti gribētos pēc iespējas drīz redzēt pēc biroja MADE arhitekti projekta uzcelto bērnudārzu Salaspilī, Lauder Architects projektēto sākumskolu Mežaparkā, kā arī realizētu MARK arhitektu izstrādāto Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja un Kuldīgas Kultūras centra pārbūvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja