Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Arsenālā norisināsies mākslinieka Gunāra Cīlīša 90. dzimšanas dienai veltīta pēcpusdiena

Piektdien, 7. aprīlī, plkst. 15 Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (Vecrīgā, Torņa ielā 1) norisināsies mākslinieka Gunāra Cīlīša 90. dzimšanas dienai veltīta pēcpusdiena un Rūtas Muižnieces grāmatas Uz kurieni līdzens ceļš? Gunārs Cīlītis atvēršanas svētki, informēja muzeja pārstāve Natālija Sujunšalijeva.

Gunārs Cīlītis (1927–2007) ir viens no talantīgākajiem 20. gadsimta otrās puses – 21. gadsimta sākuma latviešu māksliniekiem. Gleznotājs, spožs žurnālu un grāmatu grafiķis, kurš savulaik zīmējis karikatūras Dadzim, Gunārs Cīlītis bijis arī mākslinieks septiņām Arnolda Burova leļļu filmām Rīgas Kinostudijā, bet mūža nogalē veidojis metus Latvijas Bankas jubilejas monētām.

Pēcpusdienu atklās Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce. Ar autores un izdevēju uzrunu, kā arī dažiem fragmentu lasījumiem tiks atvērta Rūtas Muižnieces grāmata Uz kurieni līdzens ceļš? Gunārs Cīlītis.

Izdevums vēsta par mākslinieka mūža gājumu un daiļradi, ietverot Cīlīša izcilākos darbus, nozīmīgus dokumentus, fotogrāfijas un citus materiālus no dažādām kolekcijām, t.sk. no paša autora apjomīgā privātā arhīva, kas tagad nonācis Latvijas Valsts arhīvā (ieskaitot pāri par simt dienasgrāmatu klažu). Grāmatu izdeva un tās māksliniecisko noformējumu veidoja dizaina birojs H2E. Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Helēnas Celmiņas atbalstu.

Pasākuma gaitā Gunāra Cīlīša laikabiedri tuvāk pastāstīs par mākslinieka personību, radošo darbību un interesantākajiem dzīves momentiem. Paredzams, ka viesu vidū būs gleznotāja Džemma Skulme, Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis Jānis Stradiņš, rakstnieki Zigmunds Skujiņš un Alberts Bels, leļļu filmu režisore Roze Stiebra un mākslinieks, dizaingrafiķis Laimonis Šēnbergs.

Tiks demonstrēta leļļu filma Pasaka par vērdiņu (režisors Arnolds Burovs, 1969), kas ir spilgts piemērs Gunāra Cīlīša kā filmu mākslinieka talantam.

Pēc pasākuma formālās daļas sekos saviesīgas sarunas, kad ikviens Gunāra Cīlīša jubilejas pēcpusdienas apmeklētājs varēs dalīties savās atmiņās un pārdomās par šo neordināro un daudzpusīgo personību. Arsenāla vestibilā būs iespēja aplūkot autora darbus, kas glabājas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja