Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kim? ar mākslinieci Elzu Sīli piedalās mākslas mesē NADA Miami 2022

Šogad mākslas mesē NADA Miami 2022 Laikmetīgās mākslas centrs Kim? piedalās ar Rīgā dzimušās un Cīrihē dzīvojošās un strādājošās mākslinieces Elzas Sīles darbiem, informēja Kim? pārstāve Zane Onckule.

2009. gadā Rīgā dibinātais Laikmetīgās mākslas centrs Kim? ir aktīvi piedalījies mākslas diskursa veidošanā Latvijā, vienlaikus inicējot un iesaistoties daudzās starptautiskās sadarbībās, kam 2020. gadā pievienojās Latvijas mākslas prezentēšana komerciālā kontekstā.

Šogad NADA Miami stendā iekļautas Elzas Sīles vidēja formāta alumīnija plāksnes, kas pārklātas ar daļēji šķidriem materiāliem un želatīna/grafīta zīmējumiem un ietver vēstījumu par maldināšanas stratēģijām un maskēšanās/kamuflāžas paņēmieniem kara un citu šausminošu konfrontāciju vēsturē.

​​Līdzās alumīnija "vairogu gleznām" stenda ietvaros izkaisītas "kaķastes". Šī darbu kopa radusies, ar spēku gleznas standartizēto rāmi un to saturošo krāsu kārtu reducējot uz vienu, šauru dimensiju. Sarullēta un uzstutēta uz tievas nūjiņas, apgleznotā virsma pārtop "kaķastē", kas ļauj runāt par spēku izsīkumu un ķermeņa trauslumu saskarē ar brutālu rīcību.

Noslēdzošais darbu kopums, kas tiks pabeigts Maiami dažas dienas pirms meses, demonstrē jaunu pieeju Sīles mākslinieciskajā izpētē. Atraujoties no "nūjas" formāta un izplešoties uz horizontālas-saplacinātas virsmas, "kaķastes" ir kļuvušas par daudzlāņainu detaļu, slāņu, faktūru, krāsu un teksta fragmentu kakofoniju-masu.

Jaunā mākslas tirgotāju alianse (The New Art Dealers Alliance, NADA) ir bezpeļņas mākslas organizācija, kas nodarbojas ar laikmetīgās mākslas atbalstu, attīstību un jaunu redzējumu veicināšanu. NADA Miami ir 2002. gadā dibinātās organizācijas ikgadējais vadošais mākslas gadatirgus/mese, kas pirmo reizi norisinājās 2003. gadā tikai ar 35 dalībniekiem. Šogad pēc skaita 20. NADA Miami mesē piedalās 146 galerijas, mākslas telpas un bezpeļņas organizācijas, aptverot 40 pilsētas no visas pasaules. Šī ir otrā Kim? dalība NADA Miami, sekojot 2020. gadā tiešsaistē un klātienē Kim? telpās organizētajai izstādei sadarbībā ar galeriju 427 un Low.

Elza Sīle (Latvija, Šveice) strādā ar iespējamību izvēlni, kas sastāv no vienībām un to izspēlēm (komplektiem). Apvienojot analītisku dalījumu ar mentālu iztēli, viņa veido psihotelpisku tipoloģiju leksiku plūsmā. 2019. gadā ieguvusi maģistra grādu Fine Arts ZHdK, Cīrihē. Pēdējās personālizstādes: Laikmetīgās mākslas centrs Kim? (Rīga, 2022), GALERIE PHILIPPZOLLINGER (Cīrihe, 2021); unanimous consent (Cīrihe, 2020) un Kulturfolger Zürich (2020). Piedalījusies duo un grupas izstādēs, tostarp Kunsthaus Pasquart (Bīle, 2022), Smack Mellon (Ņujorka, 2022) Haus Konstruktiv (Cīrihe, 2022); Misako&Rosen (Tokija, 2022); Kim? Laikmetīgās mākslas centrā (Rīga, 2020); Kunsthalle Zurich (Cīrihe, 2020); Hamlet (Cīrihe, 2020) un Galerie Kirchgasse (Stekborna, 2020). 2020. gadā Elza Sīle saņēma Zurich Werkschau mākslas balvu un 2021. gadā – Cīrihes pilsētas stipendiju.

2022. gada rudenī Sīle piedalījās Starptautisko darbnīcu un kuratoru programmas ISCP (International Studio & Curatorial Program) rezidencē Ņujorkā Kim? Rezidences balvas ietvaros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin 15 gadu jubileju

Aprīlī muzejs Rīgas Jūgendstila centrs svin piecpadsmit gadu jubileju. Tā darbības laikā izveidots plašs un daudzveidīgs krājums, pulcēts liels apmeklētāju skaits un veidotas neskaitāmas i...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja