Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Abstrakcija un spoguļa otra puse

Sešas jaunas mākslas izstādes Daugavpilī reflektē par laiku

Laiks un dažādība laikā ir jaunās rudens izstāžu sezonas vadmotīvs Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Tajā mākslas mīļotāji no 22. septembra līdz pat 5. novembrim varēs apskatīt sešas jaunas ekspozīcijas, kas apvieno divdesmit dažādu paaudžu mākslinieku, kā arī dažādu zemju pārstāvju skatījumu uz pasauli. 

Šogad jau 13. reizi Daugavpilī notika Starptautiskais glezniecības simpozijs Mark Rothko 2017, un nu, laikā ap ikoniskā mākslinieka dzimšanas dienu, ko atzīmē 25. septembrī, plašākai publikai tiks parādīti simpozija laikā tapušie gleznojumi, kuru autori ir 10 mākslinieki no 10 pasaules valstīm – Eda Jahensa (Vācija), Greiems Flečers (Jaunzēlande), Entonijs Vaits (Austrālija/Francija), Katarina Balunova (Slovākija), Evrims Ozeskici (Turcija), Kerola Bernjē (Kanāda), Teona Chanišvili (Gruzija), Erlings Stjuarts Rode (Norvēģija), Ramūns Čeponis (Lietuva) un Madara Neikena (Latvija). Viņus dalībai simpozijā no 98 mākslinieku pieteikumiem izraudzījās starptautiska žūrija. 

Pasaules klātbūtni jaunajā izstāžu ciklā nodrošinās arī Polijas mākslinieku izstāde Mākslas bezgalība – Polijas skatījums, kā arī beļģu fotogrāfa Īva Ullensa izstāde Apliecinājums, kas, iedvesmojoties no ceļojumiem un ikdienas dzīves, aicina ceļot arī sajūtās. Viņa abstraktajās fotogrāfijās rodamas zināmas paralēles ar glezniecību, un savulaik nejaušs izpludinājums viņa fotouzņēmumos laika gaitā izveidojies par pašam savu īpatnēju fotografēšanas tehniku, kas paredz kameras brīvu kustību, gandrīz deju kopā ar fotografējamā priekšmeta izvēli, apgaismojumu, precīzu kadrējumu un optiskajiem efektiem. 

Savukārt gleznotāja Baiba Priedīte savas izstādes Akvareļu sienas bezpriekšmetisko kompozīciju darbos dejo ar daudzveidīgiem krāsu laukumiem, toņu niansēm un formām. Viņas akvareļu caurspīdīgums un vieglums mudina – ienāc un saplūsti! 

Latvijas grafikas vecmeistars Gunārs Krollis savā grafikas izstādē Vienotais laika tarifs liek domāt par laika un telpas kategorijām un to izpratni mākslas vidē un radošas personības uztverē. Vēsturiskie motīvi viņa darbos līdzsvarojas ar kosmosa un zemapziņas tēliem, vienlaikus atklājot pārdomas par cilvēka esības jēgu un mūsdienu sabiedrības morāles un ētikas normām. 

Visbeidzot Marka Rotko mākslas centrā šoruden apskatāma arī mākslinieces Ināras Petrusevičas gleznu un zīmējumu izstāde Spalva platmalei. Tajā viņa meistarīgi pārvērš triviālas sadzīves ainiņas mistērijā, raibā karnevālā, kur apkārtējā pasaule pārtop mūžīgos svētkos, viss iegūst jaunu poētisku nozīmi un fantastiskais savijas ar realitāti. Māksliniece skatītāju ievilina savā valstībā – spoguļa otrā pusē, kur netrūkst arī dzīvesprieka, humora, aušību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja