Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Aigara Bikšes lielformāta skulptūra Algas vīrs izstādīta Japānā

Aigara Bikšes radītā lielformāta skulptūra Salaryman (Algas vīrs), kas izgatavota no poliuretāna, marta izskaņā izvietota Japānas piekrastes pilsētā Rikuzentakatā, informēja Tēlniecības Kvadriennāle.

Algas vīrs izvietots iepretim jaunizveidotajam Rikuzentakatas kopienas namam. Šis nams veidots, pateicoties Singapūras Sarkanā Krusta ziedojumiem 2011. gada postošā cunami seku novēršanai.​

Algas vīrs Japānas sabiedrībā jau guvis lielu popularitāti – desmit metrus garā gulošā vīra skulptūra 2016. gadā izstādīta Saitamas laikmetīgās mākslas triennālē. Savukārt, 2019. gada sākumā skulptūra izstādīta ikgadējā Sanriku festivāla ietvaros. Festivāls tiek rīkots ar mērķi pievērst uzmanību 2011. gada zemestrīcē cietušajam reģionam un nopostītajai Rikuzentakatas pilsētai, aicinot ikvienu apmeklēt pilsētu un atbalstīt tās atjaunošanas darbus.

Skulptūra mūsdienīga vīra izskatā veidota uz kanoniska gulošā Budas līdzības pamata. Algas vīrs ir Japānā radies apzīmējums, kas raksturo Japānas kapitālisma uzplaukuma laikā izveidojušos strādājošo grupu – vīriešiem, kas par darbu saņem algu. Šo vīriešu pienākums ir nodrošināt un radīt materiālo bagātību, kā arī uzturēt kapitāla plūsmu. Šādā veidā tiek radīta ekonomiskā atkarība no izaugsmes. Savukārt, Buda, kas bija princis un nāca no karaliskas ģimenes, atstāja karaļnamu ar visām tā bagātībām, lai dotos savas pastāvēšanas būtības meklējumos. Līdz ar to – skulptūrā Algas vīrs Buda simbolizē uz naudu virzīta cilvēka apgaismību, kas sniedz brīvību.

 

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja