Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ainava, abstrakcija, atmiņa. Londonā atklāta Brazīlijas gleznotāja Paulu Pastas izstāde

Galerijā Cecilia Brunson Projects Londonā līdz 12. augustam būs skatāma Brazīlijas gleznotāja Paulu Pastas (1959) personālizstāde. Viņš ir viens no slavenākajiem brazīliešu mūsdienu māksliniekiem, un šī ir pirmā Paulu Pastas darbu ekspozīcija Lielbritānijā

Izstādi veidojis kurators Gabriels Peress-Barreiru, kurš kūrējis 33. Sanpaulu biennāli. Izstādē Londonā tiek demonstrētas Paulu Pastas ainavas un ģeometriskās abstrakcijas darbi, kas apliecina mākslinieka nepārejošo interesi par krāsu, telpu, atmiņām un laika ritējumu. Viņa abstraktajā glezniecībā ir jaušamas arhitektoniskās formas, savukārt figuratīvajos darbos nereti valda satraucoša neskaidrības sajūta. Visiem Paulu Pastas darbiem ir raksturīgas smalkas toņu nianses.

Gleznotāja karjera ilgst gandrīz četrdesmit gadu. Brazīlijā viņš ir cienījams "mākslinieku mākslinieks" – par viņu bieži runā, uz viņu atsaucas citi mākslinieki. Paulu Pasta ir aktīvs pedagogs, kas ietekmējis veselu jauno mākslinieku paaudzi. Viņš ir mākslas pedagoģijas tradīcijas turpinātājs, Brazīlijā joprojām spēcīgs ir uzskats, ka zināšanas, tehnika un domāšanas principi ir jānodod no viena mākslinieka otram.

Galerija Cecilia Brunson Projects konsekventi iepazīstina Londonas publiku ar Latīņamerikas māksliniekiem. Paulu Pastas izstāde rīkota sadarbībā ar Sanpaulu galeriju Millan. Izdots arī izstādes katalogs – šis ir pirmais Paulu Pastam veltītais izdevums angļu valodā. Drīzumā viņa darbi būs aplūkojami Ņujorkā.

"Paulu Pastas darbos valda klusums un introspekcija. Mākslā viņš nenāk klajā ar vēstījumiem, kuri viegli iederētos kādā no tematiskajām grupu izstādēm un kuri ir tik populāri starptautiskajā apritē. Viņš nemēģina izskaidrot vai ilustrēt Brazīliju vai kādu citu tēmu. Viņš pirmkārt un galvenokārt pievēršas savam medijam – glezniecībai –, un tas padara darbus pilnībā pieejamus, bet vienlaikus arī enigmātiskus," izstādes katalogā raksta kurators Gabriels Peress-Barreiru.

"Interese par Latīņamerikas māksliniekiem pasaulē ir liela, notiek daudz izstāžu, viņu darbi tiek eksponēti gan Teita galerijā Londonā, gan Ņujorkas Modernās mākslas muzejā MoMA," saka Gabriels Peress-Barreiru. "Paulu Pasta ir Brazīlijas mūsdienu mākslas sirds un dvēsele. Jebkurš, kas kaut ko zina par Brazīlijas mākslu, zina Paulu Pastu," piebilst kurators. "Var teikt, ka, būdams mākslas pedagogs, Paulu Pasta ir radījis savu skolu Sanpaulu. Viņš ir pazīstams kā krāsu komponists. Ainava un abstrakcija māksliniekam ir cieši saistītas," uzsver Gabriels Peress-Barreiru.

Paulu Pasta skaidro, ka ir iemācījies redzēt un sapratis ainavu tieši caur glezniecību. Ainava viņam ir saistīta ar atmiņu, jo viņš allaž ir gleznojis vietu Sanpaulu apkārtnē, kurā ir audzis. Paulu Pasta apgalvo, ka viņu vienmēr ir stimulējusi kaislība gleznot: "Krāsa ir atmosfēriska, krāsa attīstās un izplešas laikā. Ja es iedomājos atmosfēru, es iedomājos ainavu. Ja es neatceros, es nejūtu. Ja es nejūtu, es negleznoju."

Informācija: ceciliabrunsonprojects.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja