Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Arhitektūras dzīvie klasiķi vēl turpina, jaunie nazīši nāk klāt

"Pirms vairākiem mēnešiem - pagājušā gada novembrī - mēs dzīvojām ar pārliecību, ka teju 20 gadu ilgā tradīcija - Latvijas Arhitektūras gada balva - šogad būtu jāizlaiž," šim konkursam veltītajā preses konferencē par Zolitūdes traģēdiju atgādināja Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Ķibilds, "taču tad mēs sapratām, ka tieši otrādi - balva ir jāizmanto kā gada lielākā iespēja runāt par arhitektūru vēl vairāk."

Vakar tika paziņoti 16 Latvijas Arhitektūras gada balvas konkursa pusfinālisti, kurus gandrīz no 60 iesniegtajiem darbiem atlasīja nacionālā žūrija. "Esmu ļoti priecīgs par iesniegto darbu dažādību - to klāsts faktiski nosedz visus arhitektūras izpausmes veidus," atklāja šā gada konkursa kurators un nacionālās žūrijas priekšsēdētājs Miķelis Putrāms - kopā ar kolēģiem no MADE arhitekti pagājušajā gadā viņš ieguva Latvijas Arhitektūras Lielo gada balvu par Saldus Mūzikas un mākslas skolas projektu.

"Latvijas Arhitektūras gada balva parāda mūsu sabiedrības attīstības līmeni - kādi mēs esam, kādu ceļu mēs ejam, kādus standartus mēs esam sasnieguši," Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Viktors Valgums atgādināja, ka tas, ko mēs redzam, nav radies tikai arhitektu iegribas dēļ - neiztrūkstošs elements visos arhitektūras procesos ir sabiedrības līdzdalība.

Tieši puse no 16 pusfinālistiem ir rekonstrukcijas un restaurācijas darbi. "Mēs esam nonākuši pie tā, ka mums ir ļoti daudz mantojuma, kas ir jāsaglabā un ko mēs varam izmantot, nebūvējot neko jaunu un realizējot moto - mazāk ir vairāk," domā Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs. Savukārt Miķelis Putrāms par šo izkristalizējušos tendenci piebilst: "Mēs varam lepoties, ka Latvijas arhitektūrā ir ļoti spēcīgi pārbūves un restaurācijas risinājumi, - var tikai vēlēties, lai šo meistarību, šo smalko spēju strādāt ar vēstures materiālu mēs varētu izmantot turpmākajās jaunbūvēs."

Visus iesniegtos darbus palīdzējuši novērtēt pagājušā gada nacionālās žūrijas piedāvātie skaidrie un visaptverošie kritēriji, kas parāda vērtēšanas daudzpusīgumu: ideja un koncepcija, viengabalainība jeb vienotība, atbilstība projekta uzdevumam, konteksts un mērogs, sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība. "Vienu kritēriju mēs pielikām klāt - rūpība un pamatīgums, ko žūrija mēģināja saskatīt ikvienā darbā klātienē," atklāja Mārtiņš Ķibilds. Arī MADE arhitekti pārstāvis pauda atziņu, ka arhitektūru nav iespējams novērtēt pa gabalu un ka tā ir jāredz kontekstā.

Uz Latvijas Arhitektūras gada balvu šogad pretendē tikai četras jaunbūves: Austrumlatvijas koncertzāle Gors Rēzeknē, dzīvojamais komplekss Čiekurkrasti Baltezerā, Ģipša fabrikas dzīvojamā kvartāla 2. kārta Ķīpsalā un veikals Top! Salacgrīvā. Pārējie nominanti - viens spilgts interjeru risinājums, kā arī trīs tā sauktie starpdisciplinārie projekti. Viens no tiem ir televīzijas raidījuma Ziemeļu puse 40. sērija par Kopenhāgenas ūdensmalām un kvalitatīvu to apdzīvošanu. "Toreiz tā parāva līdzi virkni diskusiju par tādu pašu problēmu Rīgā," atcerējās Mārtiņš Ķibilds.

Latvijas Arhitektu savienības valdes priekšsēdētājs vērsa uzmanību uz vēl vienu interesantu novērojumu - pusfinālistu sarakstā ir tikai daži arhitekti, kuru vārdi ir lasāmi pie vairākiem darbiem, - starp tiem arī Zaiga Gaile un arhitektūras students Helvijs Savickis. "Tas ir labs pierādījums, ka ar arhitektūru Latvijā viss ir kārtībā - dzīvie klasiķi vēl arvien turpina un jaunie "nazīši" nāk klāt," piebilda Mārtiņš Ķibilds. Savukārt labākos no labākajiem izvēlēsies starptautiska profesionāļu komanda. Latvijas Arhitektūras gada balvas 2013 pasniegšanas ceremonija notiks 16. maijā.

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2013 pusfinālistu pilns saraksts šeit:

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja