Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +18 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Atklās modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva tērpu kolekcijas izstādi

No 15. jūnija līdz 28. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstāde no Parīzes Jūgendstila mode, informēja mākslas zinātniece Alīda Krēsliņa.Rīgā, kas ir viena no jūgendstila galvaspilsētām, pirmo reizi tiek plānota vērienīga 20.

gadsimta sākuma modei veltīta izstāde. Jūgendstila periods attiecināms uz laika posmu no 1890. līdz 1914. gadam. Šis ir tā sauktais La Belle Époque periods, kad Eiropas sabiedrība nepazina lielus karus, revolūcijas un politiskus satricinājumus. Jaunās estētikas iespaidā, kas apvienoja mīlestību uz dabu un japānismam raksturīgo asimetrisko ornamentu, viduslaiku formas elementus ar tā saucamo trešā rokoko stilu, dzimst absolūti jauns un unikāls stils – jūgendstils, kas tā laika Krievijas impērijas bagātākajā tirdzniecības un rūpniecības centrā Rīgā atrada labvēlīgu attīstības vidi."Skaistā laikmeta" mode formējās Parīzē, 1900. gada Starptautiskās izstādes iespaidā. Tā cildināja sievieti, tās tievo, korsetē iejozto vidukli, garos, nārām līdzīgos matus un plūstošās, ilgu pilnās kustības.Izstādē eksponēti 70 izcili jūgendstila perioda tērpi, kurus veidojuši tā laika ievērojamie modes nami – Worth, Doucet, Paguin, Drecoll, Rouff, Poiret, Babani, Fortuny un citi. Tērpi demonstrē Latvijas publikai lieliskus audumus, piegriezumu, mežģīnes, izšuvumus, aplikācijas.Kā allaž izstādi papildina liels modes aksesuāru skaits no modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas: vēdekļi, somiņas, apavi, lietussargi, cimdi, smaržu flakoni, juvelieru izstrādājumi un citi 19. un 20. gadsimta mijas sieviešu un vīriešu modes aksesuāri, kas uzskatāmi stāstīs par jūgendstila līnijas iespaidu uz šī perioda priekšmetu un modes pasauli, kas radīja tik ļoti daudz skaistuma.Jūgendstila laikmeta vēsturiskās atmosfēras veidošanā ekspozīcijā piedalās arī lielformāta tā laika modes fotogrāfijas, gleznoti portreti, mēbeles, lampas un keramikas priekšmeti, kas harmoniski saskan ar šī elegantā un stilīgā perioda tērpiem.Visi izstādes eksponāti rīdziniekiem un Latvijas galvaspilsētas viesiem būs absolūti jauni. Kaut arī kolekcijas īpašnieks atsevišķus tērpus ir eksponējis izstādēs Parīzē, Tokijā, Stambulā, Sidnejā, Santjago, Honkongā, Venēcijā, šāda mēroga izstāde ir savā ziņā pirmizrāde. Izstādes kurators ir Aleksandrs Vasiļjevs.Aleksandrs Vasiļjevs dzimis 1958. gada 8. decembrī Maskavā pazīstamu teātra mākslinieku ģimenē, 1982. gadā pārcēlās uz Parīzi. 25 pasaules valstīs A. Vasiļjevs radījis vairāk nekā 100 dekorācijas vadošo teātru baletiem un operām, kā arī daudziem pazīstamiem teātru uzvedumiem un filmām. Ar viņu ir sadarbojušies Théâtre du Rond-Point, teātri Le Lucernaire un Cartoucherie, Bastīlijas operas studija Parīzē, Avinjonas festivāls, Ballet du Nord, Jaunais Francijas balets, Versaļas Karaliskā opera, Nacionālais teātris Londonā, Skotijas balets Glāzgovā, Flandrijas Karaliskais balets, Oija Masako balets Osakā, Asami Maki balets Tokijā, Nevadas balets, Santjago Operas un baleta teātris, kā arī daudzi citi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijas dievnami plaši atver durvis Baznīcu naktī

Sestdien, 1. jūnijā, jau 11. reizi visā Latvijā norisināsies garīgās kultūras notikums Baznīcu nakts, kurā šogad piedalīsies ap 160 dažādu tradicionālo kristīgo konfesiju dievnamu. Tomēr viss sāksi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja