Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Atnāc un piedalies kā savs skaistākais "es". Festivālā Liepājas Mākslas forums svinēs daudzveidību mākslā un sabiedrībā

Mūsdienu mākslas festivāls Liepājas Mākslas forums no 29. septembra līdz 1. oktobrim jau devīto reizi sniegs iespēju kultūrmīļiem piedzīvot iespaidiem bagātus laikmetīgās mūzikas, mākslas un dejas svētkus.

Šogad festivālam dots vienojošs moto Visi putni skaisti dzied, apzīmējot programmas daudzveidību un krāsainību, ko četrās dažādās pilsētas atklās mākslinieki no Skotijas, Latvijas, ASV, Norvēģijas un Spānijas.

"Festivāla moto Visi putni skaisti dzied ir ne tikai pazīstamas latviešu tautasdziesmas vārsma, bet arī oda daudzveidīgajām un vienreizīgajām balsīm, kas ir mūsu pasaulē. Tāpat kā katram putnam ir sava neatkārtojamā dziesma, arī katram cilvēkam ir sava unikālā balss, kas ir būtiska taisnīgai un vienlīdzīgai sabiedrībai. Mēs vēlamies, lai šīs balsis tiktu sadzirdētas un saklausītas! Trīs dienās astoņos aizraujošos mākslas notikumos pieredzēsim virtuozu ģitārspēli, reivu koncertzālē, seno sutartiņu dziedājumu savīšanos ar laikmetīgo deju, cirka izrādes, avangarda flamenko un muzikālu īpašvietas izrādi. Ieklausīsimies gan tālajās, skanīgajās amerikāņu a capella balsīs, gan tuvajās, vientuļo senioru bijīgajās balsīs," šī gada festivālu Liepājas Mākslas forums piesaka tā mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča. Festivāla moto Visi putni skaisti dzied ietvarā ikviens apmeklētājs aicināts ierasties kā savs skaistākais "es".

 

Demences datu darbnīcas

Šogad festivālu ievadīs mākslu laboratorija Cirque Musique, kurā trīs dienu garumā bērni un jaunieši profesionālu mūziķu un cirka mākslinieku vadībā iepazīsies un apgūs starpdisciplināru skatuves darbu veidošanas paņēmienus. Līdz ar bumbiņām cirka mākslinieki metīs gaisā jautājumus – kas rodas, ja apvieno laikmetīgo mūziku ar mūsdienīgā cirka mākslu? Kā atmodināt sevī radošumu, kas saplūdina robežas un izkāpj ārpus rāmjiem? Vai apgūt nezināmo var spēlējoties? 28. septembrī plkst. 19 katram būs iespēja pieredzēt viņu kopdarbu koncertzāles Lielajā zālē.

Liepājas Mākslas foruma atklāšanas dienā koncertzāles mākslas telpā tiks atklāta mākslinieces Annas Priedolas izstāde Piena dienasgrāmatas. Demence statistikā un stāstos. Smeļoties autores personīgajā pieredzē, tā audiovizuālos mākslas darbos un datu vizualizācijās stāsta par tādām dziļām tēmām kā novecošana un vientulība, demence un pārmaiņām ģimenes attiecībās, saskaroties ar šiem dabiskajiem dzīves procesiem. Demence ir slimība, kas ir tik ļoti klātesoša mūsdienu arvien vairāk novecojošajā sabiedrībā, taču par kuru tiek maz runāts. Tā neatgriezeniski ietekmē sirgstošā atmiņu un uztveres procesus, pakāpeniski attālinot cilvēku no sekmīgas un patstāvīgas eksistences sabiedrībā. Mainās slimnieka personība, neseni notikumi pazūd, bet atgriežas bērnības atmiņas. Šī slimība ievērojami ietekmē arī demences skarto cilvēku tuviniekus, kas bieži vien kļūst par aprūpētājiem.

Izstādē māksliniece caur datu vizualizācijām un demences pieredzēm audio formātā iepazīstina un attēlo ar demenci sirgstošo senioru ikdienu un uztveres procesus, sociālpolitiskās realitātes un cilvēcisko attiecību interpretāciju, kā galveno izteiksmes līdzekli izmantojot pienu un tā produktus. Sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru izstādes ietvaros 30.09., 21.10. un 4.11. no plkst. 15 līdz 18 notiks Demences datu darbnīcas mākslas mediatoru vadībā.

 

Satikšanās

Pirmo reizi Latvijā no Skotijas viesosies ģitāras virtuozs Šons Šibe, kurš iemantojis "viena no izsmalcinātākajiem ģitāristiem nozarē" (Gramophone) reputāciju. 

Mūziķa soloprogrammas ir ārkārtīgi pārdomātas, meistarīgas un dziļi muzikālas. Festivāla atklāšanas koncertā skanēs programma Neparasts/Out there – jauns elektriskās un akustiskās ģitāras priekšnesums, kur mūsdienu un sendienu komponistu darbi satiekas tikpat neparasti viegli kā abi instrumenti.

Kā ik gadu koncertam sekos festivāla atklāšanas ballīte. Šoreiz koncertzāli piepildīs reiva mūzikas skaņas slavenās producentes un dīdžejes Ksenijas Kamikazas veidotā programmā. Pie DJ pults viņai līdzās stāsies audio un vizuālā māksliniece Śūnyatā un tehno priesteriene DJ Orthodox.

Otrajā festivāla dienā klubā Kursa notiks talantīgā dueta Ievas un Krišjāņa Santu – IevaKrish – veidotā dejas izrāde Satikt, kurā savijas divas mākslas formas – dziesma un deja. Izrādē Satikt piedalās Dārta Drava un Ilze Amanda Zakrevska, kas izpilda sutartiņu dziedājumus lietuviešu valodā. Kopā ar dziedātājām norises telpā atrodas horeogrāfi, dejotāji, scenogrāfi un izrādes autori – Ieva Gaurilčikaite-Sants un Krišjānis Sants jeb apvienība IevaKrish –, kas izpilda izrādei specifiski radīto un no sutartiņu dziedājumiem atvasināto divbalsīgo dejas materiālu. Sutartiņu dziedājumus aranžējis, skaņas dizainu veidojis un klātienē skaņos Jēkabs Nīmanis. Darba dramaturģijai tapt palīdzēja Sandija Santa. Izrāde ir skaista, tīra telpa, kurā kopā ar mākslinieku iesvārstītām pārdomām par pasaules dialektiku ļauties meditatīvām pārdomām. "Par visu vairāk es vēlos akcentēt, ka Satikt izrādes materiāls ir sarežģīts. Lai arī vienkāršam skatītājam sākumā var šķist, ka notiek tikai pastaigāšanās, šī pastaiga ir precīzi strukturēta telpā, laikā, ķermenī un skaņā. Man tā šķiet kā horeogrāfijas kvintesence," izrādi Dance.lv recenzijā vērtē Rūta Pūce.

 

Flamenko mašīna

Uz koncertzāles Lielais dzintars skatuves klausītājiem būs iespēja piedzīvot pasaulslavenā amerikāņu vokālā ansambļa Roomful of Teeth izdomas bagātu a capella programmu, kurā skanēs spēcīgu, spējīgu un talantīgu mūsdienu amerikāņu sieviešu – komponistu vokālie skaņdarbi.

Sestdienas vakars tiks pavadīts kopā ar spāņu mākslinieku apvienību karstasinīgas avangarda flamenko dejas un mūzikas apskāvienos klubā Fontaine Palace. Aizraujošā priekšnesumā flamenko elementi – deja un ģitāra – satiksies ar džeza elementu – saksofonu. Inovatīvu un ritmiski aizraujošu skanējumu priekšnesumam piešķirs unikāls instruments – "flamenko mašīna". Pēc performances apmeklētāji paši varēs nodoties brīvai spāņu naktskluba atmosfērai.

Svētdienas rītā bērni un vecāki aicināti uz norvēģu žongliera Juliana Sētera piedzīvojumiem bagāto Cirku burvju mežā, kur, žonglējot, dejojot un spēlējot teātri, ar skatītājiem satiksies visdažādākie pasaku un fantāzijas tēli. Pirms izrādes ir iespēja piedalīties arī cirka triku meistarklasēs.

Festivālu noslēgs daudzviet jau Latvijā notikusī režisores Kristas Burānes muzikāla īpašvietas izrāde Visi putni skaisti dzied Jūrmalas parkā, pie Vēja mātes pieminekļa. Krista Burāne ar komandu izveidojusi izrādi par kultūras un dabas robežām, cilvēkiem un dziedāšanu. Arī skatītāji, ieklausoties un sadzirdot stāstus par putniem un cilvēkiem, veidos izrādes kopējo skanējumu.

Biļetes uz festivālu var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Pilna programma: Lielaisdzintars.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja