Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Aug ne jau akmens, bet vēstījums

Sākusies Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja radošā sezona.

"Akmeņu augšanu neietekmē ne saule, ne lietus. Ir vajadzīga vēlēšanās augt. Taču ne jau akmens aug, bet gan vēstījums, kas tiek ielikts kopā ar to. Tāpēc stādītājam vajag vēlēties, lai kaut kas izaug," skaidro tēlnieks Ojārs Feldbergs. Viņa Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā laiku pa laikam notiek neparastas akcijas, performances, pasākumi – arī akmeņu stādīšana, to sēšana. Sestdien, 3. jūnijā, šīsvasaras sezonu atklājot, Pedvālē īpašajā eksperimentālajā akmeņu stādījumu laukā notika akmens sēklas stādīšanas performance. Tur tika iedēstīts akmens, kuru pavasarī O. Feldbergs atveda no ASV Minesotas štata. Viņš to pacēla no Misisipi upes gultnes. Sekojot tēlnieka aicinājumam, šim akmenim savus vēstījumus uzticēja cilvēki, kurus viņš satika sava Amerika ceļojuma laikā. Tagad viņu vēlējumi, sapņi un idejas iestādītas Pedvālē, bagātinot plašo stādījumu, kurā aug jau neskaitāmas, no dažādām pasaules malām atvestas akmens sēklas. Bet Misisipi iztekas krastā pie Itakas ezera O. Feldbergs pavasarī iestādīja akmeni no mūsu jūras krasta ar Latvijas vēstījumu.

Pedvāle kā Brīvdabas mākslas muzejs pastāv jau kopš 1992. gada. 100 hektāros ir apmēram 150 mākslas darbu. "Parka apmeklētājs atnāk un aiziet, aiznesdams savus iespaidus līdzi. Ir tādi, kas brauc regulāri, jo ekspozīcija mainās – top jauni darbi, vecie tiek aizvākti," stāsta O. Feldbergs.

1997. gadā Pedvāles muzeja parka teritorijā mākslinieks izveidoja savai piecdesmitajai dzīves jubilejai veltītu izstādi Spēles ar akmeni. Ik pēc pieciem gadiem notika personālizstādes. Bet tagad – pēc 20 gadiem – O. Feldbergs Pedvālē veido jaunu izstādi, kurā akmens atkal ir spēles partneris un kopā ar autoru izdzīvo dažādas tēlainas situācijas mākslas objektos, akcijās un performancēs – Spēles ar akmeni II. "Turpinu spēlēties. Milzīgi ceļamkrāni izceļ no mašīnas pusotrtonnīgu akmeni, lai tas varētu kāpt kalnā," tēlaini stāsta O. Feldbergs. Šīgada sezona sākas ar vides mākslas objektu Kāpjošie akmeņi.

Akmens O. Feldberga darbos ir ne vien materiāls tēlniecības darbiem, bet arī personība, draugs un dalībnieks viņa veidotajās skulptūrās, objektos, instalācijās un performancēs. "Akmens ir senākā būtne, kas dzīvo uz zemes," par savu mūža spēles partneri saka tēlnieks. Kā būtni viņš akmeni iepazīst, atklāj un pārveido mākslas darbos. Otra mākslinieka stihija ir uguns. Skulptūras, performances, čuguna liešana Jāņu naktī. "Jāņos man nav tradicionāla ugunskura, bet ar laikmetīgās mākslas klātbūtni," viņš piebilst.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejs apmeklētājiem vasarā atvērts ik dienu no plkst. 10 līdz 18. Bet sezonas izskaņā un savā dzimšanas dienā, 10. oktobrī, O. Feldbergs te iestādīs akmeni no Feldberga virsotnes Vācijā, Švarcvaldes kalnos, kur pretī jau iedēstīts akmens no Latvijas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja