Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

Bez ierobežojumiem

Latvijas laikmetīgās mākslas izstāde "Buķete" nodota Maskavas skatītāju un kritiķu vērtējumamIzstādes atklāšanā bijušais Krievijas kultūras ministrs, tagadējais Federālās kultūras un kinomākslas aģentūras vadītājs Mihails Švidkojs nosauca Latviju par "unikālu valsti", jo Latvijā kultūras ministre atbalsta moderno mākslu.

Sevi viņš uzskata par tradicionālistu un izstādes eksponātu aplūkošanas laikā vairāk runāja par to, ka mākslai nav robežu un tā nav atkarīga no politikas. Principā viņam ir taisnība, tomēr savulaik Padomju Savienībā tas, ko tagad dēvē par moderno mākslu, būtiski ietekmēja politiku. Netradicionālā jeb modernā māksla bija daļa no spēka, kas sagrāva robežas un "dzelzs priekškarus". Maskavas Valsts modernās mākslas centra vadītājs Leonīds Bažanovs uzsver, ka Latvija šajā procesā bija pirmajās rindās.


Protams, tie mākslas baudītāji, kas bijuši Ņujorkas Modernās mākslas muzejā (MOMA) vai Teita galerijā Londonā, šajā izstādē neieraudzīs neko ļoti neparastu. Tomēr L.Bažanovs uzskata, ka "tikai no pirmā skatiena ir grūti atšķirt Latvijas un Ķīnas vai Latvijas un Lielbritānijas moderno mākslu". "Tas tā nav. Visur ir sava specifika. Ne gluži nacionālais kolorīts, kā to dēvē tradicionālajā mākslā, tomēr nacionālā specifika, konceptuālā specifika ir vērojama." Pēc viņa domām, Latvijā atšķirībā no Krievijas mākslinieki ir brīvāki un raugās uz pasauli bez ierobežojumiem, kas nereti iesēdušies krievu mākslinieku zemapziņā. "Galu galā padomju vara 70 gadu valdīja Maskavā, bet ne tik ilgi Rīgā."

Izstādes kurators Ojārs Pētersons uzskata, ka izstādē redzamos darbus un to autorus nevar apvienot ar kādu kopīgu devīzi. Šāds uzdevums nemaz netika dots. Izstādes veidotāju mērķis bija parādīt mūsdienu Latvijas mākslas šķērsgriezumu. Izstādē iekļautie darbi patiešām ir ļoti atšķirīgi. Evelīnas Deičmanes fotogrāfijas atgādina tradicionālo tēlotājmākslas stilu. Viņas darbi ievietoti rāmjos, kādos parasti ievieto spoguļus, nevis fotogrāfijas, tāpēc attēli sāk līdzināties atspulgam spogulī. Papildināti ar medību trofejām, šie darbi rada gluži nereālu, drīzāk pasakainu iespaidu. Kaimiņos ir Kriša Salmaņa vizualizācija un Kaspara Podnieka gaisā pakārtās fotogrāfijas. Iepretim novietots Armanda Zelča izliektais velosipēds, kas noteikti kļūs par izstādes hitu.

Velosipēds piesaistīja ne tikai TV operatoru uzmanību (viņi to filmēja no visām pusēm), bet arī Maskavas mākslas kritiķa Mihaila Bodo ievērību. Viņš sajūsminājās par mākslas darba apdares kvalitāti. "Visi darbi veidoti tik rūpīgi, ka jāsāk domāt, kas autoram bijis svarīgākais," spriež kritiķis. Ļoti populāra ir arī nišā paslēptā Maijas Kurševas konstrukcija ar "runājošām pudelēm". Izstādes atklāšanā ap to pulcējās daudz tautas; domājams, ka apmeklētāju netrūks arī tad, kad izstāde būs pieejama "vienkāršiem mirstīgiem". "Maskava ir tik liela pilsēta, ka šeit noteikti būs daudz profesionālu skatītāju, kas spējīgi novērtēt šādu mākslu," uzskata O.Pētersons. "Nav vajadzības pārspīlēt. Manuprāt, viņi vienkārši ieraudzīs, ka Latvijā tiek radīta tikpat augsta līmeņa māksla kā Londonā, Berlīnē un Maskavā."

"Svarīgi, lai Latvijas māksliniekiem būtu iespēja pārbaudīt savus spēkus un salīdzināt ar iespējām, kas ir tādās metropolēs kā Maskava, Londona un Berlīne. Viņiem jāsajūt metropoles gaisotne, lai mēs nekļūtu par Eiropas provinci," uzsver Latvijas kultūras ministre Helēna Demakova Viņa ir gandarīta ne tikai par izstādi, bet arī par panākto vienošanos, ka nākotnē Rīgā varēs aplūkot Maskavas autoru darbus. Maskavas Modernās mākslas centrs tikmēr sācis sarunas par iespēju iegādāties dažus izstādē redzamos Latvijas mākslinieku darbus. Maskavieši ar Latvijas mākslinieku veikumu varēs iepazīties līdz 11.maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja