Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Demokrātisku arhitektūras projektu triumfs

"Pelnīti," par iegūto Latvijas Arhitektūras lielo gada balvu saka Zaiga Gaile, kura pēc starptautiskās žūrijas lēmuma paziņošanas piektdien notikušajā ceremonijā saņēma sirsnīgus apsveikumus no saviem kolēģiem.

Bronzas ananass viņas vadītajai komandai - Zaigas Gailes birojam - tika pasniegts par Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas rekonstrukcijas projektu, kas tika izstrādāts pēc starptautiskās pieminekļu aizsardzības organizācijas Europa Nostra iniciatīvas. "Tas bija mīlestības pilns darbs," atzīst arhitekte, kura priecājas par demokrātiska projekta uzvaru. Jau otro gadu pēc kārtas galveno apbalvojumu Latvijas arhitektūrā saņem skola - iepriekš to ieguva MADE arhitekti par Saldus Mūzikas un mākslas skolas projektu. "Es domāju, ka tā ir likumsakarīga sagadīšanās, kas vērsta uz bērnu radošo izglītību, jo abus projektus ir finansējis ERAF. Esam iemācījušies kvalitatīvi, disciplinēti un kreatīvi apgūt Eiropas atbalstu," viņa uzskata.

Sarunā ar laikrakstu Diena Zaiga Gaile atgādina faktu, ka pērn viņiem (ar Māri Gaili - red.) tika piešķirts tituls Gada rīdzinieks 2013 par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu, taču arī pašai Rīgas domei vajadzētu spēt saredzēt, ka noplukušās koka mājas pilsētā ir īstas pērles un tās būtu jāsakārto. "Kad atbrauc ārzemju eksperti, viņi mums jautā - vai jūs aptverat, kāda tā ir vērtība?! Mums ir jāpierod pie Eiropas vērtībām," norāda arhitekte. Viņa stāsta, ka nesen bijusi Amsterdamā: "Tur mēs baudām vidi ar vecām mājām, kuras ir renovētas un apdzīvotas burvīgos un amizantos veidos - galerijas, muzeji, kafejnīcas." Patlaban mūsu pilsētā ir vērojamas atsevišķas iniciatīvas, bet trūkst kopēja pašvaldības redzējuma.

Ko dara Rīgas dome, lai uzlabotu pilsētas telpu? Ļoti labi, ka tā ir sakopusi kanālu un apkārtējos parkus, taču tā piešķir naudu ekstrēmiem uguņošanas pasākumiem, kuros to izšauj gaisā, kamēr Alberta iela, uz kuru mēs vedam tūristus skatīties Mihaila Eizenšteina ēkas, "ir vienkārši katastrofālā situācijā".

Latvijas Arhitektūras gada balvas ceremonijā trīs darbi tika novērtēti ar otrās pakāpes gada balvu jeb ananasa šķēli: ielu telpu restaurācija Kuldīgas vecpilsētā, Līgatnes papīrfabrikas ciemata vēsturiskā centra arhitektoniskā izpēte, attīstības koncepcija un kultūrvēstures tūrisma takas izveide, kā arī pilsētvides pasākumu cikls Manual: Urban Sports and Architecture - viens no tā autoriem ir Vīnes Mākslas akadēmijas arhitektūras studiju 2. kursa students Helvijs Savickis.

"Tur katrā publiskā vietā ir iespēja nodarboties ar sportu, vienalga, vai tas būtu uzstādīts basketbola grozs vai ierīkots neliels skeitparks," par Austrijas galvaspilsētu teic arhitekts. Ar šādu iespēju neesamību Latvijā viņš saskāries, kad savulaik aizrāvies ar basketbolu un diezgan daudz iznācis spēlēt uz ielām. Taču Helvijs Savickis domā, ka uztvere par to, kādai ir jābūt kvalitatīvai telpai, pamazām sāk mainīties.

"Ir jāiet ārā un jārunā ar cilvēkiem - kopā ar viņiem jātaisa projekti, kuros visi var iesaistīties un kuri nes labumu," viņš akcentē.

Arhitektam zvanījuši vairāki skeiteri, un tūlīt sāksies diskusija par Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku: "Pie tās ir ideāla skeitošanas vieta!" Jautājums būs, kā mēs rīkosimies - vai sekosim tādu jaunāko kultūras ēku piemēriem kā Oslo opera vai Barselonas Laikmetīgās mākslas muzejs (MACBA), kur skeitbords tiek veicināts un draudzīgi pastāv līdzās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja