Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Fotomuzejā atklās divas personālizstādes

No 1. novembra līdz 9. decembrim  Latvijas Fotogrāfijas muzejā skatāmas divas personālizstādes -  3. stāvā aplūkojama Sibilles Fendtas (Sibylle Fendt, Vācija) fotogrāfiju izstāde Gertneru ceļojums (Gärtners Reise), bet 2.stāvā - režisores Aijas Bley (Latvija) fotogrāfijas no sērijas Vēlāk, informē Fotomuzeja pārstāvji.

Sibilles Fendtas fotogrāfiju sērija Gertneru ceļojums ir fotostāsts, kura galvenie varoņi ir precēts pāris - Lotārs un Elke Gertneri. 2008. gada vasarā Lotārs Gertners kopā ar Elki nolēma doties savā pēdējā lielajā ceļojumā. Visā savā kopdzīves laikā pāris dzīvojamajā auto bija apceļojuši Eiropu. Pirms diviem gadiem Elkei tika noteikta diagnoze - demence. Lotārs vēlējās pēc iespējas ilgāk kopt Elki abu kopīgajā mājā un būt blakus sievai. 2008.gada martā Sibille Fendta sāka fotografēt Lotāru un Elki viņu dzimtenē. 2008.gada augustā un septembrī viņa pavadīja laulāto pāri to pēdējā ceļojumā pa Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju līdz Sanktpēterburgai un atpakaļ. Atturīgās un tomēr intīmās Sibilles Fendtas fotogrāfijas stāsta par mīlestību, atsvešināšanos, sevis atkal atrašanu un izzušanu. Fotogrāfijas, kas tapušas ceļojuma laikā, nav brauciena dokumentācija, tās drīzāk ir simboli ceļojumam uz nepazīstamu teritoriju.Sibille Fendta (1974) savos foto darbos vairāku gadu garumā arvien no jauna pievērsusies cilvēkiem, kas nonākuši strupceļā vai kādā veidā atrodas savas dzīves robežpunktā. Par savu darbu Gertneru ceļojums viņa raksta: "Savās fotogrāfijās es bieži nodarbojos ar kaut ko, no kā man bail. Es vēlējos sastapties ar šīm bailēm, iepazīt tās un saprast." Sibilles Fendtas darbi tikuši vairakkārt apbalvoti un izstādīti. Viņa ir aģentūras Ostkreuz locekle, strādā "dokumentālā portreta" sfērā daudziem žurnāliem Vācijā un ārzemēs un ir pasniedzēja Ostkreuzschule Berlīnē.Fotogrāfe Aija Bley darbu sērijā Vēlāk pievērsusies vecāka gada gājuma cilvēku dzīves atainojumam, dokumentējot sirmgalvjus viņu dzīvokļos.  "Pirms vairākiem gadiem savas Rīgas mājas kāpņu telpā satiku pavecu kundzi. Viņa man likās interesanta, tādēļ palūdzu viņu nofotografēt. Viņai iepatikās mana ideja par fotografēšanos interjerā un mēs sarunājām, ka aiziešu pie viņas vēlāk. Taču "vēlāk" tā arī nepienāca, jo vecā kundze pēkšņi nomira. Šis gadījums man lika aizdomāties par dzīvi "vēlāk", kā arī par šī jēdziena daudznozīmību. Es pieņemu, ka kaut kad "vēlāk" arī es arī būšu kundze gados. Taču tas nudien man liekas kaut kad daudz vēlāk. Patiesībā mani varoņi lielāko savas dzīves daļu pavada dzīvoklī. Interjers, manuprāt, pastāsta par cilvēku tik daudz - katrai lietai ir sava vēsture, savs stāsts. Tā ir visa viņu pasaule, kurā laiks  apstājies un pagātne ir daudz reālāka par tagadni."Aija Bley ir režisore, producente un scenāriste, aptuveni divdesmit animācijas un dokumentālo filmu autore. Aija Bley saņēmusi vairākus starptautiska mēroga apbalvojumus un piedalījusies vairākas meistarklasēs, tā skaitā ISSP foto meistarklasēs (2010, 2011). No 2002. gada autore regulāri izstādījusi savus darbus grupas un personālizstādēs Latvijā. 

Kopš 2010. gada Aija Bley īsteno dokumentālo fotoprojektu 15 jukušas avis, kura ietvaros autore ceļo uz bijušajām PSRS valstīm. Šobrīd izdoti jau 4 šī projekta fotostāsti grāmatās. Autore  ir Bley filmu studija un biedrības On the road vadītāja, šobrīd studē LMA Mākslas zinātņu maģistrantūrā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja