Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Ieraudzīt kaut ko patiesu fikcionālajā

Rīgas fotomēnesis 2017 piedāvā izstādes, lekcijas, ekskursijas.

No 8. līdz 31. maijam notiks jau ceturtais starptautiskais Ziemeļeiropas un Austrumeiropas fotogrāfijas aktualitātēm veltītais festivāls Rīgas fotomēnesis 2017, piedāvājot izstādes un lekcijas, mākslinieku prezentācijas, filmu seansus, kā arī citus notikumus ar vienojošo tēmu Fakti un precizējumi.

Viens no festivāla rīkotājiem kurators Alnis Stakle atklāj, kas slēpjas aiz festivāla šīgada tēmas: "Fotogrāfijas medijam ir indeksāla daba, tam vismaz tiek piedēvēta spēja reģistrēt kaut ko un spēja funkcionēt kā logam, lai mūsu skatu aizvadītu kādā citā laika posmā vai lai iepazītu kādu notikumu vai cilvēku. Festivāla tēma domāta mazliet tā kā ironiski un diskutējot par fotogrāfijas medija dabu, kas vienmēr, no vienas puses, ir bijis dokumentāls. Vēsturiski fotogrāfija vienmēr bijusi kā liecība, kā tāds atmiņas paplašinājums. Bet, no otras puses, tās dokumentālā daba līdz pat mūsdienām tiek ekspluatēta: sākot no žurnālistikas, beidzot ar zinātniskiem arhīviem, medicīnu un ikdienu sociālajos medijos, kuros mēs fotogrāfijai ļoti uzticamies – mēs tur atrādām sevi, plus viss, ko mēs tur redzam. Un galu galā arī autorfotogrāfijā." A. Stakle norāda, ka visas festivāla norises kaut kādā mērā ir saistītas ar fotogrāfijas dabas mainīgo būtību. "Tie ir jaunie autori, kas mūsdienās ekspluatē fotogrāfijas valodu un mēģina ar to eksperimentēt un provocēt skatītājā to stāvokli, kad viņš varbūt var ieraudzīt kaut ko patiesu, bet tajā pašā laikā tas ir fikcionāls. Tu īsti nezini robežu un vari piedalīties pats ar saviem jautājumiem, sarunām, stāstiem un iztēli."

Centrālais festivāla notikums būs izstāde Fakti un precizējumi, ko atklās 10. maijā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā ar mākslinieku Petera Puklusa (Ungārija), Lūcijas Ņimcovas (Slovākija), Pāvela Marijas Smežkala (Slovākija) un Romana Korovina (Latvija) darbiem. Autori izmanto fotogrāfiju, lai stāstītu par notikumiem gan savā privātajā dzīvē, gan kopīgajā pieredzē padomju un postpadomju vidē, pievēršoties sarežģītām, paradoksālām, traģiskām un arī humoristiskām kultūrsituācijām un to interpretācijām. Izstādē 16. un 18. maijā notiks arī izglītojošas ekskursijas jauniešiem.

Rīgas fotomēneša programma ir ļoti bagātīga. Tiks prezentēts izdevums Latvijas fotogrāfija 2017, 9. maijā koprades telpā The Mill starptautiska žūrija labākajam Latvijas jaunajam fotogrāfam pasniegs FK Balvu. No 12. līdz 14. maijam K. K. fon Stricka villā noritēs festivāls festivālā Self Publish Riga – vienīgais fotogrāmatām un pašizdošanai veltītais festivāls Latvijā, kas piedāvās plašu starptautisku fotogrāmatu izstādi un nozares ekspertu lekcijas, kā arī izglītības programmu skolēnu grupām un jauniešiem. Būs arī skatāmi ukraiņu mākslinieku Synchrodogs darbi izstāžu zālē kim?, kā arī divas personālizstādes.

Plašāk – Rigasfotomenesis. lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja