Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ISSP acina uz diskusiju Atmiņas traucējumi, attēls kā pieredzes starpnieks

Ceturtdien, 5. maijā, plkst.18.30 fotogrāfijas izglītības platforma ISSP aicina interesentus uz diskusiju par attēla ietekmi uz cilvēka uztveri mūsdienās. Diskusija norisināsies ISSP Galerijas izglītības programmas ietvaros, reflektējot Kristīnes Krauzes-Sluckas izstādes Izšķirtspējas streiks saturu.

Diskusijā galvenā uzmanība tiks vērsta uz post-digitālā laikmeta attēla pārmērīguma iezīmi, kas ir atstājusi nospiedumu uz cilvēku maņām, klātbūtnes izjūtu un apkārtējās vides uztveri, radot atmiņas traucējumus un spēcīgu nošķirtību cilvēkvidē.

Kopš fotogrāfijas izgudrošanas, individuālās un kolektīvās pieredzes dokumentēšana un arhivēšana ir kļuvusi kā atmiņas pagarinājuma rīks. Laika gaitā ir nomainījušās elektroniskās simulācijas, veidojot cilvēku ikdienu kā nepastarpinātu tā medializētā attēlu realitāti.

Andreass Huyssen, modernās un mūsdienu literatūras un kultūras speciālists, ir konstatējis, ka arvien vairāk cilvēku atsakās no savas spējas atcerēties sevi kā indivīdu un pārceļ šo spēju uz mākslīgajām, starpniecības atmiņu bankām, ko nodrošina tehnoloģijas. Tā rezultātā, apgalvo Andreass Huyssen​, veidojas "arhīva sinhronitāte, kas izšķīdina laiku un atmiņu, izraisot kultūras amnēzijas formu".

Kā sociālie tīkli ir mainījuši fotogrāfijas un realitātes attiecības, dokumentācijai kļūstot par simulācijas un ilūzijas veidojošu rīku? Kāda ir mediju attīstība nākotnē un kā tas mainīsies? Šie un daudzi citi jautājumi tiks apspriesti caur sarunām kopā ar mākslinieci Kristīni Krauzi-Slucku, bibliogrāfi un atklātņu kolekcijas glabātāju Līgu Goldbergu un filosofu Tomu Babincevu. Diskusiju vadīs rakstniece Ieva Melgalve.

Latviešu mākslinieces Kristīnes Krauzes-Sluckas izstāde Izšķirtspējas streiks ir jauktu mediju instalācija, kas aplūko fotogrāfijas pārproducēšanu digitālajā laikmetā. Aplūkojamās instalācijas izejmateriāla pamatā ir sasmalcinātas fotogrāfijas no Krauzes-Sluckas ģimenes albuma. Līdz ar fotogrāfiju samalšanu ģimenes atmiņas pārvēršas bezveidīgā masā, pakļaujot fotogrāfiju jaunu nozīmju meklējumiem.

Kristīnes Krauzes-Sluckas izstāde Izšķirtspējas streiks ir skatāma ISSP Galerijā līdz 14. maijam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja