Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Izstāžu zālē Arsenāls skatāma mākslinieka Pētera Sidara jaunāko darbu ekspozīcija

"Šajā ekspozīcijā atklājas kaut kas no filozofiskām dīvainas bezgalības dziļumos un reālā eksistencē tvertām sajūtām," par pazīstamā tekstilmākslinieka Pētera Sidara (1948) jaunāko personālizstādi _Tveramā kustība _saka kuratore Gundega Cēbere.

No 8. janvāra līdz 13. martam tā būs apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls. Ar pašu mākslinieku mēs satiekamies dažas dienas pirms ekspozīcijas atklāšanas, kas notiks šo ceturtdien.

Ielaminētās krāsas

Izstādes pirmajā zālē ir iekarināta vērienīga trīsdimensiju glezna Plūsma, kas met lokus pa visu telpu. Šis darbs veidots mākslinieka oriģināltehnikā - starp diviem plēves gabaliem ielaminētas eļļas krāsas, kas 120 grādu karstumā sasprēgājušas tīkliņrakstā. "Ar laminējumu es nodarbojos kopš pagājušā gadsimta," sarunā ar Dienu stāsta Pēteris Sidars. Tas bija laiks, kad viņa uzmanības centrā nonākušas čūsku nomestās ādas ("Kad mana darbošanās ar kūdru sāka apsīkt, neapzināti sāku meklēt ko citu." Žurnāls Studija, 1999). Meklēto mākslinieks atradis zooloģiskajā dārzā. Tas bijis kā sitiens pa galvu!

"Izrādījās, ka čūsku ādas ļoti labi garšo kodēm," par saviem toreizējiem intereses objektiem teic Pēteris Sidars, kurš galu galā atradis veidu, kā tos pasargāt - 1999. gadā Latvijas Mākslinieku savienības galerijā tika atklāta viņa izstāde Masāža, kurā bija eksponētas jau ielaminētas ādas. "Es konstatēju, ka var ņemt un ielaminēt arī krāsu," notikumu gaitu atšķetina mākslinieks, kuram šajā darbā palīdzējusi viņa dzīvesbiedre Aiga. Tagad pieliec dzelteno! Tieši šī krāsa dominē Plūsmas fragmentā, kuru Pēteris Sidars ir veltījis rakstniecei, tulkotājai, domātājai Zentai Mauriņai.

Stohastiskie fraktāļi

Izstādes otrajā zālē ir eksponēti Pētera Sidara darbi no sērijas Fraktāļi. "Stohastiskie fraktāļi," precizē mākslinieks. Tajos viņš ir attēlojis dažāda izskata un lieluma figūras, no kurām vairākas ieguvušas kosmiskas aprises. "Vārnu kakas," piezemē Pēteris Sidars, kurš no 2005. gada ir pievērsies putnu ekskrementu fotografēšanai un to atveidošanai gleznās. Tajās var saskatīt gan cilvēku, gan dzīvnieku, gan arī pašu putnu un cita veida tēlus. "Vajag uzaicināt semiotiķus," ierosina izstādes iekārtotājs mākslinieks Jurģis Krāsons.

Fraktāļi ir uzgleznoti uz kartona un lamināta dēlīšiem (sakārtoti glītos stabiņos tie atgādina hieroglifus - I. A.), tie ir uzšvunkoti uz Pētera Sidara veco džinsu, zīda šalles un velveta krekla fragmentiem, uz kuriem redzamas baltas alkīda krāsas figūras. Tas ir uz laimi! - vēsta sens latviešu sakāmvārds. "Ieraudzīts negaidītā kontekstā un pārtulkots citādā vizuālā valodā, fakts, detaļa vai priekšmets iegūst jaunas nozīmes," mākslinieka daiļradi raksturo izstādes kuratore Gundega Cēbere.

Ķīnas atskaņas

Par vairāku darbu pamatni ir kļuvuši Pētera Sidara bijušie dokumenti. "Tā ir mana vecā pase," uz vienu no tiem norāda mākslinieks, kura personu apliecinošajā dokumentā ir iespiesti vairāki ieceļošanas/izceļošanas zīmogi kā liecības viņa pasaules iepazīšanai. Četras reizes Pēteris Sidars pabijis Ķīnā, kur viņš piedalījies prestižajā starptautiskajā šķiedras mākslas biennālē No Lozannas līdz Pekinai. "Man tur ļoti patīk!" atklāj mākslinieks, kurš puspajokam, puspanopietno Ķīnu nodēvē par otro dzimteni.

"Interesanti, vai tas jau ir paspējis nožūt?" jautā Pēteris Sidars, uzmanīgi pieskaroties objektam, kas darināts no neskaitāmiem izdedzinātiem sērkociņiem un tapis desmit gados. "Man bija speciāls bundulis, kurā es metu tos iekšā un pārlēju ar līmi," atceras mākslinieks, kura veidotā skulptūra atgādina vienu no Ķīnas arhitektūras brīnumiem. "Daudzstāvu dzīvojamā māja, kuras piekājē atrodas veikali. Kāpēc ne?!" fantāzijas lidojumam ļaujas Pēteris Sidars.

Rūpnieciski nelikvīdi

Vairāki no šīs izstādes darbiem ir veidoti no rūpnieciskiem nelikvīdiem. Jau ilgāku laiku mākslinieks sadarbojas ar franču uzņēmuma Axon Cable filiāli, kas atrodas Daugavpilī. No "atgriezumiem" Pēteris Sidars ir radījis iespaidīgas skulptūras. To vidū atrodams daudzdaļīgs violets darbs ar rotaļīgu nosaukumu Šī krāsa man patīk!, kuru tam pavisam nejauši iedevusi kāda viņa dzīvesbiedres Aigas draudzene.

Savā izstādē mākslinieks izspēlē arī kontrastu spēli - līdzās vairākām melnām gleznām ir eksponēts viens žilbinoši balts veidojums. "Tas tapa ļoti grūti," atzīst Pēteris Sidars. Šis darbs ir radīts no plastmasas galda piederumiem, kurus viņš sakausējis vienā veselumā. "Es ieraudzīju, ka kādā kafejnīcā met ārā plastmasas dakšiņas, nazīšus un karotītes, un sarunāju ar trauku mazgātāju, lai viņa nemet ārā, bet liek maisiņā un atdod man," atceras mākslinieks.

Aci pret aci

Pētera Sidara personālizstāde Tveramā kustība tiks papildināta ar vairākiem saistītajiem notikumiem. Svētdien, 10. janvārī, plkst. 15 izstāžu zālē Arsenāls norisināsies pasākums Sarunas muzejā, kura laikā būs iespēja satikties ar pašu mākslinieku un kuratori Gundegu Cēberi. Aicināti visi interesenti! Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama. Dalības maksa - ieejas biļete izstādē. Informāciju par citiem notikumiem var lasīt interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja