Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Izveidota Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ekspertu komisija

Vienojoties LR Kultūras ministrijai un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fondam, apstiprināts topošā Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ekspertu komisijas sastāvs. Komisijas pirmā sēde par darbības plānu 2015. gadam notika 18. decembrī, piedaloties arī LR Kultūras ministrei Dacei Melbārdei un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda padomes priekšsēdētājam Ernestam Bernim.

Komisijas veido LR Kultūras ministrijas un Fonda dibinātāju — Borisa un Ināras Teterevu fonda un ABLV Charitable Foundation — pārstāvji. Nākamā gada laikā tā sagatavos muzeja koncepcijas vadlīnijas un rekomendēs arhitektūras konkursa kuratoru, kopā ar kuru tiks sagatavots detalizēts arhitektūras konkursa nolikums un piedāvāta fonda valdei konkursa žūrija. Arhitektūras konkurss norisināsies vairākos posmos: portfolio konkurss pretendentiem, skiču konkurss un rezultātu apkopošana. Paralēli notiks Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja koncepcijas detalizēta izstrāde.

"Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja ekspertu komisijai priekšā ir milzīgs darbs — muzeja koncepcijas izveide, kas prasīs daudz laika, enerģijas, pašaizliedzības un zināšanu gan par laikmetīgo mākslu, gan mūsdienīga muzeja darbību. Tāpēc šodien, vēlot ekspertiem izturību un veiksmi, gribētu arī pateikties par to, ka viņi šo misiju ir uzņēmušies. 21. gadsimta Latvijai ir nepieciešami 21. gadsimta simboli. Esmu pārliecināta, ka Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejam ir visas iespējas kļūt par šādu jaunu simbolu, vērtību, ko ar lepnumu atstāt nākamajām paaudzēm," komisijas pirmā sēdē norādīja LR Kultūras ministre Dace Melbārde.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda padomes priekšsēdētājs Ernests Bernis, uzrunājot ekspertus, sacīja: "Mums ir iespēja veidot unikālu muzeju no baltas lapas, iedvesmojoties no tā atrašanās vietas vēstures un no pasaules labākajiem laikmetīgās mākslas muzeju piemēriem. Galvenais ir projektu īstenot pakāpeniski." Viņš arī atzīmēja, ka paralēli muzeja ēkas skiču konkursam ABLV pasūtīs tam pieguloša parka plānojuma risinājumus, lai ap muzeju veidotos vienota harmoniska vide.

Komisijā LR Kultūras ministriju pārstāv arhitekts Jānis Dripe, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, gleznotājs un uzņēmuma Dd studio dibinātājs Jānis Mitrēvics. No Borisa un Ināras Teterevu fonda komisijā darbojas mākslas zinātniece un Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas Māksla publiskā telpā kuratore Helēna Demakova un Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas festivāla Tête-à-tête direktore Elīna Vikmane. Ekspertu darbam no ABLV Charitable Foundation apstiprināti ABLV Charitable Foundation valdes priekšsēdētāja Zanda Zilgalve un mākslas zinātnieks un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonda konsultants Kaspars Vanags.

2014. gada 30. oktobrī LR Kultūras ministrija un Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja fonds, kuru dibinājuši ABLV Charitable Foundation un Borisa un Ināras Teterevu fonds, parakstīja nodomu protokolu par Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību.

Līdz 2021. gada 18. novembrim Latvijas Laikmetīgās mākslas fonds par tā dibinātāju un Fonda piesaistītiem citiem publisko un privāto personu finanšu līdzekļiem partnerībā ar LR Kultūras ministriju īstenos Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja būvniecību, kā arī nodrošinās muzeja darbību, pārvaldību un attīstību, tostarp krājuma veidošanu, uzturēšanu un papildināšanu. Muzejs būs atvērts un pieejams sabiedrībai. Plānots, ka Fonda dibinātāji muzeja būvniecībai nodrošinās nepieciešamo finansējumu 30 miljonu eiro apmērā.

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs atradīsies finanšu darījumu un atpūtas centra New Hanza City teritorijā, kas tiek attīstīta bijušās Rīgas Preču dzelzceļa stacijas vietā, kvartālā starp Hanzas, Pulkveža Brieža, Skanstes un Sporta ielu.

Top komentāri

uz biblioteku
u
"To sarkanbriļļaino jāuzdzen jumta korē, lai sēž ar lupatu un spaini visu ziemu un mazgā! Ātri sapratīs, ka izzagtie miljoni kokos neauga!"
ilze
i
nu ja vanags- tad jau- miskaste pilna
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Nesaprotu - ja ir jau šī KULTŪRAS ministrija, tad, kāpēc vēl jādibina visādas komisijas un centri, u.t.t.??? Vai tad KULTŪRAS ministrija jau nav pilna ar EKSPERTIEM? Un šī ekspertu īpašā komisija jau noteikusi NE MAZĀK kā veselus septiņius (7) gadus muzeja būvniecībai? Tātad ir 1) laikmetīgās mākslas fonds 2) laikmetīgās mākslas muzeja ekspertu komisija 3) kultūras ministrija 4)privātie donori
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja