Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jānis Blanks saņem Bratislavas ilustrāciju biennāles Zelta ābolu

25. oktobra vakarā Slovākijas galvaspilsētas Bratislavas Nacionālajā teātrī pirmo reizi latviešu mākslinieks saņem vienu no nozīmīgākajām ilustratoru balvām pasaulē – Bratislavas ilustrāciju biennāles (BIB) Zelta ābolu. Ilustrators Jānis Blanks prestižo balvu ieguvis par Artura Gobas dzejoļa Zemes vēzis ilustrācijām (Liels un mazs, 2017), informēja Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes biroja pārstāve Silvija Tretjakova.

Jāņa Blanka darbs tika vērtēts milzīgā konkurencē – pavisam šogad piedalās 416 mākslinieki no 47 valstīm ar 3056 ilustrācijām. Apjomīgajai  izstādei ierādīta cieņpilna vieta – monumentālā Bratislavas pils Donavas upes krastā.  Uzvarētājus izraudzījās starptautiska žūrija, kuras darbā šogad piedalījās LMA profesors Aleksejs Naumovs.

Bratislavas ilustrāciju biennāle (BIB) ir viena no vecākajām un prestižākajām bērnu grāmatu ilustratoru starptautiskajām skatēm. Pirmoreiz tā notika 1967.gadā.  Biennāli atbalsta Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) un Starptautiskā bērnu un jaunatnes literatūras padome (IBBY), kā arī Slovākijas Kultūras ministrija.

BIB apbalvojumos ir 11 balvas. Par unikālu un izcilu ilustrāciju tiek pasniegta galvenā balva jeb Grand Prix. Vēl ir 5 Zelta āboli un 5 bronzas goda plāksnes un izdevējiem - 1 goda diploms.

Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome, kas ir IBBY Latvijas nodaļa, izmanto šo iespēju parādīt mūsu mākslinieku talantu un prasmi starptautiskā izstādē jau kopš 1993.gada. Sākot no 2005.gada, Latvijas ilustratori savus darbus Biennālē eksponē regulāri.  Katra valsts var piedalīties ar 15 dalībniekiem, Latvija pēdējos gados vienmēr cenšas pilnībā to izmantot. BIB 2019 piedalās Jānis Blanks, Anete Bajāre-Babčuka,  Elīna Brasliņa , Rūta Briede,  Ieva Jurjāne, Anete Melece, Gundega Muzikante,  Anita Paegle, Juris Petraškevičš, Krišs Salmanis, Indra Sproģe,  Gita Treice, Anna Vaivare,  Māra Viška Māra un  Mārtiņš Zutis.

Pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, diviem Latvijas ekspertiem ir iespēja piedalīties BIB Starptautiskajā komitejā, simpozijā un žūrijā, kā arī vienam no jaunajiem māksliniekiem, Līvai Ozolai, BIB–UNESCO darbnīcā, ko parasti vada kāds slavens, pieredzējis mākslinieks. Šogad tas ir slovāku ilustrators Albins Brunovskis (Albin Brunovsky)

Jānis Blanks (1970) beidzis J. Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskola un LMA Grafikas nodaļu, A. Goltjakova litogrāfijas meistardarbnīcu, Glezniecības nodaļas A. Naumova un K. Zariņa glezniecības meistardarbnīcu. Ieguvis mākslas maģistra grādu 2000.gadā. Grafiķis, gleznotājs, aktīvi darbojas grāmatu mākslā un dizainā. Starptautiskajai Jāņa Baltvilka balvai 2010.gadā nominēta A. Neibarta dzejas un J. Blanka gleznoto bilžu grāmata Ola uz sola (Liels un mazs, 2010). 2018.gadā viņš saņēma Jāņa Baltvilka balvas žūrijas speciālbalvu par grāmatu Zemes vēzis (Liels un mazs, 2017).

Kādā intervijā Jānis Blanks teicis: "Ilustrācijas es nedalu bērnu un nebērnu bildēs – ja godprātīgi uzzīmēts, tad to sajutīs gan liels, gan mazs. Kad pats biju mazs, man patika Tūves Jansones stāsti un zīmējumi, un patīk arī tagad, kad esmu paaudzies."

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja