Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kustības krāsa

Tā ir tēla ilgmūžība vai daudzveidīgā dzīve, saka dizaina un kinētiskās mākslas autoritāte, arī latvju rakstu zīmju pētnieks Valdis Celms, norādot uz baltu paliela izmēra telpisku burtu "R", kas, aplīmēts ar avīžizgriezumiem, sveicina cilvēkus ienākam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstāžu zālē.

Tas ir fragments krietni samazinātā formā no 1980. gadā četrās galvaspilsētas pievārtēs izvietotās robežzīmes "Rīga" – neapšaubāmi populārākā Valda Celma dizaina objekta, kuru savos mākslas darbos jau paguvuši apspēlēt jaunās paaudzes mākslinieki Krišs Salmanis, Prāgā dzīvojošie Ivars Grāvlejs un Petra Petileta, provocējoši risinot šodienas aktuālās tēmas mūsu sabiedrībā. No avīzēm izgrieztie rakstiņi un attēli atgādina arī par citām norisēm, kas saistītas ar uzrakstu. "Patiesībā, jā, tas man ir pagodinājums," apgalvo Valdis Celms. "Esmu autors, taču darbs vairs sen nepieder man."

Kāda bagātība īsti pieder Valdim Celmam, jādodas lūkot uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, kurā līdz 21. aprīlim ir atvērta viņa 70 gadu jubilejas personālizstāde Pieskārieni – unikālais dizains, kinētika, fotomontāžas, plakāts. "Es vēlētos, lai skatītājam šī izstāde būtu kā pieskārieni tam, ko viena daļa zina, bet ir aizmirsuši, un tiem, kas to redz pirmo reizi. Tādā gadījumā tie būtu pieskārieni neapjaustajam un neatklātajam," saka vērienīgās ekspozīcijas darbu autors.

Lanas Kazlauskienes interviju ar Valdi Celmu lasi 27. marta KDi!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja