Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvija piedalīsies Venēcijas starptautiskajā arhitektūras biennālē

No 29. augusta līdz 25. novembrim Venēcijā norisināsies 13. starptautiskā arhitektūras biennāle, kurā Latvija tiks pārstāvēta ar ekspozīciju Iekšējā brīvība. Rīgas iela Venēcijā.Latvijas ekspozīcijas kuratore ir Ieva Kulakova, bet darbu veido _Other Side Studio _sadarbībā ar arhitekti Līgu Apini, liecina Latvijas Arhitektu savienības informācija.

Kopējā šā gada starptautiskās arhitektūras biennāles tēma ir Kopīgs pamats, par kuru šā gada sākumā paziņoja jaunais Venēcijas biennāles kurators Deivids Čiperfīlds.Latvijas ekspozīcijas moto ir "Iekšējā brīvība ir nākotnes domāšanas arhitektūra". Ekspozīcijas centrā ir arhitekta profesionālās atbildības jautājums - viņa iekšējā brīvība.Šodien jo īpaši svarīgi ir jautājumi par vidi un attieksme pret to. Arhitekta lielākā atbildība pašlaik ir nevis jaunrades, bet vides esošo iespēju atrašanas un sakārtošanas jomā. Arhitektam tā ir atbildība, kas liek ierobežot viņa ego. Tagad viņam no zīmētāja ir jākļūst par sarunas vadītāju publiskajā telpā. Viņš nevar vairs tiešā veidā balstīties uz priekšgājēju pieredzi, vai tradīciju, tā izvairoties no personīgās atbildības par pieņemtajiem lēmumiem. Tomēr viņš atrodas cieši vienā telpā ar šo iepriekšējo pieredzi. Atbildība atgriežas arhitekta rokās, taču tā ir atbildība darīt mazāk, saudzējot arvien sarūkošo brīvību - tukšumu. Taču šī atbildības amplitūda iezīmē noteiktu dramatismu. Proti, vienā pusē ir ierobežotās autora spējas, bet otrā - viņa uzdevuma grandiozitāte. Šo aspektu izmanto un ilustrē Latvijas ekspozīcija, par ekspozīcijas ieceri stāstīja kuratore.Latvijas veidotā ekspozīcija būs instalācija šaurā Venēcijas ielā, kur no pulētām tērauda loksnēm būs izgatavota spoguļsiena. Tā izlocīsies cauri ielai, ļaujot apmeklētājam ieraudzīt spogulī gan pašam sevi, gan Venēciju, gan Rīgu. Ekspozīciju veidos trīs daļas. Pirmā daļa būs stāsti jeb atmiņas par Rīgu. Tērauda loksnēs būs iegravētas detaļas no Rīgas centrālās ass - Brīvības ielas, kas papildinātas ar aprakstiem katalogā un mājaslapā. Ekspozīcijas centrā būs Rīgas Brīvības ielas kopskats, bet ekspozīcijas noslēdzošais posms būs pulēta tērauda portāls. Šajā daļā citu attēlu nebūs - vien reālās vides un apmeklētāja paša atspīdums.Kopumā 13. starptautiskajā arhitektūras biennālē būs skatāmi 65 projekti, kurus veidojuši dalībnieki no dažādām valstīm, tajā skaitā ASV, Albānijas, Beļģijas, Ķīnas, Dānijas, Igaunijas, Grieķijas, Vācijas, Itālijas un daudzām citām valstīm.Venēcijas starptautiskā arhitektūras biennāle kā atsevišķs notikums norisinās kopš 1980. gada. Pirms tam tika organizēta starptautiska arhitektūras izstāde Venēcijas mākslas biennāles laikā.

Latvija Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē piedalās kopš 2002. gada, kad tika eksponēts Gunāra Birkerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekts Gaismas pils, bet 2004. gadā Latviju biennālē pārstāvēja ekspozīcija Kultūrvēsturiskās metamorfozes Baltijas jūras krastā. Latvija. 2006. gadā arhitekts Uģis Šēnbergs Venēcijas biennālei radīja interaktīvu projektu Kauliņspēle pilsētā, savukārt 2008. gadā tika eksponēta intraverti intelektuāla ekspozīcija Putekļu istaba, kuras autori ir arhitekts Reinis Liepiņš un mākslinieks Ēriks Božis. Šogad Latvija Venēcijas biennāles starptautiskajā arhitektūras izstādē piedalās piekto reizi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja