Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Dizaina gada balvas 2019 publikas simpātiju balvu ieguvusi informācijas vietne Sieviete un darbs

Jūnija vidū noslēdzies publikas balsojums, kurā plašākai sabiedrībai pirmo reizi Latvijas Dizaina gada balvas 2019 vēsturē bija iespējams elektroniski nobalsot par savu favorītu starp konkursa divdesmit finālistu darbiem. Lielākās publikas simpātijas šogad ieguvis Vinetas Kreigeres un Rūtas Jumītes informācijas vietnes Sieviete un darbs dizaina risinājums, informēja balvas pārstāve Ksenija Mirošņika.

Šī gada 8.maijā laukumā pie t/c Origo tika atklāta Latvijas Dizaina gada balvas finālistu darbu lielformāta brīvdabas izstāde, kuras ietvaros līdz 1. augustam ikvienam ir iespēja ērti pieejamā un demokrātiskā vietā bez maksas un sev ērtā brīdī iepazīties ar dažādiem dizaina risinājumiem, kas šogad guvuši lielāko Latvijas un ārzemju žūrijas pārstāvju atzinību. Izstādē  apskatāmas 20 finālistu darbu fotogrāfijas, to apraksti, autoru vēstījumi un žūrijas sniegtie komentāri. Šī gada absolūtais jaunums bija iespēja visiem interesentiem no 8. maija līdz 10. jūnijam elektroniskā formātā vietnē origo.lv atdot savu balsi par sirdij tuvāko darbu, nosakot, kurš no dizaina risinājumiem saņems Publikas balsojuma balvu. Balsojums ir noslēdzies un Publikas simpātiju balvas ieguvējs ir noskaidrots – tā ir studenšu izstrādātā informācijas vietne Sieviete un darbs. Savukārt pateicībā par dalību balsojumā trīs veiksminieki dāvanā saņēma rakstu krājumu Tieši laikā. Dizaina stāsti par Latviju.

Lielāko sabiedrības simpātiju ieguvušā dizaina risinājuma Sieviete un darbs autores ir Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūras studentes Vineta Kreigere un Rūta Jumīte. Informatīvā interneta vietne ir radīta ar mērķi apkopot un sniegt informāciju sievietēm par dažādām darba un uzņēmējdarbības iespējām, kā arī nodokļiem. Sieviete un darbs vienuviet viegli saprotamā un pārskatāmā veidā apkopo informāciju, kas aptver 20 likumus un 13 valsts iestādēs. Informācija paredzēta 10 dažādām mērķgrupām atbilstoši dzīves situācijai – māmiņai, invalīdei, reemigrantei, pensionārei, un tai, kura meklē jaunus darba izaicinājumus vai ir bez darba. Prototipu testēja un atzinīgi novērtēja 97 sievietes kā arī vietējās un ārvalstu žūrijas pārstāvji, turklāt šis dizaina risinājums saņēmis arī starptautiskā digitālo tehnoloģiju uzņēmuma Accenture atzinības balvu.

“Dizaina gada balvas žūrijas un galvenā sponsora Accenture Latvia novērtējums apliecināja idejas aktualitāti ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. Tomēr skatītāju vērtējums sniedz divtik lielu gandarījumu, jo viņu balsojums par šo darbu vienlaicīgi ir arī apliecinājums nepieciešamībai pēc cilvēkiem saprotamas informācijas jebkurā jomā un dzīves situācijā. Ļoti ceru, ka mums izdosies šo dizaina ideju pēc iespējas drīz īstenot, tādejādi vairojot sievietes finansiālo neatkarību un patstāvību, padarot viņas iekļaušanos vai atgriešanos darba tirgū, kā arī uzņēmējdarbības uzsākšanu vai nodokļu nomaksu vienkāršu un saprotamu,” komentē Publikas simpātiju balvas laureāte Vineta Kreigere.

Publikas atzinību izpelnījušies arī Paulas Lorences dizainētie attīstošie priekšmeti bērniem ar autismu Taktil un mobilā lietotne Jordānijas Banka, kuras autori ir UX Design Agency komanda.

Latvijas Dizaina gada balva ir nacionālas nozīmes konkurss ar mērķi identificēt Latvijas dizaina iespējas un daudzveidību un demonstrēt to plašākai auditorijai. 2019. gada balvas vēstījums bija Dizains ir darbība, tādējādi izceļot dizainu kā mērķtiecīgu radīšanas, risināšanas un uzlabošanas procesu. Šogad konkursā pirmo vietu ieguva Unas Rozenbaumas Latvijas literātu atpazīstamības veicināšanas kampaņa #esesmuintroverts, otro – mobilā lietotne Derec, savukārt trešo vietu pastāvīgā ekspozīcija Sirdsapziņas ugunskurs.

Latvijas Dizaina gada balvas 2019 20 finālistu darbus vēl līdz 1. augustam iespējams jebkurā laikā bez maksas apskatīt laukumā pie t/c Origo.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja