Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs piedāvā izzināt vēsturi digitālajā vidē

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM) aicina ikvienu interesentu un, jo īpaši mācībspēkus un skolēnus, izmantot LNVM digitālo piedāvājumu – jaunradīto vietni emuzejs, kurā pieejamas vairākas digitālās aplikācijas, popularitāti iemantojušās un regulāri papildinātās rubrikas muzeja sociālajos tīklos, arī muzeja virtuālās izstādes youtube.com un citās vietnēs.

Vietnē  emuzejs.lnvm.lv var attālināti iepazīt Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcijās izvietotās digitālās aplikācijas 

  • Latvijas senvēsture – digitāla aplikācija par senāko Latvijas vēstures posmu no pirmo cilvēku ienākšanas Latvijas teritorijā akmens laikmetā līdz 13. gs.
  •  Nauda un vara Latvijā 16.-18. gs. – ilustrēts pārskats par naudas vēsturi un politisko varu maiņām Latvijā no Livonijas kara 16. gs. līdz Latvijas teritorijas pievienošanai Krievijas impērijai 18. gs.
  • Modernizācija 19. gs. – bagātīgi ilustrēts resurss par svarīgākajām pārmaiņām sabiedrībā un dzīvesveidā Latvijas teritorijā 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā.
  • Dauderu nama vēsture – digitāla aplikācija par grezno Dauderu namu Sarkandaugavā – tā vēsturi, apkārtni un telpām, kā arī ieskats Dauderu nodaļas kolekcijā.

Savā Facebook lapā Latvijas Nacionālais vēstures muzejs turpina iepazīstināt ar muzeja daudzveidīgo krājumu, piedāvā uzzināt vairāk par Latvijas vēstures notikumiem, personībām un veido tematiskas attēlu galerijas par dažādām tēmām, kuras visvienkāršāk atrodamas, izmantojot tēmturu nosaukumus:

#Latvijasgadsimts
Publikācijas, kas saistītas ar 68 muzeju kopizstādi Latvijas gadsimts (veltījums Latvijas simtgadei).

#Gadsimtaalbums
Tematiski vai hronoloģiski kārtotas attēlu galerijas no laikmeta fotoarhīva Gadsimta albums www.latvijasgadsimts.lv/albums.

#Priekšmetustāsti
Stāsti par priekšmetiem no 68 muzeju kopizstādes Latvijas gadsimts.

#PamanītsLatvijasgadsimtā
Īsstāsti par personībām, organizācijām, notikumiem, kas atstājuši būtiskas pēdas Latvijas vēsturē.

#39dibinātāji
Informatīvi materiāli par Latvijas valsts dibinātājiem, kas 1918. gada 18. novembrī pasludināja valsts neatkarību.

#Krājumatveries
Saistībā ar LNVM kolekciju simt piecdesmitgadi un muzeja simtgadi, muzejs sniedz ieskatu bagātīgajās arheoloģijas, numismātikas, vēstures, etnogrāfijas krājumos, kā arī foto kolekcijā.

#Liepiņafotohronikas
Neatkarības kara dalībnieka un aculiecinieka fotogrāfa Andreja Liepiņa fiksētās Neatkarības kara un sadzīves ainas dažādās vietās Latvijā un ārpus tās 1919.-1920. gadā.
 
#UzRīgaspili!
Gaidot atgriešanos Rīgas pilī – muzeja mājvietā kopš 1920. gada, muzejs sniedz ieskatu 500 gadu senās pils vēsturē, rādot gan zināmo, gan atklājot nezināmo.

#UzPulkaielu!
Vizuāla hronika par LNVM arheoloģijas, numismātikas, etnogrāfijas un vēstures kolekciju pārvešanu uz jauno Muzeju krātuvi Pulka ielā.

#Dauderujaunā
Muzejs piedāvā virtuālu pastaigu pa nesen daļēji atjaunoto Dauderu namu Sarkandaugavā – savulaik vienu no krāšņākajām privātajām villām Rīgā. Līdzās nama telpu vēsturei iepazīstami arī muzeja krājuma priekšmeti.

#Demokrātija1920_1990_2020
Publikāciju sērija par demokrātijas vēsturi Latvijā no Satversmes sapulces 1920. gada 1. maijā līdz 1990. gada 4. maija Deklarācijai par Latvijas neatkarības atjaunošanu un dzīvi mūsdienu demokrātiskajā Latvijā. 

Publikācijas un tematiskas galerijas apskatāmas arī muzeja Instagram un Twitter kontā.

Laikmeta fotoarhīvā Gadsimta albums muzejs aicina pārlapot Latvijas sabiedrības un LNVM kopīgi veidoto fotoarhīvu, kurā ietvertas ģimeņu, dzimtu, dažādu kolektīvu fotogrāfijas, kurās fiksēti gan ikdienas dzīves, gan vēsturiski nozīmīgi mirkļi no 1914. gada līdz mūsdienām. Gadsimta albums joprojām papildināms, muzejs interesentus aicina augšuplādēt fotogrāfijas un to aprakstus.

Izstāde Latvijas gadsimts  ir 68 Latvijas muzeju kopizstāde, veltīta valsts simtgadei. Vietnē iespējams uzzināt par izstādes saturu, tās veidošanu un norisēm izstādē. Turpat apskatāma arī Latvijas gadsimta virtuālā izstāde latviešu, angļu, vācu, krievu un franču valodā http://latvijasgadsimts.graftik.lv/. Vietnē pieejami arī izstādē Latvijas gadsimts izvietotie digitālie resursi – video sižeti, aplikācijas.

Muzeja Youtube kanālā var redzēt vairāk nekā 40 slaidrādes un videosižetus par dažādām Latvijas vēstures tēmām, piemēram, Baltijas ceļam - 30, 19. gadsimta zirglietas. LNVM Darbarīku un sadzīves priekšmetu kolekcija, Zaļumballes Latvijā 20. gs. 20. un 30. gados, Stāsts par Lāčplēša Kara ordeņa diplomu, Brīvības piemineklim 80, UNESCO programmā "Pasaules atmiņa. LNVM fotonegatīvu kolekcijas izlasi u.c.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja