Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LMA studenti kopā ar amatniekiem veidos stendu starptautiskajā Milānas dizaina mesē

Latvijas Mākslas akadēmijas studenti kopā ar Siguldas novada amatniekiem veidos stendu starptautiskajā Milānas dizaina mesē – skolu sadaļā SaloneSatellite, informēja akadēmijas pārstāvji.

Starptautiskā Milānas dizaina mese Salone del Mobile. Milano ir viena no ietekmīgākajām un lielākajām mēbeļu, interjera un gaismas dizainam veltītajām izstādēm pasaulē. Šogad pēc divu gadu pārtraukuma laikā no 7. līdz 12. jūnijam tā atkal vērs durvis dizaina profesionāļiem un gardēžiem izstāžu kompleksā Rho – Fiera Milano, svinot savu sešdesmitgadi.

Vērienīgo notikumu pavada plaša pasākumu programma visā Milānā un ierasti ik gadu to apmeklē aptuveni 400 000 apmeklētāju no visas pasaules. Šī dizaina skatuve vienmēr ir bijusi atvērta visa veida materiālu un tehnoloģiju inovācijām, un tām blakus allaž pārstāvētas arī senas mēbeļbūves tradīcijas un augstākās kvalitātes amatniecība. Izstādes ietvarā viens no 20 paviljoniem – SaloneSatellite – tiek atvēlēts jaunajiem dizaineriem un dizaina skolām. Šogad jau ceturto reizi izstādē piedalīsies konkursa ceļā izvēlēts Latvijas Mākslas akadēmijas studentu un pasniedzēju kopīgi veidots stends.

Šīgada stenda koncepts "Ja vēlies salāpīt pasauli, sāc lāpīt savas zeķes!" veltīts pasaules lāpīšanai vārda vistiešākajā nozīmē. Tas iemieso rūpes par pasauli – tās saņemšanu no iepriekšējām paaudzēm, saglabāšanu un atstāšanu nākošajām, jo savā veidā dizains ir līdzatbildīgs un līdzvainīgs nemitīgā industriālā procesa un patēriņa veicināšanā.

"Pasaules "lāpīšana" šobrīd ir tik aktuāla kā vēl nekad, jo tā plīst pa vīlēm un sairst gabalos. Robežas tiek pārkāptas, izjūk daudzi līdzšinējie politiskie un ekonomiskie veidojumi. Ražojot, resursi tiek pārtērēti, un nākamajām paaudzēm var neatlikt nekas," saka profesore Barbara Ābele.

Pērn LMA īstenotajā Baltsenior projektā strādājot ar senioriem, kas pieredzējuši karu, izsūtījumu un trūkumu, un pētot viņu ieradumus, tika secināts, ka taupot lietas, lietojot tās ilgi un atjaunojot, ikviens kaut nedaudz var piedalīties pasaules lāpīšanā.

LMA ekspozīcijas dominējošais tēls ir vilnas zeķe. Tā izvēlēta kā metafora jebkuram 21. gadsimta ražotam produktam, kas piedalās cilvēka ikdienas patēriņā. Zeķes var uzskatīt par vienkāršāko, bet reizē neaizstājamāko apģērba gabalu brīžos, kad salst, un pamatvajadzību sarakstā ierindot līdzās pārtikai vai jumtam virs galvas.

Ekspozīcijas stendu veido divas daļas. Viena veltīta zeķes dzīves ciklam un identitātei, kas secīgi ataino adīšanas, valkāšanas un labošanas posmus. Katras eksponētās zeķes adītais valnītis ir kopija no kādas 18. gadsimta zeķes parauga, kas atrodams Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā. Šīs kopijas ekspozīcijai darinājušas Siguldas, Mālpils un Mores amatnieces. Lāpīšanai izmantotais zelta pavediens ir alegorisks vēstījums par to, cik viena zeķe ir vērtīga – laika, prasmju, ekonomiskā un emocionālā ziņā, un kāpēc ir vērts to atjaunot.

Savukārt otra daļa ir lielizmēra tekstilija, kuru veido gandrīz pustūkstotis saziedotu, ar rokām adītu jaunu un sadilušu zeķu, kurām līdzi nāk arī personīgi cilvēkstāsti, kas apskatāmi un lasāmi Instagram kontā.

Viena no stenda kuratorēm, LMA profesore Ieva Krūmiņa atklāj: "Šis ir jau trešais koncepts, kas kopā ar studentiem ir ilglaicīgi briedināts "lielā starpbrīža" gados. Pa šo laiku jau vairākas studentu grupas ir absolvējušas akadēmiju, tomēr visas idejas caurvij vienojoša atbildīga attieksme pret pasauli ar uzstādījumu – ko radoša persona var darīt, lai mazinātu masveida patērnieciskumu un ar savu darbību atstātu pēc iespējas mazāku kaitējumu videi."

Stenda koncepts un eksponāti veidoti, sadarbojoties Latvijas Mākslas akadēmijai ar Siguldas kultūras centru Siguldas Devons, Mālpils kultūras centru un novada amatniekiem, ar kuriem studiju gada laikā ir notikušas zināšanu un prasmju apmaiņas darbnīcas projekta BaltSe@nioR ietvarā.

"Tas ir liels izaicinājums kopā ar Mākslas akadēmijas jaunajiem māksliniekiem un dizaineriem piedalīties tik liela mēroga izstādē un ar savām amatniecības prasmēm iekļauties laikmetīgā dizaina telpā," piebilst Siguldas Devons pārstāve Zanda Dūdiņa-Spoģe.

Iepriekšējie Latvijas Mākslas akadēmijas projekti SaloneSatellite izstādēs – 2004. gadā Cradle, 2007. gadā Minimum/Maximum, 2015. gadā Welcome on board.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja