Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LMA studentu modes skates tiešraidē tiks prezentētas 20 jauno modes mākslinieku kolekcijas

LMA studentu modes skate 26. augustā pirmo reizi tiks translēta tiešraidē no Latvijas Mākslas akadēmijas. Šogad tērpu kolekcijas skatītāju uzmanībai piedāvās 20 jaunie modes mākslinieki, demonstrējot savu interpretāciju par modi kā daudzpusīgu radošās izpausmes veidu, kas, mijiedarbojoties ar mākslu un telpu, simboliski attēlo atgriešanos pie pamatvērtībām jeb akadēmijas rūpīgi lolotajiem dārgumiem, informēja LMA pārstāvji.

Vēstures liecības, pagātnes atmiņas, paaudžu mantojums, bērnības dienu elki, feminisms, neglītais skaistums, mutācijas un Covid-19 ietekme ir tikai daži no motīviem, kas kalpojuši par iedvesmu studentu radītajām tērpu kolekcijām. Arī šogad tās turpinās pārsteigt ar radošo izpildījumu un dažbrīd provokatīviem risinājumiem, apspēlējot aktuālās ikdienas un avangarda modes tendences un neatstājot vienaldzīgu nevienu. Tādējādi uz mēles tiks demonstrēti masīvi un abstrakti silueti, asimetriski piegriezumi, smalkas detaļas, plūstošas līnijas un dažādu toņu, faktūru un materiālu kombinācijas.

Dalība modes skatē ikvienam studentam ir īpašs notikums, tāpēc par šo iespēju ik gadu cīnās desmitiem jauno dizaineru. Tomēr pēc rūpīgas kolekciju izvērtēšanas akadēmijas pasniedzēju komisija ir izvēlējusies 20 daudzsološākos jaunos modes māksliniekus, kuri augusta izskaņā prezentēs savu veikumu plašākai auditorijai. Viņu skaitā ir bakalaura līmeņa 1. kursa studentes Loreta Asermane, Madara Indriksone, Laura Kreivina, Milēna Emīlija Seržante un Alise Šutova; 2, kursa studentes Odrija Buša, Anna Jurjāne, Sigrija Mintika, Laura Luīze Valtere, Laine Rozenšteina un Milana Felīcija Semjonova; 3. kursa studentes Elīna Siliņa un Adele Norvele, 4. kursa studenti Sanita Kapeika, Vitālijs Kondraščuks, Ilze Muciņa un Karlīne Anete Nagliņa, kā arī maģistra līmeņa pirmā kursa studentes Anna Gulbe un Una Pūpola un 2. kursa studente Agnese Eiduka-Zīle.

"Izvēlēties starp visu talantīgo studentu veikumu šogad bija īpaši grūts uzdevums, un daudzas aktuālas un filigrāni atspoguļotas idejas diemžēl paliks aiz kadra. Radot kolekcijas attālinātos studiju apstākļos, topošie modes mākslinieki ieguldīja pasakainu darbu un visus savus resursus - gan psiholoģiskos un garīgos, gan arī materiālos -, kas pamato nepieciešamību rezultātu prezentēt plašam skatītāju lokam modes skates tiešraides, digitālās izstādes, kā arī digitālā bukleta formātos. Visas 20 kolekcijas ir īsts mākslas darbs, kas apliecina jauno modes dizaineru talantu, mērķtiecību un profesionalitāti," komentē LMA Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde.

Modes skati tiešraidē 26. augustā plkst. 19 varēs vērot LMA digitālajā platformā virtuaal.lma.lv. Tā šovasar īpaši radīta par godu pirmajai virtuālajai studentu diplomdarbu izstādei Svaiga gaļa kritikai 2020, kas pārsteidz ar izteikti krāšņu un daudzveidīgu mākslas kolekciju kopumu un aizvien ir pieejama apskatei.

Modes katedras jaunumiem un studentu kolekciju tapšanas gaitai iespējams sekot līdzi LMA sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

2020. gada LMA studentu modes skati atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments; organizē Latvijas Mākslas akadēmija. Modes skates vizuālās identitātes autors ir grafikas dizainers un dizaina stratēģis Matīss Zvaigzne.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja