Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Māksla, vēsture un dators kā ieeja. Muzeji piedāvā virtuālas tūres un digitālas ekspozīcijas

Tiem, kas šīs dienas pavada karantīnā, pašizolācijā un, iespējams, arī dīkstāvē, par jaunu, iepriekš varbūt neapgūtu izziņas un izklaides teritoriju var kļūt tīmeklī pieejamās dažādu muzeju virtuālās tūres un digitāli aplūkojamās izstādes. Tās ļauj ieskatīties ne vien mākslas ekspozīcijās, bet arī vēstures, novadpētniecības un citu jomu faktos un attēlos.

Plašs virtuālo izstāžu piedāvājums ir Turaidas muzejrezervātam. Tā vietnē www.turaida-muzejs.lv skatāmas tādas virtuālās ekspozīcijas kā Gaismas ceļā. Baltijas ceļam – 30, Simtgades tautas ēdienu vēsture 1918 – 2018, Viduslaiku kultūras mantojums Siguldas novadā XVIII– XIX gadsimta mākslinieku skatījumā, Segu raksti Turaidas muzejrezervāta krājumā, tāpat virtuāli sīkāk var iepazīt tēlnieka Teodora Zaļkalna, komponista Alfrēda Kalniņa, mākslinieka Voldemāra Gudovska dzīvi un daiļradi. Digitāli iespējams aplūkot arī Turaidas mūra pils virtuālo rekonstrukciju no XVI gs., tāpat izstrādātas vairākas izzinošas digitālās programmas.

Bagātīgs virtuālo izstāžu krājums ir arī Latvijas Nacionālajam arhīvam (www.arhivi.gov.lv). Te digitāli iepazīstama rūpnīcas VEF simts gadu vēsture, norises un sasniegumi, Baltijas valstu bēgļu nometnes Vācijā pēckara gados, Rīgas Pionieru un skolēnu pils vēsture, 1983. gada politiskās prāvas okupētajā Latvijā, tāpat skatāmas ekspozīcijas Māris Bišofs. Idejas, Brīvības piemineklis. 1935 – 2015, Ojāram Vācietim – 70 un citas.

Apmeklēt digitālu izstādi Ķeguma hidroelektrostacija Eduarda Krauca fotogrāfijās aicina Latvenergo Enerģētikas muzejs, Rundāles pils savas iekštelpas un dārzu piedāvā apskatīt 360° virtuālā tūrē, savukārt Latvijas Nacionālais vēstures muzejs digitālā formātā padarījis pieejamu vērienīgo Latvijas valsts simtgadei veltīto izstādi Latvijas gadsimts. Viedierīču un datoru ekrānos var gūt ieskatu arī vēl citos LV100 ietvaros īstenotajos projektos – piemēram, Katram savu tautastērpu, Tuesi.lv, virtuālajās izstādēs Gadsimta albums, Luters. Pagrieziens u. c. Saites uz šīm un citām izstādēm atrodamas sadaļā #Ēkultūra Kultūras ministrijas mājaslapā www.km.gov.lv.

Tikmēr arī pasaules ievērojamākie mākslas muzeji piedāvā ielūkoties savās telpās, ekspozīcijās un krājumos, izmantojot interneta iespējas. Piemēram, virtuālās tūres piedāvā Luvras muzejs Parīzē, Ermitāža Sanktpēterburgā, Vatikāna muzeji un Britu muzejs Londonā. Virtuālās izstādēs aicina ielūkoties Van Goga muzejs Amsterdamā, Orsē muzejs Parīzē un Ufici galerija Florencē, Sanpaulu mākslas muzejs Brazīlijā, Nacionālais modernās un laikmetīgās mākslas muzejs Seulā Dienvidkorejā un daudzi citi. Ir vērts iegriezties šo muzeju mājaslapās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja