Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Mākslas akadēmijas balva pasniegta Imantam Lancmanim, Anitai Paeglei un Kasparam Podniekam

19. februārī svinīgā apbalvošanas ceremonijā Latvijas Mākslas akadēmijā tika paziņoti Mākslas akadēmijas balvas 2014 laureāti - mākslinieks, mākslas zinātnieks un Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis, mākslinieki Anita Paegle un Kaspars Podnieks -, informēja LMA pārstāve Egita Kurpniece.

Pēc žūrijas komisijas lēmuma trīs laureāti, katrs savā paaudzes grupā, saņema Mākslas akadēmijas balvu un prēmiju 2000 eiro apmērā.  

"Imants Lancmanis ir mākslinieks, mākslas zinātnieks un ideālists. Mākslas, kultūras un cilvēcisku vērtību ideālists. Atjaunotā Rundāles pils nav tikai mūsu materiālās kultūras liecība. Tā ir arī liecība cilvēku spējai uzdrošināties sapņot un īstenot savus sapņus. Tā ir liecība dižgaram, kurš īsteno savus sapņus, padarot bagātākus visus mūs. Tā ir liecība meistaram, kura māksla atgādina mums mākslas augstāko, humānistisko mērķi," Imanta Lancmaņa devumu Latvijas kultūrai raksturo Mākslas akadēmijas balvas 2014 žūrijas komisijas priekšsēdētājs, Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors Andris Teikmanis. 

"Anita Paegle ir viena no zināmākajām Latvijas bērnu grāmatu māksliniecēm, nominēta prestižām starptautiskām balvām, kas tiek pasniegtas bērnu literatūras autoriem un ilustratoriem – 2011. gadā Hansa Kristiana Andersena balvai, savukārt 2012. gadā Astrīdas Lindgrēnas balvai. 2000. gadā iekļauta IBBY (Starptautiskā bērnu literatūras padome) goda sarakstā. Saņēmusi nozīmīgākās balvas bērnu grāmatu jomā Latvijā – Baltvilka balvu, Pastariņa prēmiju, balvas Zelta ābele konkursos u. c.," mākslinieces Anitas Paegles radošās darbības sasniegumus izceļ Grafikas apakšnozares profesors Juris Petraškevičs.

Savukārt Kasparam Podniekam, kurš 2013. gadā kopā ar Krišu Salmani pārstāvēja Latviju Venēcijas mākslas biennālē, atzinīgus vārdus velta Vizuālās komunikācijas apakšnozares profesors Ojārs Pētersons: "Kaspars Podnieks nāk no laukiem un ir viens no retiem māksliniekiem, kura radošā prakse ļoti tieši saistās ar dzimto vietu. Viņa darbi nav tikai formāli atraktīvi un vizuāli intriģējoši. Tajos vienmēr ir kāda saturiska virsvērtība, dziļāka jēga. Pamatīgums. Drošības sajūta. Pārliecība. Tādi vārdi nāk prātā, pārcilājot atmiņā mākslinieka līdzšinējo veikumu. Kaspars Podnieks ir lauku mākslinieks vislabākajā nozīmē. Retums."

Mākslas akadēmijas balva, kas izveidota ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu, pirmo reizi tika piešķirta 2011. gadā trim spilgtiem Latvijas Mākslas akadēmijas absolventiem – māksliniecei Džemmai Skulmei, mākslas zinātniecei Laimai Slavai un māksliniekam Jānim Avotiņam. 

Gan ar balvas laureātu, gan nominantu veikumu interesenti var iepazīties Latvijas Mākslas akadēmijas aulā iekārtotajā izstādē, kas apmeklētājiem atvērta līdz 13. martam. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Štruntu pētīšana

Pēdējā laikā esmu sapratis, ka nesātīga apaugšana ar mantām ir viena no tām retajām īpatnībām, kas mūs atšķir no pārējās kustoņu pasaules

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja