Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mākslas dienās pārsteigumu gana

Ne vairs tik jaudīgi kā 70. gados, ne tādā formācijā kā pirmsākumos - 1959. gadā -, bet konsekventi līdz ar pavasari klāt ir arī Mākslas dienas.

Šīs tradīcijas pirmsākumi meklējami padomju laikā, kad Hruščova atkušņa gaisotnē Baltijas tēlniecības konferencē pieņēma nolēmumu, ka mākslai jāiet tautā, tātad - jārīko atvērto durvju dienas. Tā sauktais Hruščova pavasaris vispār mākslai bija labvēlīgs, jo apvienojumā ar nacionālā komunisma laiku lieli līdzekļi tika ieguldīti kultūrā - Dziesmu svētku estrāde, VEF Kultūras pils, arī Mākslinieku ēka 11. novembra krastmalā. Sākotnēji par Mākslas dienu startu noteica 12. aprīli (un tā toreiz vēl nebūt nebija Kosmonautikas diena), bet pēcāk - 15. aprīli, kad tas simboliski tika pietuvināts Leonardo da Vinči dzimšanas dienai.

Centrālais Mākslas dienu notikums vienmēr ir bijusi izstāde. Tā arī šogad. Izstādes Mākslas dienas 2014. Dialogs ievads ir… mulsinošs. Tā sākas ar epizodi no Mihaila Bulgakova grāmatas Meistars un Margarita, kad uz tramvaja sliedēm nejauši tiek izlieta eļļas pudele, kas izraisa neparastu notikumu virkni. Kāpēc Bulgakovs? 'Krievijas notikumu konteksts," saka Latvijas Mākslinieku savienības prezidents Igors Dobičins. "Smadzeņu kompostrēšana bijusi visos laikos. Mākslas valodā par to runāja Bulgakovs, daudzi rakstnieki un mākslinieki."

Mākslas dienu izstādei atsaukušies vairāk nekā 80 visu paaudžu vizuālās mākslas nozari pārstāvošu Latvijas profesionālo mākslinieku un mākslas studentu. Ir tādi, kuriem šīs Mākslas dienas ir pirmās, bet citiem - jau 55. Latvijas Mākslinieku savienība ir aizsākusi Mākslas dienu trīs gadu ciklu, pērn izstādes nosaukums bija Monologs, šogad - Dialogs, bet nākamgad būs Kņada. "Mākslinieks gan vienmēr ir bijis indivīds, un individuāls ir arī viņa dialogs, radošās darbības virzītājspēks ir pašizpausme," saka I. Dobičins. "Izstādes darbus neatlasa žūrijas komisija, tās skaitliski lielais un dažādais kontingents rada pamatu objektīvam šodienas Latvijas mākslas ainas redzējumam," viņš skaidro. Bet vispār Igors Dobičins Mākslas dienas nodēvē par "mākslinieku pašapziņu veicinošiem svētkiem", jo diemžēl dzīves situācija daudzus māksliniekus ir padarījusi par amatniekiem, viņi galvenokārt ir izpildītāji.

Mākslas dienu ietvaros notiks arī 2. Starptautiskais Mākslas simpozijs, kas rezumēsies ar izstādi Gaujas ielas angārā. Uz visiem pasākumiem durvis atvērtas ne tikai māksliniekiem un māklsas cienītājiem, bet arī nejaušiem garāmgājējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja