Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mākslas muzejā Rīgas birža apskatāma viena mākslas priekšmeta izstāde

No 11. augusta Mākslas muzejā Rīgas birža izstāžu cikla Āzijas mākslas stāsti ietvaros būs apskatāma viena mākslas priekšmeta izstāde. Japānas okimono figūra Rakan slēpj sevī stāstu gan par Budas mācekļiem, gan Japānas un Rietumu pasaules mijiedarbību, gan latviešu mākslinieku interesi par Āzijas mākslu.

Eksponētā figūra radīta 19. gadsimta beigās – 20. gadsimta sākumā, Meidži perioda laikā (1868–1912), kad mainījās politiskais un kultūras stāvoklis Japānā. Imperatoram šajā laikā bija būtiska ne tikai valsts tēla veidošana Rietumos, bet arī tradicionālās amatniecības saglabāšana. Ar okimono un mākslu kopumā centās nostiprināt un formulēt japāņu identitāti gan salas iekšienē, gan arī ārpus tās – Rietumu pasaulē. Tieši okimono meistari bija pirmie, kuri sāka izmēģināt jaunus mākslinieciskos paņēmienus, palīdzot veidot tā saukto "japāņu stilu", kas orientēts uz rietumnieku gaumi.

Muzeja kolekcijā atrodamas vairākas Japānas okimono figūras, kas attēlo gan japāņu skaistules, gan sadzīviska sižeta darbus, taču izstādē redzamais priekšmets parāda vienu no Budas mācekļiem jeb rakan. Tiek uzskatīts, ka rakan sasnieguši visaugstāko garīgo stadiju budisma mācībā un viņiem piemitušas pārdabiskas spējas un Budas gudrība. Daudzas no priekšmeta detaļām simbolizē kādu no Budas mācības aspektiem.

Šajā laikā Rietumeiropā aizsākās arī t.s. "japānisms" (fr. japonisme), kas raksturoja eiropiešu aizrautību ar Japānas mākslu, tās atdarināšanu un dažādu tās elementu pārņemšanu Rietumu mākslā. Tas, visticamāk, ietekmēja arī to, kāpēc šis priekšmets nonācis muzejā no latviešu mākslinieka Ģederta Eliasa (1887–1975) kolekcijas, jo gleznotājs gan regulāri apmeklējis lielākos Rietumeiropas muzejus un galerijas, gan studējis Briselē un Parīzē. Ģ. Eliasam bija apjomīga dažādu mākslas priekšmetu kolekcija, to starpā arī Japānas, Ķīnas un Indijas darbi, un daļa no tiem 1987. gadā nonāca LNMM kolekcijā.

Izstāžu cikls Āzijas mākslas stāsti rosina atklāt un izprast noteiktu mākslas darbu sižetus, tehnikas, funkcijas, kā arī to filosofisko, reliģisko, estētisko un kontekstuālo nozīmi. Āzijas māksla vienmēr ir fascinējusi Rietumu skatītāju ar savu neparastumu, formas un funkcijas dažādību un tikai Āzijas kultūrām raksturīgo estētisko skatījumu. LNMM Āzijas mākslas kolekcijā glabājas vairāki tūkstoši mākslas darbu no tuvākām un tālākām Āzijas zemēm, taču Austrumu galerijā eksponēta tikai daļa no tiem. Cikla ietvaros, eksponējot vienu mākslas darbu vai priekšmetu grupu, atklāsim šos neprastos stāstus, kas bieži paliek nepamanīti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja